Perel a multitól elküldött érdekvédő

2010. szeptember 30., csütörtök 00:00

Perre viszi ügyét, rövidesen beadja keresetét a munkaügyi bírósághoz az Unisys Magyarország Kft.-től rendkívüli felmondással, szakmai kifogás nélkül elbocsátott szakszervezeti vezető. Pintér Gábor nemrég hozta létre az Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetét az informatikai multicégnél. A szervezet több vitás kérdést, így a kifizetetlen túlórák ügyét is felvetette. A cégnek azonban a jelek szerint kényelmetlenné vált a helyi érdekvédelem, ám mivel Pintért munkájával semmi baj nem volt, sőt többször kapott jutalmat, rendkívüli felmondással, „egyéb” indokra hivatkozva váltak meg tőle.
– A szakszervezet soha semmi egyebet nem követelt a dolgozóknak, mint amit a munka törvénykönyve biztosít számukra – mondta lapunknak Pintér Gábor. Szerinte esete jól példázza a multik magyarországi viselkedését, fegyelmi meghallgatásán még azt is órákig kellett kérlelnie, hogy a hivatalos munkajogi aktuson magyarul  és ne angolul folyjon ügyének tárgyalása. Szakmai indok hiányában a multi végül stiláris kifogásokra, saját etikai kódexére hivatkozva bocsátotta el az érdekvédőt, akinek jogi képviseletét az anyaszervezet, a Munkástanácsok látja el. A keresztény-konzervatív értékrendet valló konföderáció állásfoglalása szerint Magyarországon sajnos gyakori tapasztalat, hogy „a külföldi munkáltató nem érzi kötelezőnek a magyar törvények betartását, a magyar munkavállalókat pedig gyarmatosító szemlélettel bennszülött, jogtalan páriáknak tekinti”.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.