Szép új világok

Önkritikus orvostudomány

2009. február 3., kedd 00:00

„…konkrét oka is van annak, hogy az orvostudomány felemelkedéséről és hanyatlásáról beszélhetünk. Először is az orvostudomány csak azt teheti meg, ami megtehető, és az 1970-es évekre a megtehető dolgokat már megtette. A legsúlyosabb betegségek az élet kezdő- és végpontján jelentkeztek. A csecsemőhalálozás a minimumhoz közeledett, míg a népesség túlnyomó része megérte a várható életkort, és az öregedéssel erősen összefüggő betegségekbe halt bele” – írja James Le Fanu Az orvostudomány önkritikája című könyvében. A kötet szerkezetileg és sajnos minőségét tekintve is két részre bontható. Az első részben az orvostudomány szédületes fejlődését követi nyomon a szerző a második világháborútól a hetvenes évek végéig. Az író tizenkét meghatározó pillanatot elevenít föl, amelyek a modern medicina diadalútja mérföldköveinek tekinthetők. Természetesen nem maradhat ki e felsorolásból a penicillin felfedezése, a gyermekbénulás legyőzése, de a szervátültetések és a lombikbébik születése sem. Le Fanu élvezetesen vezeti végig olvasóit e fejlődésen, bár hangot ad annak a véleményének, miszerint a leghatásosabb orvosságok (például az antibiotikumok) felfedezése kevésbé a kutatók zsenialitásának, mint inkább a puszta véletlennek köszönhető.
A szerző, aki praktizáló belgyógyászként rendszeres publicistája a londoni The Daily Telegraphnak, azt állítja, hogy a betegségek okait az emberek életmódjában kereső, úgynevezett szociális elmélet alapvetően téves. Szerinte miközben az orvostudomány „parancsnak is beillő tanácsokat osztogatott a közvéleménynek arról, hogyan éljenek, mit egyenek és mit ne”, nem tett egyebet, mint a betegek után az egészségeseket is megszólította, fogyasztóvá téve őket. Kissé sommás vélemény ez, főként a naponta megjelenő kutatási eredmények fényében, amelyek a dohányzás vagy az elhízás egyértelmű hatását tárják föl a rák, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.
A szerző másik vesszőparipája az „új genetika szép új világa”. Véleménye szerint a betegségek esetleges genetikai okainak feltárása és az új módszer gyógyításban való felhasználása kudarcot vallott. Le Fanu hosszasan foglalkozik olyan ritka, kizárólag a genetikai örökség vezérelte betegségek kutatásával, mint például a Huntington-kór vagy a sarlósejtes vérszegénység, és alig ír a rák és a szívbetegségek genetikai alapjairól. A könyv 1999-ben íródott; az azóta eltelt tíz év a genetikában rendkívül hosszú időnek számít, Le Fanu pedig láthatóan nem gondozta a szöveget az elmúlt évtizedben, így alig esik szó a milliók életminőségét rontó, illetve halálát okozó betegségek és az öröklött gének öszszefüggéséről, mint a rák számos formája, az infarktus, a csontritkulás, a cukorbetegség.
Az orvostudomány önkritikája nem az eddig írt legjobb orvosi könyv, vitaindítónak azonban kiváló. A vita pedig a tudomány elengedhetetlen eszköze, amelynek segítségével az orvoslás, Le Fanu ítéletével ellentétben, talán mégis fejlődhet.
(James Le Fanu: Az orvostudomány önkritikája. Typotex Kiadó, Budapest, 2008. Ára: 4200 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.