Stimmt

Einstein története

2011. július 26., kedd 00:00

Einstein valószínűleg a világ legismertebb tudósa. A korabeli társasági életet színesítő, legendásan sziporkázó egyénisége mellett ennek oka emberi ésszel alig felérhető erejű intelligenciájában keresendő. A fizikus neve a zseni szinonimájává vált, felfedezései, mindenekelőtt a relativitáselméletek pedig az azt felfogni képtelen átlagemberek és a néhány kiválasztott fizikus közötti áthatolhatatlan fal jelképei lettek. Talán éppen e fal ösztökéli újra és újra a tudománytörténet iránt érdeklődőket, hogy feltárják Einstein életét a fizikai világképet alapvetően megváltoztató felismeréseiig és tovább.
A sok Einstein-életrajz elemeinek nagyszabású összefoglalását nyújtja Jürgen Neffe könyve, az Albert Einstein igaz története. Jellegéből fakadóan sok ismert részletet fog benne találni az az olvasó, aki akár csak felületesen is ismeri a fizikus történetét. De az efféle átfogó munkáknál ez természetes, hiszen Einstein életrajzából nem lehet kihagyni a szabadalmi hivatalban eltöltött éveket vagy a princetoni öregkort, amikor már-már vallásos áhítat lengte körül, bárhová ment is. Már életében ereklyeként őrizték használati tárgyait, leveleit, jegyzeteit. Egyiküket, a svájci tartózkodása során írt úgynevezett „zürichi jegyzetfüzet” egy oldalát képként is közli a szerző. A laikusok számára csak egy kockás papírlap, rajta matematikai képletek végeláthatatlan sora. Az oldal alján pedig Einstein ítélete saját számításai – az általános relativitáselmélet – fölött: „Stimmt”, azaz stimmel.
A tudományos felfedezésekhez vezető út mérföldkövei mellett éppen az Einstein emberi oldalát bemutató fejezetek a legérdekesebbek. Bár személyiségéből fakadóan remekül kezelte a népszerűséget, amelyet alkalmanként igen tudatosan fel is használt, segítve a fontosnak ítélt ügyeket személyes kiállásával (például a Manhattan-terv beindítását), néha már őt is zavarta a rajongás. „Még Chaplin is úgy néz rám, mint egy csodabogárra, akivel tulajdonképpen nem tud mit kezdeni. A szobámban úgy viselkedett, mintha egy templomba vezettem volna be” – írta egyszer a színészről, pedig abban az időben ő is a legünnepeltebb világsztárok egyike volt. Mégis gyakran adott vacsorát feleségével (főként az asszony örömére), a kor legkiemelkedőbb tudósait és más hírességeit is fogadva. Csak Einstein lógott ki kissé a képből, akiről egyik vendége megjegyezte, hogy úgy mozgott a nagypolgári jólétet árasztó, klasszicizáló stílusban berendezett házban, mint „aki ki akar jutni, de nem találja a kijáratot”.
Vannak témák, amelyeket olyan sokan és sokszor feldolgoztak, hogy már szinte lehetetlen róluk újat mondani. Ez talán e kötetnek sem sikerül, ennek ellenére nem érdemtelenül sikeres külföldön. Bár túlzásként hat, hogy a The Washington Post 2007 legjobb könyvének választotta, kétségtelen, hogy érdemes elolvasni azoknak, akik eddig csak hallották Einstein nevét, de szeretnék élettörténetét is megismerni. Amit tudni érdemes a valaha élt egyik legokosabb emberről, az ebben a kiadványban benne van.
(Jürgen Neffe: Albert Einstein igaz története. Typotex Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 4300 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.