Repülő elefánt

Számok nyelvén

2009. február 24., kedd 00:00

Negyven évvel ezelőtt, 1969. február 9-én emelkedett először a magasba a Boeing–747-es jumbo-jet repülőgép. A 747-es több mint három évtizeden keresztül, az Airbus–380-as elkészültéig a legnagyobb utasszállító repülőgép volt. A hatvanas években a repülni vágyó utasok száma ugrásszerűen növekedni kezdett, a felmérések pedig azt mutatták, hogy a fejlődő piac akár egy háromszáz utast befogadni képes repülőt is gazdaságossá tehetne. Juan Trippe, az 1991-ben csődbe ment Pan American (Pan Am) légitársaság igazgatója különösen érdeklődött az ötlet iránt, és ő győzte meg William Allent, a Boeing elnökét a megvalósításról. Az első rendeléseket 1966-ban kapta a Boeing, a jumbók pedig négy évvel később, 1970 januárjában álltak szolgálatba.

2 milliárd
dollárt költöttek a 747-es kifejlesztésére, a napi költségek 1969-ben elérték a hatmillió dollárt. A Pan Am rendelt először belőlük huszonhárom személyszállító és két teherszállító változatot 550 millió dollár értékben. A többi amerikai légitársaság hamar felismerte, hogy a Pan Am a 747-esekkel jelentős előnyre tehet szert a hosszú távú repülőutak piacán, ezért ők is rendelni kezdtek az új típusból.

1409
példányt építettek a jumbóból tavaly októberig, és további száztizenötöt rendeltek meg a légitársaságok. Szolgálatba állásának évében, 1970-ben rögtön kilencvenkét darabot szállítottak belőle. A hatalmas érdeklődés kielégítésére a Boeing új szerelőcsarnokot épített, amelynek térfogata elérte az 5,7 millió köbmétert. A tervek szerint a 747-es utolsó, 8-as változata az idén áll szolgálatba, a jövőben pedig a Yellowstone projekt részeként építendő Boeing Y–3-as fogja fölváltani.

4,5 millió
alkatrészből állt a 747-es prototípusa, nem csoda hát, hogy tervezésekor 75 ezer tervrajzot készítettek. Gyakorlatilag az összes amerikai államból és tizenhét országból érkeztek mérnökök a Boeinghez. Az új repülő fejlesztésén összesen ötvenezer alkalmazott és ezerötszáz alvállalkozó dolgozott.

524
utas befogadására alkalmas egy tipikus 747-es, ha az üléseket két osztályra osztják, és 416 embernek jut ülőhely, ha egy harmadik osztályt is berendeznek. A törzse hetven méter hosszú, a fesztávolsága hatvannégy méter, a szárnyfelülete 511 négyzetméter, a farka pedig olyan magas, mint egy hatemeletes ház. Miután légmentesen lezárják az ajtajait, és beállítják a légnyomást, egy tonna levegőt visz magával.

13 450
kilométer a 747-es hatótávolsága, amelyet leszállás nélkül meg tud tenni. Sebessége elérheti a 913 kilométert óránként, amely a hangsebesség nyolcvankilenc százaléka. A felszálláshoz 3090 méteres kifutópályára van szüksége. Üresen 184 tonnát nyom, de akár 224 tonnás teherrel is képes felszállni. Üzemanyagtartályaiban 243 ezer liter kerozint visz magával, amely (ha benzin lenne) megfelelne egy átlagos, évente harmincezer kilométert futó autó nyolcvanévi fogyasztásának.

122
alkalommal szenvedett balesetet a 747-es, ebből negyvennyolc esetben sérült jelentősen a repülő, és összesen 2850 ember halt meg. Harmincötször térítettek el a jumbót, e támadások 882 életet követeltek.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.