Orbán: Kormánypuccs a nép ellen

Aláírták a szerződést a Déli Áramlatról

Munkatársainktól

2008. március 10., hétfő 00:00

A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen – mondta Orbán Viktor tegnap. A Fidesz elnöke azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője pedig arról beszélt, a Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény, ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről.
Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen – mondta Orbán Viktor a szlovákiai Losoncon tegnap egy konferencián. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy „történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”. Orbán Viktor azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal „a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó” energiakérdésben. A politikus leszögezte: „Van még teendő az előző rendszerből itt maradt romok, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalítások eltakarításában”, nemcsak Szlovákiában, de Magyarországon is.
A Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz– magyar szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény, ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről. Erről Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője beszélt sajtótájékoztatóján, miután tegnap a Pénzügyminisztériumban – a másik négy parlamenti párt frakcióvezetőivel együtt – betekintett a szerződésbe.
– Értékelem a pénzügyminiszter úr gesztusát, hogy velem, Navracsics Tibor adófizető állampolgárral megismertette a szerződést, fájlalom ugyanakkor, hogy rajtam kívül tízmillió másik magyar állampolgárral nem ismertette meg ezt a szerződést – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az lett volna méltó a magyar demokráciához, ha az Országgyűlés plenáris ülésén előzetesen megvitatják a témát, meghallgatják az érveket, és akkor nyilvánvalóan eloszlott volna a bizalmatlanság ebben az ügyben. Hozzátette: azt még inkább fájlalja, hogy a miniszterelnöknek egyetlen mondata sem volt a megállapodásról a magyar közvélemény számára. A helyzet az, hogy Gyurcsány Ferenc idegenül mozog a demokráciában, úgy gondolja, hogy egy részvénytársaságot vezet, azonban Magyarország 1990 óta demokrácia, így Gyurcsány Ferencnek is lett volna ideje megszokni, hogy egy demokráciában milyen a döntéshozatal – fogalmazott a fideszes politikus.
Mivel a szerződés az aláírásig államtitoknak minősül, Navracsics Tibor annak tartalmáról nem beszélhetett a sajtótájékoztatón, de annyit elmondott, hogy a betekintés során kért a szerződésben némi módosítást, s Veres János ígéretet tett arra, hogy ezt egyeztetik az orosz féllel, és ennek megfelelően írják alá a megállapodást. Arra a kérdésre, hogy hatástanulmányokat, számításokat is mutattak-e a frakciók képviselőinek a Pénzügyminisztériumban, a fideszes frakcióvezető azt mondta: csak a szerződés szövegét látta, a beszélgetés során hangzottak el kalkulációk. Mint mondta, annyit elértek a találkozón, hogy egy ötpárti nyilatkozatot fog elfogadni az Országgyűlés, amely hitet tesz az Európai Unió közös energiapolitikája és a Nabucco gázvezeték mellett. Navracsics emlékeztetett arra, hogy jelenleg is van egy ilyen javaslat a Ház előtt, amelyet a Fidesz 2007. március 23-án terjesztett be, azonban a kormánytöbbség 13 alkalommal szavazta le sürgős tárgyalását. Hangsúlyozta: az ügy kezelése nem megfelelő a kormány részéről, mert nemcsak a kész helyzetről kellett volna tájékoztatni a közvéleményt. Egy olyan megállapodásról van szó, amely külföldön is kisebb-nagyobb vitákat eredményezett, hiszen a nemzetközi közvélemény elfogadja magát a tényt, de további garanciákat kér arra, hogy Déli Áramlat melletti elkötelezettség nem jelenti a Nabucco háttérbe szorítását – tette hozzá a frakcióvezető. Mint mondta, a Fidesz szeretné, hogyha erre anyagi garanciákat is láthatna.

Példátlan nyitottság. Kovács Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője úgy látja, sehol a világon, így Európában sem szokás ilyen tárgyalásokról az aláírás előtt információkat kiadni, mivel az idő előtti kiszivárgás rontotta volna a magyar kormány tárgyalási pozícióját. Kovács Tibor szerint példa nélküli az a nyitottság, amelyet a kormány tanúsított, amikor – titoktartási kötelezettség mellett – a parlamenti pártok frakcióvezetői megtekinthették az aláírandó megállapodás teljes szövegét. Egyetlen ellenzéki képviselő sem támasztott olyan kifogást, amely szerint a kormány nem írhatná alá a szerződést – tette hozzá. Megjegyezte: nem titkos szerződésről van szó, az aláírás után a kormány a teljes szöveget megjelenteti a Magyar Közlönyben, így mindenki megtekintheti azt. Egy kérdés kapcsán a politikus a titoktartási kötelezettségekkel magyarázta azt, hogy Veres János pénzügyminiszter nemrég még az orosz fél beleegyezésétől tette függővé a szerződés Magyar Közlönyben való megjelentetését.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.