Súlyos súlytalanság

Kilencvenéves korában elhunyt a múlt század egyik legjelentősebb sci-fi írója, Arthur C. Clarke

2008. április 8., kedd 00:00

Clarke egész életében az űrkutatás, a tudományos fejlődés fontosságát hirdette, meggyőződése volt, hogy az emberiség jövője a csillagok között van. Több mint száz könyvet írt, közöttük a leghíresebbet, a 2001: Űrodüsszeiát, amely, Stanley Kubrickkal közösen készített filmjének hála, talán a tudományos-fantasztikus irodalom történetének legnagyobb hatású művévé lett. A hidegháború évei alatt az űrkutatásban a béke biztosítékát látta.
Többször idézett mondása szerint a Naprendszer felfedezése „a háború morális megfelelője”, hiszen a világegyetem megismerése olyan energiákat köt le, amelyek egyébként nukleáris katasztrófával fenyegetnék a Földet. Műveiben gyakran megjósolta a jövőt. Kijelentette ugyan, hogy „senki sem tudja előre jelezni azt, mi történik a jövőben”, de mint sci-fi író, műveiben felvázolhatja a lehetséges változatokat, végiggondolva előnyeiket éppúgy, mint veszélyeiket. Már 1945-ben megjövendölte a Föld körül keringő telekommunikációs műholdak korának eljövetelét, pedig akkor még az első űrrakéta kilövésére is éveket kellett várni. Voltak kevésbé találó jóslatai is. Ugyancsak 1945-ben az írta, hogy húsz éven belül kifejlesztik az atommeghajtású rakétákat, és 1999-ben úgy gondolta, az új évezred első éveiben már sokak számára elérhető lesz a tiszta, nem környezetszennyező, hidegfúzión alapuló energiatermelés. Clarke jól tudta, hogy rá mint ünnepelt íróra sokkal többen figyelnek, mint a fehér köpenyes tudósokra, így egész életében hangsúlyozta a tudományos fejlődés fontosságát. Egyik interjújában kifejtette, hogy „a legtöbb felfedezés nem jött volna létre, ha nincsenek emberek, akik leírják álmaikat. Biztos vagyok benne, hogy nem jutottunk volta el a Holdra, ha H. G. Wells és Jules Verne nem írja meg regényeit. Büszke vagyok arra, hogy sok űrhajóst ismerhetek, akik az én könyveimet olvasva határozták el, hogy asztronauták lesznek.”
A holdra lépés pillanatában az egész világ az ő szavait hallgatva lehetett részese az emberiség egyik legnagyobb felfedezésének, hiszen Walter Cronkite-tal közösen ő volt a CBS amerikai televízió szakkommentátora a leszállás idején, idézi fel Képes Gábor író, a Magyar Scifitörténeti Társaság tagja. Milliók nézték nagy hatású tudományos tévésorozatát, az Arthur C. Clarke titokzatos világát, amelyben a tudomány által megmagyarázhatatlannak hitt jelenségekre keresett megalapozott válaszokat.
Arthur C. Clarke kilencven évvel ezelőtt, 1917. december 16-án született az angliai Mineheadben. Apja gazdálkodó volt, az édesanyja pedig a helyi postahivatalban dolgozott távírdászként. Mint a család legidősebb gyermekének, lehetősége nyílt rá, hogy egy közeli város gimnáziumában tanuljon. Egymást érték gyermekkorában azok az élmények, amelyek a tudományos pálya felé irányították. Egészen fiatalon távcsövet fabrikált magának kartonpapír-gurigából és lencsékből, visszaemlékezése szerint azonban sorsa tizenhárom éves korában pecsételődött meg, amikor kezébe került a Meghökkentő szupertudományos történetek című magazin, amely abban az időben (1930-ban) a leghíresebb tudományos-fantasztikus magazin volt. Néhány évvel később csatlakozott a Bolygóközi Társaság nevű egyesülethez, amelynek tagjai a tudományos fantasztikum megszállottjai voltak, és Londonba költözve írta meg első novelláját.
