Préda az aszfalton

A város zajához szoktatják madaraikat a XXI. század solymászai

2008. június 3., kedd 00:00

Története során a solymászat mint a hagyományos vadászati módok egyike mindig is a természethez, a végtelen síkságokhoz kötődött. A városi létforma terjedésével a solymászoknak is alkalmazkodniuk kellett a megváltozott körülményekhez, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek a kövek dzsungelében, a forgalmas fővárosban is. Négyükkel beszélgettünk madaraik tartásáról, tanításáról és hasznáról a XXI. században.
A szoba plafonjáról lóg egy ülőke, ezen tanyázik a madár – magyarázza Valyon László, aki panellakásban tartja vándorsólymát. Valyon néhány solymásztársához hasonlóan a mezőgazdasági és ipari területek kártevő madarak elleni védelmében hasznosítja szakértelmét. Nem a sólyommal riasztja el a seregélyeket és galambokat, hanem csapdával fogja meg őket. A csapdázott galambokat ezután takarmányozási célra használja, saját sólymát és más solymászok madarait eteti velük.
Számára csak hobbi a solymászat, munkaidejében irodai tanácsadóként dolgozik. A galambbefogást a solymászat tetemes költségeinek fedezésére végzi, hiszen egy ragadozó madár ellátásának éves költsége elérheti a háromszázezer forintot is. Gyakran szállítja a városban buszon, metrón a madarait, szerinte ez remek módja a madár emberhez szoktatásának. Meglátása szerint az emberek az utóbbi időben agresszívabbakká váltak. Régebben, amikor meglátták nála a sólymot, illően megkérdezték, ami érdekelte őket. Manapság gyakran becsmérlik, és az is előfordul, hogy ingerelni próbálják a madarat.
Az „ipari” solymászok közé tartozik a budapesti Gasztonyi Dániel is, aki kertes házban tartja három héjáját. Az egyetem végzése mellett madárriasztást vállal héjáival szőlőkben, ipari telepeken, halastavaknál. A múltban állami halgazdaságok bíztak meg solymászokat, hogy elkergessék sólymaikkal a halastavak közeléből a kormoránokat, amelyek sok halat pusztítanak. Gasztonyi hasonló tevékenységre alapozta vállalkozását, fő megbízói a szőlészetek. Elmondása szerint tavaly kevés volt a megrendelés, előtte viszont sok helyre hívták. A szőlő érési időszakában, egy-másfél hónapon keresztül szinte folyamatosan kinn kell lenniük a földeken, így a seregélyek nem mernek leszállni a tőkékre. Otthon a szomszédok szinte sosem nehezteltek Gasztonyira a madarak miatt, csak egyszer okozott némi kellemetlenséget az egyik sokat hangoskodó fióka. A szomszéd gyerekek gyakran átmennek hozzá, hogy megcsodálják a madarakat.
– Néhány évvel ezelőtt egy víkendházban találtam meg a madaramat. Üldözött egy fácánt, amelyik betörte a ház ablakát, majd a függönyt félrelökve berepült a házba. A héja pedig utána – érzékelteti a solymászok előtt álló mai kihívásokat Wrábel György, a Magyar Solymászegyesület titkára. Csillaghegyi kertjében a röpdék, amelyekben négy héjája pihen, az udvar jelentős részét elfoglalják. Mind a négy madár öreg tollazatot visel, a legfiatalabb három-, a legidősebb hatéves. Egyikük nem a röpdében, hanem szőnyegporolóra hasonlító, másfél méter magas külső állványon foglal helyet, így a madár feje a közelítő ember szemmagasságában van. Ez nem véletlen, a héja így kevésbé tart tőlünk. Ösztönös félelme az embertől a tudatos képzés, idomítás eredményeképpen annyira csökken, hogy az őt nem ismerő ember jobban fél a héjától, mint az tőlük. Ha a madártól tartó ember riadt, kapkodó mozdulatokkal közelít felé, akkor sérülés lehet a vége, de általában nem az ember, hanem a madár sérülhet meg.
A solymász marhabőr kesztyűt húz fel, majd öklére veszi a madarat, miközben a lábára kötött pórázon tartja. A madár egy-két percig kissé ágál, de hamar lecsillapodik, és nyugodtan ül a kesztyűn. A tavaszi időszakban nem vadásznak a solymászmadarakkal, ez a tenyésztés és a vedletés időszaka. Tavaszra így kissé viszszavadulnak, hiszen bár idomítottak, mégis vadállatok maradnak.
Ma már tenyésztik a legtöbb solymászmadarat, amelyek így fióka koruktól együtt élnek gazdájukkal. Wrábel héjái is mind tenyésztett állatok. A tenyésztés körülbelül harminc éve vált gyakorlattá, korábban a solymászmadarakat főként a természetből fogták be. A DDT növényvédő szer azonban szinte halálos csapást mért a ragadozó madarak természetben élő populációira, így nagyon megszigorították a madarak befogásának lehetőségét. Az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött a ragadozó madarak tenyésztése, a héjákat például mesterséges megtermékenyítéssel szaporítják.
