Pufók babák

A Talentum díjas Fekete Andrea a cukorbetegség „menedzseléséről”

2011. március 15., kedd 00:00

A Közép-európai Tehetségkutató Alapítvány minden évben fiatal tudósoknak ítélt Talentum Díját idén harmadmagával Fekete Andrea orvos kapta a cukorbetegség és szövődményeinek kutatásáért. Bár fiatal kora ellenére már számos külföldi egyetemen megfordult vendég előadóként, ő kitart a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája mellett.
A cukorbetegség elképesztő ütemben terjed a világon. Míg az Egészségügyi Világszervezet szerint 2000-ben még csak 171 millió diabéteszes élt a földön, mára ez a szám szinte megduplázódott. A legdrasztikusabb növekedést Ázsia, illetve Afrika mutatja. Ez azért is furcsa, mert Afrikáról inkább az élelmiszerhiány, semmint a túltápláltság jut sokunk eszébe. De a cukorbetegség nem csupán az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függ, összetételétől még inkább.
– Amint a nyugati kultúra betör egy érintetlennek tartott területre, az első termékek, amelyek népszerűvé válnak, a cukros üdítőitalok és a gyorséttermi koszt. Így ezekben az országokban jelenősen nőni fog a cukorbetegek száma a következő években – mondja Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának orvos kutatója. – Mi a diabétesz kialakulását, illetve főként a vesét érintő szövődményeit kutatjuk. A krónikus vesebetegek és a végállapotú veseelégtelenségben szenvedők ötven százaléka ugyanis a cukorbetegség szövődményeként lett beteg. Ez óriási probléma, hiszen a világon jelenleg háromszázmillió diagnosztizált cukorbeteg, mellettük még legalább ennyi fel nem ismert beteg él. További hatszázmillió ember állapota pedig olyan, hogy náluk a terheléses cukorteszt, ha elvégeznék, már csökkent cukortoleranciát mutatna ki.
Fontos azonban, hogy a cukorbaj változatait ne vegyük egy kalap alá, mert a kifejezés valójában három igen különböző okra visszavezethető betegséget takar. A terhességi cukorbetegség a várandós nők két–öt százalékát érinti, és a gyermekvárás idején a vérben megemelkedett szőlőcukorszint következtében alakul ki. Az egyes típusú (hagyományos elnevezéssel: fiatalkori) diabétesz akkor lép föl, amikor a hasnyálmirigy belső elválasztású mirigysejtjei (a Langerhans-szigetek) nem képesek a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában alapvető szerepet játszó hormon, az inzulin termelésére. Így ezt állandó injekciózással kell beadni ezeknek a betegeknek, akik az összes cukorbeteg tizedét teszik ki. A diabétesz jelenkori járványokat idéző terjedéséért a kettes típusú (időskori) cukorbetegség a felelős. Bár itt termelődik inzulin a szervezetben, a sejtek a rossz életmód, illetve genetikai faktorok hatására nem képesek azt megfelelő módon kezelni.
A cukorbetegség talán a legjobb példája az úgynevezett civilizációs kóroknak. Az ember, amikor az ipari fejlettség megfelelő szintet ért el, rohamosan átalakította környezetét, ezzel életmódját is. A mezőgazdasági termelés hatékonnyá válásával sokszorosára ugrott a szinte mindenki által hozzáférhető szénhidrát és zsír mennyisége. Minthogy ezek tartalmazzák a legtöbb energiát, a gyűjtögető ember számára előnyös volt az efféle táplálék, hiszen állandó harcot folytatott az éhhalál ellen. E preferencia azonban az után is megmaradt, hogy már fölöslegben állt rendelkezésre a cukor, a keményítő és a zsír, az emberek pedig, engedve evolúciósan rögzült vonzalmaiknak, többet kezdtek belőle fogyasztani a kelleténél. A szervezet nincs felkészülve a megnövekedett szénhidrátterhelésre, a sejtek lassan tönkremennek, és kialakul a kettes típusú cukorbetegség. Sajnos a régi elnevezése, az időskori diabétesz nem tartható tovább.
