Székely pajzánságok bemutatója

A szegény ember bőrpuskája meg a Csorba leán · Mesék csak felnőtteknek

2009. február 23., hétfő 00:00

Hiába bizonyosodott be, hogy nagy igény lenne igazi magyar népmesékre, igazi mesélőkre, a mi rádióink, tévéink fontos emberei nemigen törik kezüket-lábukat, hogy legalább olykor-olykor népmesével ragasszák oda a hallgatót, nézőt a masinák közelségébe. De ha egyszer bennük is fordulna egy nagyot a világ, és mese mesét érne az éterben, hát a Csorba leán Sebestyén István előadásában biztosan a toplisták élén állomásozna.
Annyira megkedvelte, aki már eddig hallotta, hogy a bukovinai székely mesemondónak mindig újra kell mesélnie. A Csorba leánról most csak annyit, hogy ott van neki hiányossága a mese elején, ahol a nála szerencsésebbek a bikinivonalukat nyírdogáltatják manapság fazonra. Hanem, hogy megkapja csodálatos módon, amit ma inkább irtogatni szokás, menten roppant igényekkel lép fel a feleséget kereső legényekkel szemben. Hogy miképpen jár végül a leán, azt könnyen megtudhatja, aki ma este hatkor elballag a Polgárok házába (Bp. VIII., Visy Imre u. 6.). Ott mutatja be Sebestyén István a Hatvan bandával A szegény ember bőrpuskája című lemezét, amelyen válogatott székely pajzánságok, anekdoták sorjáznak.
Erős választ adva a fel-felhorgadó kérdésre is, hogy vajon prűd-e, savanyú-e, humortalan-e mind, aki keresztény, avagy éppen szélesebb-e az életkedve, mint a Balaton vize. S ha van neki kedve, azt miképpen hozza össze a hitével.
Sebestyén István világában egyszerre van jelen a két emberre tartozó intimitás, amelyet a mese sejtet is, nevén is nevez, és a külvilág, amely erős, megbízható falusi közösség. S a közösségben ott a mesemondó, aki bölcsességével, élettapasztalatával, derűjével segíti az édenkertben hancúrozó fiatalokat. Így óv minket is, a hallgatóságot, arra tanítva a kacagtatással, a sokszor valós falusi történetekből szűrt anekdotáival, miképpen lehet boldog és megszentelt a házasélet. Akad olyan „beszéde” is – mert régen beszédnek mondták a mesélést a falusiak –, amely valamelyik bibliai történet tréfás parafrázisa, máskor szintén humoros formában elmondja a dohányzás szokásának mitikus eredetét a régmúlt időkből,  szilárdan állítva, hogy bizony a dohány azért olyan szörnyű büdös, mert beleszellentett az ördög. Annál jobb illatú mézes süteményekkel várják ma este a közönséget a hagyományőrző kakasdiak.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.