Széthordott Akropolisz

2009. július 21., kedd 00:00

S z á m o k  n y e l v é n
Több mint harminc év építés után június 20-án megnyílt az Akropolisz-múzeum Athénban. A késlekedés oka főként az volt, hogy a görög közvélemény és a műemlékvédelmi hatóságok nem tudtak megegyezni az épület terveiben. Sokak szerint a most elkészült épület is túl modern, így nem illik az évezredes környezetbe. További nehézséget jelentett a műkincsek átvitele a régi múzeumból az újba. Új őrzőhelyükön a műtárgyakat a legbiztonságosabb körülmények között helyezhetik el. Ez a körülmény azért volt különösen fontos, mert az utóbbi évtizedekben a világ nagy múzeumai éppen azzal érveltek, amikor megtagadták a Parthenonról hozzájuk került márványok visszaszolgáltatását, hogy Görögországban nem tudnának megfelelően vigyázni rájuk. A görögök most újult erővel kezdtek kampányolni a márvány domborművek és -szobrok visszaadásáért, amit a British Museum ismét megtagadott.

23
fokkal elforgatták a múzeum felső galériaszintjét az épület többi részéhez képest azért, hogy pontosan a 244 méterre lévő Akropolisz tetején épült Parthenonra nézzen. A múzeumban most először állították ki a Parthenonról származó, Athénban fellelhető öszszes szobrot.

4000
műtárgynál is több tekinthető meg a múzeumban, amelynek alapterülete csaknem 4300 négyzetméter. Az új kiállítóhelyen olyan műtárgyakat is közszemlére tehettek, amelyek korábban helyszűke miatt a raktárakban porosodtak. „A többi nagy európai múzeummal, például a Louvre-val és a londoni British Museummal ellentétben itt egyetlen régészeti lelőhelyről származó műtárgyakat állítunk ki. Ez egyedülálló a maga nemében” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnek Alekszandrosz Mantisz, a múzeum főkurátora.

74 240
angol fontért (mai értéken nagyjából 780 millió forintért) vásárolta meg és szállíttatta el a Parthenon márványszobrai és domborművei nagy részét 1803 és 1816 között Lord Elgin (valódi nevén Thomas Bruce), Nagy-Britannia törökországi nagykövete, olvasható a Wikipédián. Görögország akkoriban török megszállás alatt állt, így az üzletet az Oszmán Birodalommal kötötte meg. Elgin továbbadta a márványszobrokat a British Museumnak, s az ár kevesebb volt, mint amennyibe a műalkotások Angliába szállítása került. A lord visszautasított sokkal magasabb ajánlatokat, többek között a Napóleonét.

32
márványszobor és a Parthenon 160 méter hosszú frízének 75 méteres darabja alkotja az Elgin-márványoknak nevezett kollekció legbecsesebb elemeit, amelyek a Parthenon fennmaradt alkotásainak több mint felét adják. Az Akropolisz-múzeumban demonstratívan kihagyták a Londonban kiállított szobrok helyét, remélve, hogy egyszer visszakapják őket.

7
centiméter magas és 30 centiméter hosszú az a márványtömb, amely tavaly decemberben került vissza Athénba. A Parthenon belső oszlopsorát díszítő fríz e darabját egy osztrák katona lopta el 1943. február 16-án, amikor Görögország német megszállás alatt állt, jelentette a Reuters. Martha Dahlgren, a katona unokája most úgy döntött, viszszaadja Görögországnak. Az athéniak e kis darab hazatérését is kihasználták az Elgin-márványokért folytatott kampány részeként, de a British Museum hajthatatlannak látszik.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.