– Egyre több olyan gyermekkel találkozunk, aki kicsi kora ellenére kettes típusú diabéteszben szenved. Fontos kockázati tényező a kisdedeknél az elhízás – figyelmeztet Fekete Andrea. – Ez szemléletváltást követel meg a gyermekek körül lévő felnőttektől. Régen ugyanis a pufók babát tartották az egészségesnek, pedig náluk a túlsúlyosság hosszú távon növeli az elhízás és a későbbi cukorbetegség veszélyét, csakúgy, mint a felnőtteknél.
Alapvető jelentőségű tehát a cukorbetegség, illetve szövődményeinek korai felismerése, hiszen sokan szemük világát, egészséges veséjüket veszítik el a betegség komplikációjaként. Hiába ismert ugyanis, hogy a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye a vese károsodása, ezt jelenleg alig lehet előre jelezni, sem lassítani, kezelni. A cukorbetegség két módon is árthat a veséknek. A megemelkedett glükózkoncentráció közvetlenül is károsítja a vese sejtjeit, másrészt a diabétesz zavart okoz a vérnyomást és a vízháztartást szabályozó úgynevezett renin-angiotenzin hormonrendszerben. Fekete Andrea kutatásai részben a korai felismerésre irányulnak, tehát olyan jeleket, úgynevezett markereket keres a szervezetben (például a vérben található anyagok megváltozott koncentrációját), amelyek összefüggésbe hozhatók a vese betegségével. Laboratóriumában vesesejttenyészeteken, állatmodelleken kutatja a különböző vegyületfajták hatását, valamint a cukorbeteggé tett patkányok vesekárosodását vizsgálja.
A szövődmény idejében történő felismerését az teszi nehézzé, hogy a vese szinte visszafordíthatatlan károsodásáig igazából nem jár a betegség érzékelhető tünetekkel. A cukorbaj szigorú „menedzselése”, tehát a megkövetelt életmód- és étrendváltás pedig nem feltétlenül van hatással a vesekárosodásra. Előfordul, hogy egy beteg mozog, és kerüli a szénhidrátokat, mégis hamarabb tönkremegy a veséje, mint annak, aki meg se hallja az orvos tanácsait. A dolog hátterében tehát genetikai okok is állnak.
Az orvosi kutatások esetében, minthogy végső céljuk a betegségek gyógyítása, megkerülhetetlen kérdés, hogy az eredmények mikor fognak átkerülni a klinikumba, tehát mikor lesz belőlük új gyógyszer, gyógyító eljárás. Erre a vizsgálatok egy részénél viszonylag korán sor kerülhet, hiszen Fekete Andrea csoportja a szívbetegségek gyógyítására már bevett orvosságokkal is kísérletezik, amelyek vízhajtó hatásúak, és a cukorbetegség ellen még nem próbálták ki őket. Tudományos munkájuk másik vonulata azonban közelebb áll az alapkutatáshoz. Míg a sejtkultúrákban és a kísérleti patkányokban hatásosnak talált molekulákból kereskedelmi gyógyszer lesz, tíz év is eltelhet. A klinikai vizsgálatok bonyolult és hosszadalmas eljárását lehet kárhoztatni ugyan, ám több esetben kiderült, hogy mekkora károkat okozhat egy nem megfelelően ellenőrzött gyógyszer.
Bár a orvos kutató alig harmincöt éves, számos európai és amerikai intézetben dolgozott már. Így feltehetően el tudna külföldön helyezkedni, ha akarna. A kutatóként és orvosként hazánkban elérhető fizetés biztosan nem tartja vissza, de akkor miért marad Magyarországon?
– Szerencsés vagyok, Tulassay Tivadar professzor itt, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikáján olyan szakmai műhelyt hozott létre, amely fejlettségében és a kutatásra költhető összeg nagyságában felveszi a versenyt a nyugati intézetek kutatóhelyeivel – mondja Fekete Andrea. – A szakmai háttér mellett azért jöttünk haza mindig külföldről, mert nem hagynám itt a családomat és a barátaimat.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.