Pollentenger

Számok nyelvén

2008. május 13., kedd 00:00

Az iparosodott világ népbetegsége az allergia, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet kórokozók elleni védekezőrendszere, az immunrendszer túlzott mértékben érzékennyé válik. Ilyenkor olyan apró növényi és állati eredetű anyagokra is aktivizálódik, amelyek egyébként nem veszélyeztetik egészségünket. Miután az allergének (az allergiát kiváltó anyagok) bejutnak a szervezetbe, az immunrendszer sejtjei felismerik őket, ellenanyagot termelnek, illetve hisztamint szabadítanak föl. A hisztamin felelős az allergiára jellemző tünetekért, a viszketésért, a duzzanatokért, a simaizom görcseiért és a váladékozásért.

250
allergén növényfaj él Magyarországon, amelyeknek általában a virágporuk (pollenjük) vált ki allergiás reakciókat az arra érzékenyekben. Már januárban elkezdődik a pollenszezon, hiszen az egyik allergiát okozó faj, a mogyoró ekkor kezd virágzani. A globális felmelegedés hatásaként egyre enyhébb teleknek tulajdoníthatóan egyre hosszabbodik a pollenallergiások életét megkeserítő időszak.

3 millió
allergiás ember él hazánkban. Közülük kétmillióan a parlagfűre, a legveszélyesebb allergiát okozó növényre érzékenyek. A betegek száma évente tíz százalékkal nő. Közülük több mint 200 ezren asztmások.

30–40
pollenszem egy köbméternyi levegőben már közepes koncentrációnak számít, és súlyos reakciókat válthat ki az allergiás betegekben. A pollenfigyelő állomásokon a levegőben szálló polleneket nagyon finom pórusméretű szűrők vagy ragasztóanyaggal bevont filmek segítségével fogják fel, majd mikroszkóp alatt azonosítják és számlálják őket. E „pollencsapdák” általában két-három emelet magasságban helyezkednek el. Erre azért van szükség, hogy ne csak a közelben lévő pollenszóró növények virágporát tudják begyűjteni.

8 milliárd
pollenszem is képződhet egyetlen parlagfűnövényen, és harminc–negyvenezer mag érhet be rajta egyetlen termékeny periódus alatt. A magok a talajba kerülve akár negyven évig is csírázóképesek maradhatnak, és belőlük új növény fejlődhet ki. E két adatból kiszámítható, hogy

200 millió
köbméter levegő megfertőzésére elegendő pollenszemet termel tehát egyetlen parlagfűnövény egyetlen évben.

5 millió
hektáron terem parlagfű Magyarországon, ebből 700 ezer hektár súlyosan fertőzöttnek tekinthető. A növény igen ellenálló, könnyen regenerálódik, ha nem teljesen, csupán egyes részeit távolítjuk el. A parlagfű irtása törvényben rögzített kötelessége a földterület tulajdonosának.

30 százalékos
valószínűséggel allergiás lesz a születendő gyermek, ha mindkét szülője allergiás. Ez arra utal, hogy az allergia kialakulását öröklött tényezők is befolyásolják.

27 milliárd
forint volt az allergiás megbetegedések kezelésének összköltsége hazánkban 2005-ben.

4,5 milliárd
ember lesz allergiás 2050-re az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint. A becslések szerint tizenöt éven belül a föld népességének fele szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. Ma az emberiség 35 százaléka allergiás.

A szerkesztő ajánlja