Pördület

Hol érdemes gerelyt hajítani?

2010. július 6., kedd 00:00

Pár hete a párizsi művészeti és ipari múzeum padlójára zuhant és menthetetlenül összetört az eredeti inga, amellyel a XIX. század derekán Léon Foucault elsőként bizonyította be a Föld forgását úgy, hogy nem csillagászati megfigyeléseket vett alapul. A baleset nagy nyilvánosságot kapott a nemzetközi sajtóban, ami jól mutatja, hogy az inga ma már több, mint tudományos eszköz: kultikus tárgy.
Akkor láttam meg az ingát. Hosszú huzal legvégén a szentély boltozatáról függve, méltóságteli kimértséggel rótta széles lendületű íveit a gömb. Tudtam – de hát kit ne döbbentettek volna rá maguktól is azok a varázslatosan nyugodalmas sóhajok? –, hogy a lengést a huzal hosszának négyzetgyöke, illetve ama földi ésszel felfoghatatlan pi közt fennálló arány határozza meg – kezdi regényét Umberto Eco, megalapozva a Foucault-inga rejtélyekkel övezett világhírét.
Foucault fizikusi nagyságát a fény sebességének megmérése és a giroszkóp elnevezése is bizonyítja. Az ingáját 1851 februárjában mutatta be először nyilvánosan a párizsi csillagvizsgáló meridiántermében, majd néhány héttel később elvégezte leghíresebb kísérletét a most összetört ingával a Pantheonban. A huszonnyolc kilogramm tömegű gömb hatvanhét méter hosszú huzalon függött a kupola közepén – ennek pontos másolata ma is ott leng. A meglendített inga pályája nem ugyanazt az egyenest követte újra és újra, ahogy elvárható lett volna, ha a vonatkoztatási rendszer (a Föld) állna, hanem lassan, óránként tizenegy fokot megtéve körbefordult az óramutató járásával megegyező irányban (ezt a jelenséget később Foucault-effektusnak nevezték el). A teljes kört 32,7 óra alatt tette meg.
A Föld forgása nem számított már 1851-ben sem tudományos újdonságnak. A csillagászok pontosan ismerték a Nap és a csillagok látszólagos mozgását az égen. A bolygó sarkvidékeinek ellapulása és a trópusi területek kidudorodása is a forgásra utalt. Ezek azonban csak áttételes bizonyítékok voltak. Foucault a pantheonbeli bemutató után turnézni indult ingájával, így sok ember tapasztalhatta meg a Föld forgásának gyakorlati hatását. Az inga mozgása a földrajzi szélességtől függ. Az Északi- és a Déli-sarkon felállított inga pályája pontosan egy nap alatt teszi meg a teljes kört. Ahogy távolodunk a sarkoktól, a körbefordulás, amely az északi féltekén az óramutató járásával megegyező, míg a déli félgömbön vele ellentétes irányú, lassul. Az egy nap alatt megtett körív megegyezik a földrajzi szélesség szinuszának és a teljes kör 360 fokának szorzatával. Pontosan az Egyenlítőn pedig nem fordul el a lengő inga pályája, tehát nem hat a Foucault-effektus.
A Foucault-ingák rendkívül érzékeny szerkezetek, a legkisebb erőhatás is eltérítheti őket pályájukról. Az ingasúlyt általában nehéz anyagból készítik, hogy ellenálljon a légellenállásnak, az alakjának pedig tökéletes gömbnek kell lennie. Az indítás pillanatában az egész kísérlet kudarcba fulladhat, ha az inga nem pontosan a középpont felé kezdi meg első lengését. Ezt kivédendő az inga indítása előtt zsineggel rögzítik ideiglenesen a gömböt, majd hagyományosan elégetik a rögzítő fonalat. Az inga előbb-utóbb leáll, ezért a hosszú ideig lengő darabokat általában időről időre újraindítják, vagy a felfüggesztésükbe épített elektromágneses szerkezettel pótolják az elvesző lendületüket.
De miért forog körbe az inga pályája?
