Színházi utak és útkeresések

2011. június 20., hétfő 00:00

Jövő hét szombatig tart a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a déli kulturális fővárosban. A cél, mint mindig: bemutatni az elmúlt évad hazai színházi felhozatalát, bemutatni, milyen utakat is járnak be éppen a színházi alkotók. Az idei POSZT versenyprogramja Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus válogatása alapján állt össze, amelyben helyet kapott többek között a Nemzeti Színház, a Bárka Színház, a debreceni Csokonai Színház, a HOPPart Társulat, a Pintér Béla és Társulata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház egy-egy produkciója.
Minden versenyprogramban szereplő előadáshoz kapcsolódva másnap Winkler Nóra vezényletével szakmai beszélgetésen vitatják meg a látottakat, ahol Novák Eszter rendező, Elek Tibor irodalomtörténész, Pethő Tibor kritikus, lapunk munkatársa, Anger Zsolt és Dávid Zsuzsa rendező is felszólal majd.
A Művészetek és Irodalom Házában a fesztivál ideje alatt a száz éve született Básti Lajos alakját idézik meg fényképekkel, archív felvételekkel. Szintén itt tartják meg jövő hét szerdáig a kortárs magyar dráma nyílt fórumát. Az off program részeként vendég lesz Jordán Tamás, a POSZT életre hívója, a Nappali kávézóban egész nap az Országos Színháztörténeti Intézet jóvoltából peregnek egykori nagy előadások felvételei, a Kossuth téren egy hétig tartó könyvvásárt rendeznek, ma délután háromtól pedig a Dramaturg Céh szervezésében Szálinger Balázs 91% című írásából tartanak felolvasószínházat a Művészetek Házában Keszég László rendezésében. További tájékozódás ajánlott itt: www.poszt.hu.

Barokk év Galuppival. Mária Terézia királynő látogatásának 260., vendéglátója, Grassalkovich Antal halálának 240. évfordulójához kapcsolódva idén március elején nyílt meg a barokk év Gödöllőn. A gazdag eseménysorozat következő etapjában holnap és vasárnap a velencei opera nagy alakjának, Baldassare Galuppinak itthon még soha nem játszott vígoperáját láthatja a közönség. Az Il caffé di Campagna (A falusi kávéház) 1761-ben keletkezett, a hazai zenerajongók csupán sercegő bakelitlemezen hallgathatták eddig a Hungaroton kiadásában megjelent művet. Galuppi, a XVIII. században igen népszerű barokk komponista, Goldoni szerzőtársa a hangszeres zenétől az egyházi zenén, az opera buffán, a pásztormeséken keresztül az oratóriumokig számtalan műfajban alkotott.
A gödöllői királyi kastély barokk színházában tartandó ősbemutatót Kürthy András rendezi, vezényel Németh Pál. A különlegességet öszszesen két alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők, jegyek a kastély pénztárában kaphatók (P. T. Gy.).

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.