Szcientológusok állnak a Jorgos mögött?

2000. szeptember 9., szombat 00:00

– A csődbe jutott Jorgos csoportot behálózta a szcientoló-giai egyház – állította az Index című internetes újságban tegnap egy magát az utazási iroda egykori alkalmazottjának valló névtelen levélíró. Veér András pszichiáter szerint életszerű a leírt történet. A Gazdasági Minisztérium szerint nem kizárt, hogy a rendőrségi eljárás során újabb kintrekedt utasokról szerezhetnek tudomást az illetékesek.Az internetes újság Fórum rovatában megjelent levél egyes információit a Magyar Nemzetnek tegnap több egykori, neve mellőzését kérő Jorgos-munkatárs is megerősítette. Eszerint az utazási iroda hálózatánál tavaly megjelent egy cégépítő szolgáltatást ígérő vállalkozás, amely különféle személyiségfejlesztő tréningeket tett kötelezővé a hálózat munkatársainak. Az eset felháborodást váltott ki a dolgozók körében, akik közül sokan elhagyták a vállalatcsoportot.Lapunk értesülése szerint a tréningeket tartó vállalkozás a Szcientológus Hálózatok Nemzetközi Intézete (WISE) elnevezésű szervezettel áll kapcsolatban.A hálózat fő célja a szcientológiai egyház pénzügyi támogatása. Úgy tudjuk, hogy Ron Hubbard, a szcientológia „feje” eszméit a Jorgos–HTC–Club Espana csoport tulajdonosi körének egy része is magáévá tette. Az ügyről szerettük volna megkérdezni a vállalatcsoport vezetőit, ám korábbi telefonszámaikon, illetve irodáikban tegnap egyikük sem volt elérhető.Az Index névtelen levélírója azt állítja: a múlt évben ultimátumot adtak a Jorgos Travel dolgozóinak, hogy vagy elvégzik a személyiségfejlesztő tanfolyamokat, vagy „kívül tágasabb”. A tréningek költségét – amennyiben két éven belül elhagyják a céget – a dolgozóknak kellett vállalniuk. A leírtak szerint a tesztek elsősorban a személyiség torzulásainak feltárására irányultak, amelyeket aztán személyes foglalkozásokon „gyógyítottak ki”.Veér András, az Országos Pszichiátriai Intézet főigazgatója – több, a szcientológiai egyházzal foglalkozó tanulmány szerzője – teljesen életszerűnek tartja a leírt történetet. Elmondta, hogy tud az egyház holdudvarában működő cégépítő vállalkozásokról, amelyeknek kedvelt célpontjai közé tartoznak az utazásszervező hálózatok. Veér szerint a tréningek rendszerint adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel. A Magyar Nemzet úgy tudja: Magyarországon közel háromszáz vállalkozás fölött koordinál a WISE intézet. Ezek munkatársai – kötelező jelleggel és többnyire saját költségükre – 80–100 ezer forintos tréningeken vesznek részt, a hubbardi elvek alapján.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.