Tárlat üres irodában

Pepper Art Projects: új utakon a magyar képzőművészetért

2010. október 25., hétfő 00:00

A magyar képzőművészeti élet sajátos világ, a pályakezdők zömének kevés az esélye, hogy elismerjék a műtárgypiacon, és ismertté váljon a közönség és a nemzetközi képzőművészeti élet berkeiben. Molnár Mihály művészetpártolóként úgy látja, a civil szféra bevonásával és közös munkával remek lehetőségekhez juttathatjuk ezeket az alkotókat, a műteremtől akár a külföldi szereplésekig.
Nem pénz-, hanem cselekvésközpontú kezdeményezésről van ez esetben szó, valójában csak a meglévő infrastruktúrák okos összekapcsolására és együttműködésre lenne szükség, véli Molnár Mihály, a Pepper Art Projects elnevezésű alapítvány létrehozója. Ennek szellemében, barátaival összefogva nemcsak a művészeket, hanem a kurátorokat, az esztétákat, más alapítványokat, a sajtót és a potenciális szponzorokat is megszólítaná átfogó művészetszervezési programjával. Az első, decemberben nyíló kiállítást például egy kihasználatlan irodahelyiségben rendezik majd, és a továbbiakban is szeretnének együttműködni üresen álló épületek tulajdonosaival, hogy műtermeket és kiállítótereket biztosítsanak a fiatal képzőművészeknek.
A minőséget garantáló kurátorok bevonása mellett műfajilag nem alkalmaznának semmiféle megkötést: a Pepper Art Projects éppúgy felkarolna egy ötletes street art megmozdulást, mint a klasszikus hagyományokat újraértelmező figuratív festészetet, a legfontosabb célcsoport pedig a galériás kapcsolatokkal nem rendelkező fiatalok lennének. Mint azt Molnár Mihály felvázolta: a frissen diplomázottak közül csupán néhány, kiemelkedőnek tartott fiatal pályáját karolják fel. Míg a többiek, már majdani életművük megalkotása előtt, szinte behozhatatlan hátrányba kerülnek. Nem csoda, ha az így háttérbe szorult fiatal képzőművészek közül rengetegen légüres térben érzik magukat és emiatt sokszor el is hagyják a pályát. Európa több országában a pályakezdő művészeknek lehetőségük van alkotóműhelyekhez, „inkubátorházakhoz” csatlakozni az indulás éveiben. Ez Magyarországon nem általános gyakorlat. – Azt szeretnénk, ha a kiemelten menedzselt művészek mellett a derékhad is széles körben ismertté válhatna, többen kapnának esélyt a bemutatkozásra és a hazai elitrétegen kívül a nagyközönség is megismerhetné, vásárolhatná műveiket – mondta el a projekt létrehozója, aki leginkább a szervezési és menedzsmentmunkában segítené a művészeket. – A magyar alkotók igen keveset szerepelnek külföldi kiállításokon, pedig nagyon sok a kvalitásos munka. Egy galéria érthető módon csak saját művészeinek alkotásait viszi el a határon túlra. Így céljaink közé tartozik a külföldi bemutatkozást segítő kapcsolatok kiépítése is – avatott be terveibe Molnár Mihály.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.