Retró-Mario

Számok nyelvén

2009. március 10., kedd 00:00

Az Európai Unió 4,02 millió eurót (1,2 milliárd forintot) fordít a KEEP rövidítésű projekt finanszírozására. Ennek célja olyan számítógépes program kifejlesztése, amely képes futtatni a rég túlhaladott komputerekre írt szoftvereket, közöttük a videojátékokat is – írja a New Scientist. Az informatikai szaknyelvben emulátoroknak nevezik azokat a szoftvereket, amelyek lehetővé teszik egy másik típusú számítógépre írt programok betöltését. Míg azonban a korábbi emulátorok maguk is kizárólag egyetlen komputerfajtán működtek, addig a KEEP célja egy általános emulátor kifejlesztése, amely a jövő számítógépes rendszerein is működőképes lesz. Bár a tervek szerint a program bármely szoftvert képes lesz futtatni, talán a számítástechnikai szakírók gyermekkori nosztalgiája okán a legtöbben a régi számítógépes játékok újjáéledését várják tőle.

62
évvel ezelőtt, 1947-ben alkotta meg az első számítógépes játékot az amerikai Thomas Goldsmith. Az akkor még nem digitális, hanem analóg számítógépen futtatott játék nyolc vákuumcső segítségével szimulálta egy rakéta kilövését. A játékos beállíthatta a rakéta irányát és sebességét. Minthogy a komputergrafika abban az időben talán még nem is létezett, a célpontokat egy képernyőre helyezett matrica szimbolizálta.

150 ezer
darabot adtak el a Pong című kétdimenziós pingpongjáték hazavihető változatának 1975-ös megjelenésekor a karácsonyi forgatagban. A játékban két függőleges vonal jelképezte ütővel kellett visszaütni a pattogó, négyzet alakú labdát. A játéktermi Pong készülékek ma már a gyűjtők kollekcióinak legbecsesebb darabjai, közülük is a koktélasztalba épített változat a legritkább.

500 millió
dollár bevételt hozott 2007-ig a Space Invaders (űrbéli megszállók) című videojáték jogtulajdonosának, a japán Taito vállalatnak. A játék mai szemmel nézve nagyon egyszerű, a játékosnak a képernyő tetejéről ereszkedő űrhajókat kell lőnie. Megjelenése után, 1978-ban Japánban hiánycikké vált a százjenes érme, amelyet a Space Invaderst futtató játékgépekbe kellett bedobni.

6 131 940
pontot ért el a nyolcéves amerikai Jeffrey Yee a Pac-Man című játékban. Ez máig világcsúcsnak számít, ennek elismeréseképpen a legenda szerint még Ronald Reagan elnöktől is kapott gratuláló levelet 1982-ben. A Pac-Manben egy kör alakú sárga figurát kellett navigálni a labirintusban úgy, hogy az összes utat bejárjuk, és a ránk vadászó szellemek ne kapjanak el bennünket.

155
centiméter magas a rajongók elképzelése szerint Mario, aki a világ talán legismertebb vízvezeték-szerelője volt egészen addig, amíg John McCain ismertté nem tette Joe nevű kollégáját az amerikai elnökválasztási kampányban. Mario huszonnyolc éves pályafutása során több mint kétszáz játékban szerepelt.

10171
különféle lefolyása lehet egy gojátszmának. A go Ázsiában a sakknál sokkal népszerűbb táblajáték. A szinte elképzelhetetlenül sok lépéskombináció miatt eddig úgy tartották, hogy lehetetlen jól gózó számítógépes programot írni. Két héttel ezelőtt azonban először győzött le egy számítógép egy hivatásos gojátékost, az amerikai James Kerwint.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.