Porondon a csabai színház

Pethő Tibor

Pethő Tibor

2009. április 27., hétfő 00:00

Elég a röghözkötöttségből! – ezzel a felkiáltással indítja útjára Porondszínházát a békéscsabai teátrum, amely kétéves tervezés és egyéves intenzív előkészítés után áll fel először a megyeszékhely belvárosában. A négyárbocos cirkuszsátor Olaszországból került hazánkba, jelenleg Howard Lloyd díszlettervező értő irányításával a belső terét alakítják újjá. A végeredmény egy olyan, ötszázharminc nézőt befogadni képes, ovális játéktérrel rendelkező színházi tér lesz, amely az ország vagy a környező országok bármely pontján egy nap alatt felépíthető és működtethető. A Jókai Színház már két éve úgy fejleszti minden technikáját, hogy az a Porondszínházban is felhasználható legyen. A 30 méter átmérőjű, 8 méter belmagasságú, többrétegű fényzáró anyagból készült sátorban csaknem 100 négyzetméteres színpadot állítanak majd fel. A Jókai Színház mostantól minden évadban legalább egy produkciót a Porondszínházban kíván bemutatni, elsősorban interaktív felfogásban.
Az első nagy sátornyitás májusban lesz, ekkor mutatják be közösen a West End Színházzal az Aida című musicalt. A vállalkozó kedvű nézők számára már varrják az egyiptomi és núbiai ruhákat, ők ugyanis, ha kedvük tartja, részt vehetnek a nagyobb tömegjelenetekben. A Porondszínház teljes beüzemelése, logisztikájának, mozgatásának, kiszolgálásának kialakítása körülbelül egy évig fog tartani, tehát a jövő nyáron valószínűleg a legkülönbözőbb helyeken, fesztiválokon tűnhet majd fel az izgalmas új játéktér.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.