Szcientológus fellegvár lesz Nagykanizsa?

2004. október 26., kedd 01:00

A szcientológiai egyházhoz kapcsolódó cégek rohamos nagykanizsai terjeszkedésére figyelmeztetett a helyi ellenzék. Ezúttal egy lakópark építése okán került napirendre a téma a dunántúli városban, ahol már korábban is több botrány robbant ki az egyházként bejegyzett, de világszerte inkább gazdasági vállalkozásként működő, szektajellegű szervezet terjeszkedése miatt.
Ötszáz lakásos lakópark épül az egykori kanizsai téglagyár területén annak a Balusztrád Kft.-nek az irányításával, amely szerepel a szcientológus cégeket tömörítő, WISE nevű nemzetközi szervezet taglistáján. Öt év és ötmilliárd forint kell ahhoz, hogy felépüljön a komplexum. Győri László, a Balusztrád Kft. tulajdonosa lapunknak úgy nyilatkozott: nem tartoznak a szcientológiai egyházhoz, és nem tudja, miért kerültek fel a WISE listájára. Ennek az lehet a magyarázata – közölte a cégvezető –, hogy annak az L. Ron Hubbardnak a vállalatirányítási rendszerét alkalmazzák, aki az egyháznak is alapítója. Győri tudomása szerint világszerte több mint 170 ezer cég alkalmazza Hubbard vezetési stratégiáját, ettől azok többsége nem tekinthető szcientológiai szervezetnek.
*
Ugyanakkor a WISE Magyarország egyik vezetője korábban kijelentette, pontosan azért működnek, hogy segítséget adjanak azoknak a vállalkozóknak, akik Hubbard vezetési módszerét kívánják alkalmazni, cserébe elvárják a velük kapcsolatban állóktól, hogy tartsák tiszteletben a szcientológiai egyház tevékenységét, és óvják annak jó hírét.
Cseresnyés Péter, a Fidesz nagykanizsai országgyűlési képviselője szerint a város gazdasági, kulturális és szellemi életét egyre látványosabban átszövik a feltételezhetően a szcientológiához kapcsolható vállalkozások, ami nem tesz jót a település jó hírének. Kiemelte: a szocialista–szabad demokrata városvezetéssel meglehetősen jó kapcsolatokat ápoló gazdasági szervezeteknek egyre több különös ügylete kerül napvilágra. Litter Nándor MSZP-s polgármester kijelentette: az önkormányzatnak nincs joga vizsgálni, hogy a beruházónak van-e kapcsolata például a szcientológiai egyházzal vagy sem. Ráadásul tudomása szerint az egyház nem szerepel a magyarországi tiltott szervezetek listáján. Hozzátette: a városnak jó, hogy az elhanyagolt területen egy lakópark épül.
Mint arról korábban beszámoltunk, Nagykanizsa arculatának formálását 1998 óta az a Matrix Marketing Műhely Kft. végzi, amely ugyancsak tagja a WISE nevű szervezetnek. Azt is megírtuk, hogy a MÁV helyi pályafőnökségén a munkatársaknak a szcientológiai egyház tesztjét és tanfolyamát kellett elvégezniük, amiből országos botrány kerekedett. Nem kisebb felzúdulást keltett, hogy az önkormányzati iskolában a Hubbard oktatási és nevelési módszereit alkalmazó Más Nyelviskolát reklámozták, amit végül Tüttő István akkori szocialista polgármester megtiltott.
Emlékezetes, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) idei évkönyvében azt írta, hogy egy multinacionális vállalkozásként működő vallási mozgalom – információink szerint ez a szcientológiai egyház – tagjai politikai döntéshozó testületekbe akarnak beépülni, és ebben segítségükre van, hogy a magyarországi egyházügyi törvény túlzottan liberális és megengedő. Az NBH 2001-es évkönyvében így jellemezte a szektát: „agresszív belső elhárítómunkát folytatnak az informátorok kiiktatása érdekében. Befolyásoló tevékenységük tovább erősödik, miközben a mozgalom egyes missziói a jól működő gazdasági társulásokat célozzák meg, elsősorban a humán erőforrások hatékonyabb kiaknázására hivatkozva.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.