A forgó vonatkoztatási rendszerekben a látszólagosan egyenes vonalú mozgások a Coriolis-erő hatására oldalra térülnek el. Az erő működését magunk is tapasztalhatjuk, olvasható a Miskolci Egyetem honlapján. Ha a forgó körhintán ülve megpróbálunk kővel eltalálni egy célpontot, akkor dacára annak, hogy a dobás pillanatában a cél irányába hajítottuk a kavicsot, az célt fog téveszteni. Ennek oka, hogy a kő mozgásának általunk meghatározott iránya mellett arra merőleges, a körhinta forgásából adódó összetevője is lesz. Ugyanez a Coriolis-erő lökdösi minden kilengésnél kissé oldalra a Foucault-inga gömbjét is. A Coriolis-erő az Egyenlítőtől északra jobbra, attól délre pedig balra téríti el a látszólag egyenes vonalban mozgó tárgyakat, emiatt például az északi félteke ciklonjainak felhői az óramutatóval megegyező irányban forognak, délen pedig pont fordítva. A nem kellően megalapozott népszerű tudományos irodalomban gyakran feltűnik az az állítás, miszerint a déli félgömb lefolyóiban fordítva forog az örvény, mint az északi mosdókban. Bár elméletben a lefolyó vízre valóban hat a Coriolis-erő, a mozgására sok más tényező – a hőmérséklet, a lefolyó egyenetlenségei – sokkal nagyobb hatással van, így a jelenség a valóságban szinte sosem figyelhető meg.
A bolygónk tengelye körüli forgásából adódó Coriolis- és centrifugális erő tehát legtöbbünk életét nem befolyásolja jelentősen, van azonban néhány különleges terület, ahol számításba kell vagy kellene venni az erő hatását. A nagy távolságra egyenes vonalban kilőtt ballisztikus rakéták és ágyúlövedékek célzásakor a tüzérek számításba is veszik a Föld forgását.
Békésebb időkben a világcsúcsok megdöntésére törő dobóatléták feje fájhat leginkább a Föld forgása miatt. Az ugyanolyan időjárási körülmények közepette, ugyanolyan erővel és függőleges szögben elhajított gerely, súly és kalapács által megtett távolság ugyanis a földrajzi szélességtől és a dobás irányától is függ, írja Horváth Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológiai fizika tanszékének munkatársa Biomechanika című tankönyvében. A centrifugális erő nagysága a forgástengelytől mért távolsággal arányosan nő, és segíti a dobóatlétákat. A sarkokon nem hat, így ott érnék el a sportolók a legrosszabb eredményeket (és nem csak a fogcsikorgató hideg miatt), míg az Egyenlítőn a legnagyobb. Ez a körülmény a kalapácsvetésben akár negyvenöt centiméteres, a súlylökésben tizenegy centiméteres különbséget is eredményezhet. A Coriolis-erő leginkább a dobás iránya szerint módosítja a dobótávot. A nyugati irányú dobásokat rövidíti, a keletieket segíti, kalapácsvetőknél négy centiméterrel, súlylökőknél csak nyolc milliméterrel. Egy-egy verseny eredményét ezek az erők nem befolyásolják, ott minden atléta azonos feltételek mellett dob. A világcsúcsok alakulására azonban már jelentős hatásuk lehet, hiszen az emberi teljesítőképesség határához közelítő sportolók csak néhány centiméterrel lehetnek jobbak vetélytársaiknál.
Hazánkban gyakran bemutatják a Foucault-kísérletet, állandóan lengő inga azonban kevés van. Egyik a Miskolci Egyetem előcsarnokában működik, tájékoztatta lapunkat Ormos Tamás, az egyetem geofizikai tanszékének vezetője. A 10,4 méter magasságból felfüggesztett 22 centiméter átmérőjű, 45 kilogramm tömegű acélgömböt számítógépes forgácsolással készítették, lendületét pedig elektromágnes tartja állandó szinten.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.