Pixelpikszis

Számok nyelvén

2009. március 31., kedd 00:00

A digitális fotózás fejlődése nyomán ma már a legegyszerűbb fényképezőgépek is több millió képpontból (pixelből) álló képet tudnak készíteni. Egy nemrég bemutatott új találmány segítségével viszont akár milliárdnyi pixelből felépülő (gigapixeles) fényképeket is rögzíthetünk. A milliárdszoros szorzót jelentő giga előtag és a panoráma szavak összevonásából alkotott Gigapan nevű készülék egy robotvezérlésű kameraállvány – írja a New Scientist. A ráhelyezett fényképezőgépet minden egyes expozíció után minimálisan elmozdítja és újra elsüti. Miután végzett a művelettel, a rögzített sok száz képet egymáshoz illeszti egy számítógépes program, így létrejön a hatalmas felbontású panorámakép.

5 630 000 000
pixelből áll az egyik panorámakép, amelyet Richard Palmer töltött föl a Gigapan állvánnyal készített fényképek gyűjtőoldalára, a www.gigapan.org-ra. A kép a hawaii Hanauma-öblöt ábrázolja, és szerzője 1750, egyenként nyolc megapixeles képből illesztette össze. Ha a teljes képet nézzük, csak a homokos tengerpartot és az öblöt körülvevő helyeket látjuk, de ahogy ráközelítünk („rázoomolunk”), több száz fürdőző tűnik elő, akiket tökéletes élességben örökített meg a fényképezőgép.

0,01
megapixel (tízezer pixel) volt a felbontása a világ első digitális fényképezőgépének. Steven Sasson, az Eastman Kodak mérnöke építette a készüléket, és 1975 decemberében készítette vele az első képet. Huszonhárom másodpercbe telt, míg elkészült a fénykép, amely fekete-fehér volt, és mágnesszalagra rögzítették. Talán 3,6 kilogrammos súlya miatt nem került soha kereskedelmi forgalomba.

27 000
dollárba is kerülhetett az elsőként forgalmazott digitális fényképezőgép, a Canon RC–701-es a működtetéséhez szükséges kiegészítőkkel együtt. A vízszintes felbontása 780 pixel volt. Kétcolos videoflopira mentette a képeket, egy lemezre huszonöt–ötven kép fért a beállítástól függően. A hozzá készített objektívek nem voltak használhatók más gépeken. Magas ára miatt szinte csak a sajtófotósok használták.

150
pixelt kapott egy dollárért az a vásárló, aki tizenöt évvel ezelőtt vett Kodak digitális fényképezőgépet (a készülék felbontásának és árának hányadosával számolva). Négy évvel ezelőtt ez az érték már huszonötezer pixel volt, tehát a fényképezőgépek egyre olcsóbbak lesznek, miközben a felbontásuk nő.

60,5
megapixeles a tavaly piacra dobott Phase One P65+ fényképezőgép felbontása. Bár ezt a gépet kifejezetten profiknak szánják, sok laikus hobbifotós is a pixelmilliók bűvkörébe került az utóbbi évtized viharos fejlődése láttán. Pedig a felbontásnál az elkészült kép minőségére sokkal nagyobb hatással van a készülékben lévő fényérzékelő lapka (elterjedt rövidítéssel: CCD) mérete, véli Russ Juskalian a New York Timesban megjelent tavalyi cikkében. A nagyobb lapkán a fényérzékelő pixelek mérete is nagyobb, így szebb képet rögzítenek. Ha nem célunk óriásplakát méretben kinyomtatni fotóinkat, nyugodtan elégedjünk meg egy öt–nyolc megapixeles géppel, észre sem vesszük a különbséget.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.