Perel a multitól elküldött érdekvédő

Bákonyi Ádám

2010. szeptember 30., csütörtök 00:00

Perre viszi ügyét, rövidesen beadja keresetét a munkaügyi bírósághoz az Unisys Magyarország Kft.-től rendkívüli felmondással, szakmai kifogás nélkül elbocsátott szakszervezeti vezető. Pintér Gábor nemrég hozta létre az Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetét az informatikai multicégnél. A szervezet több vitás kérdést, így a kifizetetlen túlórák ügyét is felvetette. A cégnek azonban a jelek szerint kényelmetlenné vált a helyi érdekvédelem, ám mivel Pintért munkájával semmi baj nem volt, sőt többször kapott jutalmat, rendkívüli felmondással, „egyéb” indokra hivatkozva váltak meg tőle.
– A szakszervezet soha semmi egyebet nem követelt a dolgozóknak, mint amit a munka törvénykönyve biztosít számukra – mondta lapunknak Pintér Gábor. Szerinte esete jól példázza a multik magyarországi viselkedését, fegyelmi meghallgatásán még azt is órákig kellett kérlelnie, hogy a hivatalos munkajogi aktuson magyarul  és ne angolul folyjon ügyének tárgyalása. Szakmai indok hiányában a multi végül stiláris kifogásokra, saját etikai kódexére hivatkozva bocsátotta el az érdekvédőt, akinek jogi képviseletét az anyaszervezet, a Munkástanácsok látja el. A keresztény-konzervatív értékrendet valló konföderáció állásfoglalása szerint Magyarországon sajnos gyakori tapasztalat, hogy „a külföldi munkáltató nem érzi kötelezőnek a magyar törvények betartását, a magyar munkavállalókat pedig gyarmatosító szemlélettel bennszülött, jogtalan páriáknak tekinti”.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.