– A hazai ragadozómadár-tenyésztés legnagyobb problémáját a jogi szabályozás adja. Ez most remélhetőleg átalakul, a természetvédelemmel közösen dolgozunk azon, hogy a solymászat nagyobb támogatást nyerjen, mint a múltban. A ragadozómadár-védelemben részt vevő szakemberek közül jó páran solymászok voltak vagy solymásznak ma is – mondja Wrábel.
Az üzletszerű tenyésztés hazánkban nem engedélyezett, és szakmai szervezetként a solymászegyesület sem támogatja a kereskedelmi célú tenyésztést. A solymászok egymás között gyakorlatilag önköltségi áron adják-veszik a madarakat, így piaci árukat nem lehet meghatározni. A világban ezzel szemben virágzó üzletág a solymászmadár-tenyésztés és -kereskedelem. Az arab országokban kisebb vagyonokért cserélnek gazdát a madarak, így a Közel-Kelet a ragadozómadár-tenyésztés fő célállomása.
Schmidt András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Európai Unió közös természetvédelmi hálózata, a Natura, 2000 vezető tanácsosa szerint sem különíthető el élesen a solymászok és a természetvédők tábora, hiszen számos természetvédő egyben solymász is.
– Nézeteltérések abból fakadnak, hogy számos solymász lazítana a szabályozáson, míg a természetvédelmi szempontok ezt az elővigyázatosság, a megelőzés elvének betartása alapján nem teszik lehetővé – nyilatkozta lapunknak Schmidt. A magyar jogszabályok szigorát indokolja az, hogy például Szlovákiában, ahol a hazainál kevésbé szigorú a solymászat szabályozása (például lehet kerecsensólyommal is solymászni), 1965 és 2000 között több mint hatszáz ragadozómadár-fiókát raboltak ki a fészekből. Hazánkban erre egy évtizede nem volt példa.
Solymászati célra általában engedélyezik a héják természetből való befogását. Az engedélyezés mögött gyakran e ragadozó madarak vadgazdálkodási kártétele áll: a természetvédelem nem téríti meg a védett fajok által okozott károkat a vadgazdálkodóknak. Ha egy fokozottan védett madárfaj közelében költ például egy héjapár, akkor a természetvédelem szívesebben engedélyezi a héják befogását, hiszen ellenkező esetben veszélyeztetné a magasabb védelmi kategóriába eső faj túlélését. A madarakat vagy fiókaként emelik ki a fészekből, vagy kifejlett korban fogják be csapdákkal, héjaketrecbe vagy a befogóhálóba helyezett csali segítségével. A sikeres csapdázás után a lehető legrövidebb idő alatt ki kell szabadítani a madarat a befogóeszközből, hiszen kárt tehet magában. Inkább a fiatal madarakat igyekeznek befogni, mert azokat könnyebb idomítani. Az idősebbeket a madártani egyesület szakemberei lehetőség szerint meggyűrűzik, majd távolabb elengedik őket.
A fiókaként befogott vagy a fogságban, nyár elején keltetett madarak néhány hónap alatt olyannyira megerősödnek, hogy a természetben képesek lennének útra kelni, hogy kellemesebb telelőhelyet keressenek maguknak. Ám az ő sorsuk innen sokszor mást irányt vesz.
– A madárfiókákat éjszakára behozzuk a lakásba, gyakorlatilag családtagként nőnek fel. Először még csak totyogva, később röpködve a fiókák belakják a szobát, és fokozatosan hozzászoknak az ember közelségéhez. Két kisgyermekem van, akik együtt nőttek fel a madarakkal. A kisfiam az udvaron játszott az egyik héjával. A madár teljesen beilleszkedik a családba – mesél a kis héják első napjairól Wrábel. Miután beszáradnak a tollaik (tehát teljesen kifejlődnek a tollaik), fölszerszámozzák őket, bőrbéklyókat tesznek a csüdjükre, forgókarikát, pórázt kapnak, a sólymokat pedig hozzászoktatják a sapkához. Amikor a héják már megszokták az ember jelenlétét, kiviszik őket az utcára is, hozzászoktatva őket az emberi környezet zavaró tényezőihez. Ezt behordásnak nevezik.
Vadászni nem kell megtanítani őket, hiszen az a ragadozó madarak természetes viselkedése, vadászati képességeiket azonban specializálni kell. Tehát azt kell megtanítani nekik, hogy milyen zsákmányállatokat akar elejteni a solymász a segítségükkel. Ezt a folyamatot a solymászzsargonban műpedzésnek hívják (a pedzés a tényleges vadászat). Tenyésztett fácánokat engednek el például, és megjutalmazzák a madarat, ha elejti őket. Így megtanulja, hogy az elejtett zsákmány mindig „teli begyet” jelent számára. A solymászmadarakat a legkönnyebben beszerezhető táplálékhússal etetik, ez általában galamb-, patkány-, egér-, tenyésztettfürj- vagy nyúlhús. Sertéshúst nem esznek. Wrábel kertjében is látunk egy ketrecben galambokat.
– Azok a kisfiam kedvtelésből tartott galambjai, ők amnesztiában részesülnek – nyugtat meg minket a solymász.