A második világháborúban a brit légierő kötelékében szolgált. Társaival kifejlesztette az első radarrendszert, amely a repülőgépek biztonságos leszállását segítette rossz időjárási körülmények között is. Tapasztalatait később, 1945-ben nagy hatású tudományos cikkben gondolta tovább. Felvázolta – az ő megfogalmazása szerint – az „űrállomások” ötletét (amelyet már az 1920-as évektől pedzegettek), melyek az Egyenlítő feletti föld körüli pályán keringenek úgy, hogy sebességük pontosan megegyezik a Föld forgási sebességével – érzékelteti Clarke sokszínű tehetségét Németh Attila, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője, Clarke több művének magyar fordítója. Ezek a műholdak így mindig bolygónk adott pontja fölött helyezkednek el (geostacionárius pályán keringenek), ezáltal nagy területre tudják visszasugározni a feléjük küldött telekommunikációs jelzéseket. Clarke ezt a tanulmányt később úgy jellemezte, „a legfontosabb dolog, amelyet valaha is írtam”. A Nemzetközi Csillagászati Unió a geostacionárius pályát hivatalosan is Clarke-pályának nevezte el. Ügyvéd barátja lebeszélte róla, hogy szabadalmaztassa ötletét, hiszen annyira hihetetlen volt az egész elképzelés. Ezt a történetet később A kommunikációs műholdak rövid előtörténete, avagy hogyan vesztettem el egymilliárd dollárt a szabad időmben című novellájában írta meg.
Képes Gábor szerint mindig is nagy fontosságot tulajdonított annak, hogy fantasztikus, fikciós műveit szilárd tudományos alapokra építse. A Napvitorlások című novellája elé írt bevezető szerint egyszer levelet kapott a Szovjetunióból, amelyben olvasója kifejtette, hogy a novellában szereplő adatok pontosan megegyeztek az általa számítógép segítségével kiszámoltakkal.
Clarke 1948-ban diplomázott osztályelsőként a tekintélyes londoni King’s College matematika–fizika szakán. Ekkor már sorra írta novelláit. Rövid ideig a Physics Abstracts című fizikai szaklap segédszerkesztőjeként dolgozott, művei azonban hamar sikeresek lettek, így végleg a regényírás mellett döntött. A következő években írta A gyermekkor végét, 1968-ban a 2001: Űrodüsszeiát, amelyeket sokan főműveiként tartanak számon. Mindkettő főhőseinek emberi ésszel szinte felfoghatatlan erőkkel kell szembenézniük. A gyermekkor végében jóindulatú, kinézetükben azonban démoni idegenek érkeznek a Földre, megszüntetik a háborúskodást, elhozzák a jólétet mindenki számára. „Megértő fölényességgel ismeri az esendő embert, s dacos vágy határozza meg műveit, hogy e faj nem lehet oly didergősen egyedül a világegyetemben” – írja Képes Gábor a műről a Galaktika áprilisban megjelenő számában. Clarke stílusa Jonathan Swiftéhez hasonlatos, aki nem távoli idősíkra, hanem nagy földrajzi távolságba helyezte a Gulliver által felfedezett utópisztikus társadalmakat.
A 2001: Űrodüsszeia hősei évmilliók óta eltemetett monolitot találnak a Holdon, amely a kiemelése után jelet küld teremtőjének. Űrhajósok és tudósok csoportja elindul, hogy megkeresse a jel célját, az utazás során azonban a meghibásodott komputer, amelyet HAL-nak hívnak, szinte mindegyiküket elpusztítja. Az egyetlen célba érő asztronauta maga is átalakul a világegyetem felett őrködő lénnyé. E regény igazi népszerűségét az azonos című, Stanley Kubrick rendezte (1968) film hozta meg. A történetet Clarke eredetileg novellában írta meg Az őrszem címmel. A film – amelynek forgatókönyvét Kubrickkal közösen írták – és a regény párhuzamosan, 1964-től 1968-ig készült, szinte egyszerre jelentek meg, több lényeges ponton azonban eltérnek. A regény vége tiltakozás a hidegháborús fegyverkezés ellen, a Föld közelébe visszatérő űrhajós már „csillaggyermekként” felrobbantja a Szovjetunió és az Egyesült Államok teljes nukleáris arzenálját. Kubrick azonban e jelenet nagy részét kivágta a film végső változatából. Az alkotást Ligeti György zenéje tette teljessé.
