Sötétkamra

2009. június 16., kedd 00:00

Domaniczky Tivadar 2006 végén indult útnak, hogy tanulmányozza, mi történik Izraelben és a palesztin területeken. Hoszszabb-rövidebb megszakításokkal 2009 februárjáig egy Jeruzsálemhez közeli kibucban, illetve Gázában élt. Ez idő alatt készítette fotósorozatát a zsidó és arab Jeruzsálemről, amelyhez „lyukkamerát” használt: a fényképezőgép ősével készült képek a szent város másik, talán túlvilágibb, talán még intenzívebben e világi arcát mutatják meg.
Domaniczky Tivadar 2008 eleje óta a VII Networknek dolgozik, amely a világ egyik legrangosabb fotóügynökségének, a VII Photo Agencynek a része.
Meglepő módon már az ókorban is ismertek voltak a fényképezés alapvető optikai törvényszerűségei. A Krisztus előtti IV–V. század fordulóján élt kínai matematikus-filozófus, Mo Ti írta le először a camera obscura működési elvét. Arisztotelész is vizsgálta a jelenséget, amikor egy részleges napfogyatkozás alkalmával a szita lyukain keresztül fordítva vetült egy felületre a félig elsötétült nap félhold alakú képe.
Az első camera obscurát Ibn al-Haitham (Alhazen) Kairóban alkotó mohamedán tudós építette 1000 körül, aki fő művében, Az optika könyvében feltárta a fény természetének számos jellegzetességét, olvasható a Wikipédián. Felismerte, hogy a fény egyenes vonalban terjed, és sebessége van, nem azonnal jut el a távoli pontokba. A camera obscura kifejezést először Johannes Kepler csillagász használta 1604-ben.
A camera obscura (az elnevezés magyarul sötétkamrát jelent) igen egyszerű szerkezet. Ha egy teljesen elsötétített doboz falán kis lyukat vágunk, máris elkészítettük a saját „cameránkat”. A kívülről érkező fény az apró lyukon keresztül bejut a doboz belsejébe, és a lyukkal szemközti falra vetül a külvilág fordított, színes képe. Minél kisebb a lyuk, annál élesebb lesz a kép. Minthogy a fény csak egyenes vonalban terjed, a vetített kép oldalai, illetve teteje és alja felcserélődnek. A jelenség szinte bármilyen méretű sötétkamrával működik. A miniatürizálásnak csak a kellően kicsi lyuk kialakítása szabhat határt.
Hatalmas, akár egész termet elfoglaló camera obscurákat a világ számos városában, Edinburghban, Fokvárosban, San Franciscóban építettek (átfogó listát találhatnak olvasóink a http://tinyurl.com/lvejpu címen elérhető angol nyelvű honlapon). Az Index beszámolója szerint az Erzsébet híd egyik pillérének belsejében lévő hetven centiméter széles, három méter magas kamra a szerencsés véletlennek köszönhetően alakult camera obscurává. A padlóba fúrt vízelvezető nyíláson keresztül a hídon áthaladó autók képe vetül belső falára. Hazánkban talán az egri Eszterházy Károly Főiskola csillagászati múzeumában található camera obscura a leghíresebb, amelynek segítségével asztallapra vetítve figyelhetjük a városi nyüzsgés élő képét.
A sötétkamrában kialakuló fordított kép tükrök segítségével újra a valóságnak megfelelő állásúvá alakítható. Minthogy a lyuk átmérőjének csökkentésével növelhető a kép élessége, részletgazdagsága, a camera obscurát gyakran használták, ha pontos rajzot kellett készíteni egy látható jelenségről vagy tájról. Egyes művészettörténészek feltételezése szerint a XVII. századi németalföldi mesterek, például Johannes Vermeer, akik festményeiken különösen ügyeltek a legapróbb részletek pontos ábrázolására is, alkotás közben a camera képét tekintették etalonnak.
A tükröket is tartalmazó készülékektől már csak egyetlen lépés, a fényérzékeny papír használata kellett a camera obscura elvén alapuló fényképezőgép feltalálásához. Erre 1850-ig kellett várni, amikor a skót David Brewster elkészítette az első fényképet lyukkamerájával.
A digitális fényképezés és a kameratelefonok világában nem meglepő, hogy a különlegeset kereső fotósok ismét felfedezték maguknak a lyukkamerát: egy amerikai cég például 100 dollár alatti áron kínál több típust is, amely egészen másképp – de nem kevésbé őszintén – adja vissza a körülöttünk lévő világot, mint a legmodernebb fényképezőgépek bonyolult optikái.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.