A modern kor vívmányai nemcsak nehezítik, de néha meg is könnyítik a solymászok életét. A vadászat során kilométerekre eltávolodhat a madár a solymásztól, és ilyenkor előfordul, hogy elveszítik a kapcsolatot egymással. Régen ilyenkor gyakran örökre elvesztek a madarak, de a technika fejlődése a solymászatot sem kerülte el. Manapság már gyakran rádiótelemetriás eszközökkel, a madár csüdjére, farkára, újabban a hátára helyezett rádióadók segítségével találják meg az elkóborolt sólymokat, héjákat. A solymászegyesület által szervezett közös vadászatokon minden egyes solymász rádióadóval vadászik. A madarakra helyezett rádióadók különböző frekvenciákon adnak, így nem zavarják egymást a különböző madarak jelei. Korábban a madár megtalálását csak a lábára vagy farktollaira helyezett csörgők és a solymász rutinja segítették.
Tavaly a kerecsensólyom-védelmi program szakemberei sólymok hátára helyeztek napelemmel működő műholdas helymeghatározó adót, így eddig homályban maradt részletek váltak ismertté a madarak vonulási útjairól. Wrábel egyik héjája egyszer a Szentendrei-szigetre repült át.
– Soha életemben nem találtam volna meg, ha nincs rajta rádióadó. Amikor megtalálunk egy elkóborolt madarat, nem fogjuk be, hanem behívjuk. Erőszakot soha nem szabad alkalmazni. A solymászat azért csodálatos állatidomítási módszer, mert nincs benne büntetés, az együttműködésen alapul. A madarat soha semmilyen módon nem szabad bántalmazni – mondja.
A solymászat talán leginkább urbanizált változatát Krekács Zoltán és kollégája űzi. Ők a Ferihegyi repülőtér solymászai, feladatuk a repülőgépek biztonságos fel- és leszállását veszélyeztető seregélyek, varjak elriasztása. Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt. szóvivője elmondta lapunknak, hogy 2006-ban negyven, 2007-ben harminckét madár ütközött a repülőknek, és egy-egy hajtóműbe repülő madár akár hatmillió forintos kárt is okozhat. A solymászok váltásban szinte folyamatosan őrzik a repteret, a szolgálati idejük akár tizenkét óra hosszú is lehet. Krekács teljes egzisztenciáját a madárriasztásra alapozta, három éve végzi ezt a tevékenységet vándorsólymával, Feldegg-sólymával és héjájával. Harminchat éves, és fél életét a solymászatnak szentelte. Ottjártunkkor is szolgálatban volt. Mitsubishi terepjárójával naponta járőrözik a reptér teljes, több mint másfél ezer hektáros területén. Egyik madara az autó anyósülésének támláján ül, egy másik a csomagtartóban utazik, megosztva a helyet két dolmányosvarjú-fiókával. Fecske nevű angol vizsla kutyája nyugodtan fekszik az első ülés előtt. A tizenkét órás szolgálat során a madarak nem röpülnek folyamatosan, hanem egy madár naponta négyszer-ötször száll fel, és néhány percet tölt a levegőben. Minden alkalommal jutalomfalatot kapnak, így miután jóllaktak, már kevéssé lehet őket motiválni.
Amikor elkezdték együttműködésüket a reptérrel, a madarak nagyon gyorsan megszokták a dübörgő repülőgépeket, és mára teljesen kiismerik magukat az egész területen. Éppen a kifutópálya végénél állunk, a fejünk fölött alig húsz méter magasan húznak el a leszálló gépek. A Krekács Zoltán kesztyűjén ülő Feldegg-sólyom azonban mintha tudomást sem venne róluk.
A reptéren szolgálatot teljesítő sólymokkal nem vadásznak, minthogy képzésük teljesen másféleképpen történik. A madárriasztó solymászmadaraknak nem feladatuk a préda elejtése, de néha így is előfordul, hogy a sólyom elkap egy-egy seregélyt, meséli Krekács Zoltán, miközben áztatott kutyaeledellel eteti a varjúfiókákat egy csipesz segítségével.
Nyugat-európai reptereken igen gyakran alkalmaznak solymászokat, főként a tengerparti területeken, ahol a sirályok okozzák a legnagyobb gondot. Azután váltak népszerűvé, hogy a kártevők elleni biológiai védekezés egyre fontosabbá vált. A vegyszermentes védelem a fő vonzereje a szőlőkben végzett riasztásnak is, ahol egy jól képzett solymász néhány madárral akár húsz–harminc hektár védelmét is el tudja látni. Különösen fontos ez Tokaj-Hegyalján, ahol tavaly másfél hónapon keresztül őrizték a kilogrammonként több mint háromezer forintot érő aszúszemeket a seregélyektől. E madarak már annyira hozzászoktak az emberi jelenléthez, hogy csak a genetikailag beléjük égetett ragadozó madár látványa képes elriasztani őket. Amint a szőlészet egyik vezetője megjegyezte Krekácsnak: „Ha ti nem lennétek, az idén mi nem is szüreteltünk volna.”

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.