Szóbánya

2009. május 26., kedd 00:00

Bodza
Bodzalé. Védelmi pénz szedése vendéglátóhelyeken. Tulajdonképpen maguktól védik meg a helyet, vagyis ha fizetnek, nem verik szét.
A hét végén odarakódtak a bodzillák a Takonyba bodzát szedni, az egyik helyből megfejelte a csóglit (felszolgálót). Meg is volt a bodzalé. Itták a bodzaszörpöt (whisky kólával).
Amitől a bodzillák félnek: kutya, tűz, szerb rendszám.
Érzésem szerint nem lesz hosszú életű a szó, bár most gyorsan terjed.

Vasazás
Ipari területen (gyártelep, vasút stb.), esetleg szoborparkban végzett fémlopás. Az ötvenes években az úttörők gyűjtötték a valóban ócska vasat. Jelszó: Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!
Láttam a vasazókat: ott hajolgattak a síneknél. A gyíktestűek ketten nem bírtak el egy csatornafedelet. Amint megkapták a zsét ezek a Taigetosz-pozitívak, ezek a zsellérek, bedöntötték a Takonyba. Meg legépezték.
Angol (amerikai) megfelelője a junkie (magyarul dzsanki), aki színesfémet lop (junk=limlom), hogy a napi kábítószeradagját meg tudja venni.

Tárcsázik
Nő önkielégítést végez.
„Mi vagyunk azok, akikre tárcsázik a húgod”, énekli Ganxsta Zolee és a Kartel a dáréjukban (drum and bass zenestílus). Miközben a telefonok túlnyomó része nyomógombos.
Úgy nézik a vízilabdát, mintha értenének hozzá. Este meg majd morzéznak.

Bekempel
Egy adott helyen huzamosabb ideig tartózkodik. Esetleg számítógépes játékban kivár. Az angol camp (sátor) szóból. A kemping a hatvanas években életforma volt: sátor, összecsukható székek, asztal, gázfőző, Éva vermut, Kevert, hubertusz, főtt kukorica a kukoricásból, lángos, Pálma gumimatrac. Kevés pénzű emberek, fiatalok teszik többnyire (ma már).
Bekempel egy téren A’damban. Kempeljünk be a kocsmába pár órára gépezni.
Lásd még: bepecózza magát. Beszállásolja magát.
A bekampecol (meghal) változat nem tartozik ide.

Lúzer
Az angol looser szóból. Szerencsétlen, kiszolgáltatott, elesett, ügyetlen vesztes.
Kajakra mondom, ha felnyitod a szótárt a lúzer szónál, a te képed fog rád virítani. Hogy miért? Mert annak a Lajos nevű obermájerfűrernek a csicskája vagy. Al-lajos, egy pálcikaember, az vagy. Még a röfiinflút is csak pénzért kapod meg. (Lásd még Józsi Nyelvész blogját.)

Látvány…
-pékség, -fürdő, -színház, -sport, -konyha, -kemence, -fodrász stb.
Talán a pékségnél kezdődött. Agyonvilágított kenyérboltokban lepény, kifli, perec, pogácsa stb. Itt van értelme a vevő csábításának. Formatervezett berendezés. Ide a kisebb pénztárcájúak is bejöhetnek.
A látványfürdő rengeteg kanyarral, pezsgő- és hullámfürdővel, óriáscsúszdával. Minden kék, mint a tenger. A számla nem.
A látványszínház önmagának ellentmondó valami. Talán nyári szabadtéri színházakban elmegy. A látvány látványa ciki.
Látványsport. A versenysporttal szemben a szabadidősport (ez is a gazdagok kiváltsága, nekik van rá idejük, felszerelésük, személyi edzőjük stb.).
A látványkonyhában a vendégek közreműködésével készül a nem olcsó étel. Gyakran szállodák kertjében találni. A látványkemencével öszszefüggésben áll.
A látványfodrász is önellentmondás. Egy biztos: módosabbak engedhetik meg maguknak.

Gyári
Kiváló minőségű, az eredeti gyártmányhoz legalább hasonló – ezért elismerést kiváltó.
Hej, milyen gyári hangfalaid vannak neked, haver! Megfoghatom, tesókám?

Gazprom
Hát ez aztán bizsergető ez a mozaikszó. Tulajdonképpen az orosz hegemónia, az orosz világimperializmus kifejezője. Oroszország legnagyobb vállalata, annyi adót fizet, mint az ország költségvetésének húsz százaléka. Ez egy igazi hibrid vállalat (szintén megérne egy szócikket), amely a világ legnagyobb gázvagyona felett rendelkezik. A teljes csővezetékének hossza négyszer akkora, mint az Egyenlítő. Piacaik: Németország, Olaszország, Franciaország, Törökország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Finnország, Belgium, Bulgária, Románia, Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Horvátország (hmmm!), Görögország, Svájc, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Nagy-Britannia, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Észtország, Örményország, Grúzia. Elég hosszú névsor, nem? És a múlt télen megmutatták, hogy tudnak zsarolni is a gázzal. A gázfeltárás, -szállítás, -tárolás, -eladás mellett a Gazpromnak pénzügyi holdingjai is vannak: médiabirodalma, szállodái, termőföldjei, saját légitársasága, saját telekomhálózata, saját focicsapata, a szentpétervári Zenit. Eredeti nevén: a Sztalinec. A világcsőd kemény horgot vitt be az óriásnak: a tőkéje hetvenhat százalékot esett. A kormány mentőkötelére vár, de nem akarja, hogy a nyaka köré tekeredjen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.