Életének második felét Clarke az indiai-óceáni szigetországban, Srí Lankán élte le. Németh Attila szerint e döntésében szerepet játszhatott a társadalmi folyamatokkal való elégedetlensége, illetve a búvárkodás iránt érzett szerelme is. Mint Clarke elmondta, víz alá merülve olyan súlytalannak érzi magát, mint az űrben lebegő asztronauták. Mindkét feleségét a búvárkodás során ismerte meg, és üzlettársaival vállalkozást is vezetett, amely merüléseket szervezett a turistáknak Srí Lanka part menti vizeiben. Időskoráig búvárkodott, míg egészségi állapota kerekes székbe nem kényszerítette. Még 1962-ben járványos gyermekbénulás fertőzte meg. Bár látszólag teljesen felépült, két évtizeddel később betegsége kiújult, és életének utolsó huszonöt évében állapota folyamatosan romlott. Házasságaiban nem volt szerencsés. Első feleségével csak néhány hónapig élt együtt, második felesége, Leslie Ekanayake pedig 1977-ben motorbalesetben elhunyt.
Tudományos-fantasztikus regényíróhoz képest furcsa módon ellentmondásos viszonyban volt az őt körülvevő gépekkel és technikai eszközökkel. Bár már fiatalon megszerezte a jogosítványt, autót soha életében nem vezetett. Colombói házában azonban a legmodernebb számítógépeket és kommunikációs eszközöket halmozta föl, és általuk tartotta a kapcsolatot a világ többi részével. Első számítógépe egy Hewlett–Packard 9100-as programozható számológép volt, amelyet 1970-ben a HP egyik igazgatójától kapott ajándékba. Clarke ezt a gépet tréfásan HAL Juniornak nevezte. Az internetet is gyermeki izgalommal fedezte fel, naponta órákat töltött a rajongói e-mailek megválaszolásával. Már a nyolcvanas évek elején elküldte első e-mailjét, amikor az internet még az egyetemek és a hadsereg zárt kommunikációs hálózata volt. A hozzá érkező újságírókat gyakran felvitte háza tetejére, és ott, hatalmas parabolaantennái előtt állt modellt a fényképészeknek. Élvezte a népszerűséget. Házának egyik szobáját, amelyet ő „ego-kamrának” nevezett, karrierje nagy pillanataira emlékeztető relikviákkal töltötte meg. A sok fénykép között ott volt két olyan fotó is, amelyeken az űrhajózás „két első” alakjával, az első űrhajósként felszálló Jurij Gagarinnal, illetve az elsőként a holdra lépő Neil Armstronggal látható együtt. Charles Kohlhase, a NASA egyik főtervezője mondta róla: „Ha megálmodunk valamit, és egy kis fizikát adunk hozzá, már létre is hoztuk.” A kilencvenes évek végén lovaggá ütötték. Egészségi állapota miatt nem tudott Londonba utazni a ceremóniára, ezért Károly herceg ment el hozzá Colombóba.
Bár sohasem találkoztak, Képes Gábor mégis személyes kapcsolatba került Clarke-kal. Rajongóként tizenhét évesen írt neki levelet, először 1997-ben. Srí Lanka-i címét a Ki kicsodából másolta ki. Elküldte neki a 2001: Űrodüsszeia magyar kiadását, és kérte, hogy dedikálva juttassa vissza. Amint későbbi levélváltásukból kiderült, Clarke jól ismerte Magyarországot. Amikor Képes egy Magyarországról szóló könyvet küldött neki, válaszában, megköszönve a könyvet, furcsállta, hogy nem szerepel benne Neumann János és Kármán Tódor neve.
Halála előtt új regényen dolgozott, amelynek Az utolsó tétel címet adta. Azt nyilatkozta róla, hogy hosszabb ideig tart a megírása, mint azelőtt gondolta, majd hozzátette: „Lehet, hogy ez lesz az utolsó regényem. Bár ezt már mondtam korábban is.”

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.