Stratégiai játék

Nintendóból szupergép

2008. március 28., péntek 00:00

Mégsem teljesen haszontalanok
a videojátékok. Erre enged következtetni, hogy több kutató is, kölcsönvéve a gyerek PlayStationjét, minimális költségvetéssel nagy teljesítményű számítógépet épített laboratóriumában.
A modern fizikában, kémiában és molekuláris biológiában olyan bonyolult számításokat kell elvégezni, amelyekhez egy átlagos számítógépnek évekre lenne szüksége. Emiatt szuperszámítógépeket használnak. Ezek sokkal nagyobb teljesítményűek a személyi számítógépeknél, viszont a csekély kereslet és az alkalmazott technológia miatt igen drágák is. Kiváltásuk egyik módját találta meg Todd Martinez, az Illinois-i Egyetem programozója, amikor véletlenül összetörte fia PlayStation konzolját. Az engesztelésül vásárolt újabb modell leírását böngészve a kutató rájött, hogy a készüléket munkája során is használhatja.
A játékkonzolokat, a Nintendót, a PlayStationt és társaikat a gyártók a lehető legolcsóbban igyekeznek eladni, busás hasznot remélve a hozzájuk való játékprogramok értékesítéséből. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy e gépek bolti ára alacsonyabb, mint amennyibe az előállításuk kerül: a gépekhez megvásárolható játékszoftverekben rejlik az igazán nagy üzlet. (Csakúgy, ahogy a cserélhető pengéjű borotváknál is a pengéken keres a gyártó, nem pedig az először megvásárolt borotván.)
De nem csak az ár a videojátékok egyetlen előnye a szuperszámítógépekhez képest. Meghibásodott alkatrészeik pótlása is egyszerű, hiszen egy elterjedt modellhez a játékboltban kapható új alkatrész.
A modern háromdimenziós videojátékok nagyban különböznek ősüktől, a néhány vonal mozgatásával játszott videotenisztől. A játékkonzolok legújabb generációjához tartozó gépekben a készülékekben elhelyezett csipek elképesztően gyorsan hajtanak végre bonyolult műveleteket. Martinez és munkatársai e képességüket használták fel, amikor egy atom elektronjainak térbeli kölcsönhatásait modellezték velük. Mások tizenhat PlayStation 3 játékkonzol összekötésével azt szimulálták, hogy milyen folyamatok mennek végbe két fekete lyuk egybeolvadásakor. A Mayo Klinika kutatói az agyról készült MRI-felvételek kiértékelésekor vették hasznát a játékgépeknek, amelyek feladata az agytumor képének felismerése volt.
A Nintendo cég Wii névre hallgató modellje nemcsak számítási képességei révén, de újszerű távirányítója miatt is felkeltette a kutatók érdeklődését. E vezeték nélküli eszköz érzékeli, hogy kezelője milyen irányban és milyen gyorsan mozgatja. Segítségével például az orvostanhallgatók veszélytelenül gyakorolhatják a bonyolult kézmozdulatokat igénylő műtéti technikákat, miközben egy képernyőn követhetik, hogy mi történne a beteggel, ha a kezükben nem távirányító, hanem egy szike lenne. Az ideggyógyász Thomas Davis és munkatársai Parkinson-kórban szenvedő betegek lábára erősítettek ilyen távirányítókat. A lábak remegését követve pontosan meg tudták határozni, hogy a gyógyszer mennyire volt hatékony, és növelni kell-e az adagot a jobb eredmény érdekében.
Tehát ha egy új videojáték-modell megjelenésekor a kamaszok mellett egyetemi professzorok is sorba állnak majd a bolt előtt, nem lesz min csodálkozni.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.