Teendők kultusza

A pszichiáterek helyét átveszik az életvezetési tanácsadók?

2009. július 7., kedd 00:00

Írjunk le mindent, ami eszünkbe jut – így foglalható össze annak az időbeosztó rendszernek a lényege, amely információs korunk hőseinek szent könyvévé vált. Magyarországon azonban ennek az evangéliumnak a hittételeit alááshatja, hogy nem tudunk nemet mondani.
Érintőképernyős papírfecni
A teendők és az e-mail üzenetek állandó szemmel tartásának kora a mobil számítástechnikai eszközök elterjedésével köszöntött be: ezek az eszközök megváltást ígérnek, de sokunk számára csupán felesleges kiadást jelentenek. Mások valóságos rabjává válnak e készülékeknek.
A tenyérszámítógépek (PDA-k) és a komputerként is működő „okos telefonok” – közülük is a legnagyobb kultusszal övezett BlackBerryk és iPhone-ok – segítenek (vagy hátráltatnak?) minket abban, hogy folyamatosan értesüljünk a fontos vagy fontosnak vélt eseményekről, találkozókról, halaszthatatlan tennivalókról. Ahogy bármilyen szokásunk eluralkodhat rajtunk, úgy eszközeink rabjává is válhatunk. Az amerikai elnökválasztás után hetekig cikkezett a világsajtó arról, hogy Barack Obama megválasztott elnök olyan mértékben függ BlackBerryjétől, hogy még beiktatása után sem hajlandó lemondani róla, annak ellenére, hogy a rajta keresztül folytatott kommunikáció titkosítása könnyedén feltörhető. Végül a cég egy különleges modellt tervezett kifejezetten az elnök számára.
Kristine Dery, a Sydney Egyetem vállalati pszichológiával foglalkozó kutatója szerint a bejövő üzenetek állandó, kényszeres ellenőrzése az okos telefonon nem sokban különbözik más függőségektől, olvashatjuk a Sydneyben megjelenő The Daily Telegraphban. Vannak, akik – érzékelvén családjuk rosszallását – elbújnak a vécébe, és ott ellenőrzik e-mailjeiket. A klasszikus elvonási tünetek is megjelenhetnek. Amikor több ausztrál vállalatnál is bevezették, hogy az értekezletek előtt mindenkinek be kell dobnia BlackBerryjét egy dobozba, a telefonjuktól megfosztott emberek idegesek lettek, nehezen tudtak koncentrálni, és állandó hiányérzetük volt.
A GTD és a hozzá hasonló időbeosztó, feladat-meghatározó módszerek köré egész iparág épült. Felismerve, hogy a módszer a számítástechnika iránt egyébként is fogékony fiatal felnőttek között vált igazán népszerűvé, számos szoftver jelent meg, amely készítői szerint segíti a feladatok listájának áttekintését, karbantartását. E, már-már kultusszá váló divat paródiájaként indult a hipster PDA (hippi PDA, hPDA) mozgalom, amely az ezernyi funkcióra alkalmas PDA-k helyett jobb alternatívát kínál: a „hipster PDA-t”. Ami nem más, mint iratcsipesszel összefogott néhány jegyzetlap.
A mozgalmat elindító viccet egy San Franciscó-i informatikai újságíró, Merlin Mann írta blogjában 2004-ben, kiemelve azt, hogy a hPDA „teljes mértékben bővíthető rendszer, amelynek segítségével az összes kimenő és bejövő adatot kezelhetjük az életünk és a munkánk minden területén”. A viccet – talán a kitaláló legnagyobb meglepetésére – sokan komolyan vették, és a kezdeményezés mozgalommá nőtte ki magát. Ami a legmeglepőbb, hogy nem azok az emberek lettek a jegyzettömb legnagyobb rajongói, akik életvitelszerűen idegenkednek mindenféle elektromos kütyütől, és büszkék arra, hogy nem tudnak állomást váltani a Sokolnál újabb rádiókon, hanem a technikai újításokra hobbiból vagy szakmájuk miatt odafigyelő fiatalok (akiket manapság angol szóval divatos „geekeknek” hívni).

Miközben e bekezdéseket írom, egy másik cikkhez szükséges tennivalókat is fejben kell tartanom. Még ma küldenem kell néhány e-mailt, és fel kell hívnom valakit telefonon. Gyakran van így, ezért mindig nálam van a noteszem, amelybe leírom a teendőimet, és általában mindent, ami eszembe jut. Ez nem tűnik eget rengető dolognak, pedig ha idejekorán meglátom a benne rejlő lehetőséget, és jól csengően elnevezem e munkaszervezési technikát, most talán én tartanék négyszáz embert számláló hallgatóság előtt előadást, mondjuk San Franciscóban, ahová márciusban kétezer dolláros (mintegy négyszázezer forintos) regisztrációs díj ellenében engedték be az embereket, ahogy a sztárok koncertjeire.
David Allen ugyanis sztár. De nem filmszínész, nem is politikus, hanem munkaszervezési tanácsadó. Korunk hőse.
Allen nyolc évvel ezelőtt írta Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity című könyvét (magyarul Intézz el mindent! A stresszmentes eredményesség művészete címen jelent meg 2005-ben a Bagolyvár Könyvkiadónál. Hatalmas siker lett, főként az információtechnológiával foglalkozó szakemberek körében, és az általában GTD-nek rövidített módszert azóta a világ számos országában alkalmazzák.
A Wired magazin szerint – a lap a szép új digitális világba vetett hit, és a kilencvenes évek feltörekvő internetes generációjára épít – „David Allen az információs korhoz alkalmazkodva megújította az önsegítés hagyományát”. Egy másik, kissé ironikus Wired-cikk értelmezésében Allen könyve „az információs kor szent könyveként a stresszelt dolgozóméheket egy új szekta híveivé teszi, akik megszállottan ürítik levelesládájukat”.
Miben áll e módszer lényege? Fontos, hogy leírjuk minden ötletünket, tennivalónkat (ezzel kiürítve agyunkat, amely így a valóban gondolkodást igénylő feladatokra tud koncentrálni). Ezután nézzük át a listát (elterjedt angol elnevezéssel a „to do”-listát)! Azokat a feladatokat, amelyeket két perc alatt el tudunk végezni, végezzük el! A teendőket, amelyek több időt igényelnek, állítsuk sorrendbe, és amit csak lehetséges, adjunk át munkatársainknak, vagy halasszunk el! Ha elkészültünk egy feladattal, húzzuk ki a listáról, és felcímkézett aktákban archiváljuk! Ennyi.
Hogy mitől lett ilyen népszerű a rendszer, miközben alkalmazóit – a címkékkel és aktákkal – saját életük hivatalnokaivá teszi, azon lehetne vitatkozni. De az tény, hogy a GTD alapműve modern kori bibliává vált azok számára, akik reménytelenül elveszettnek érzik magukat a kor információs dzsungelében.
– A módszer elemeit józan ésszel mindenki kitalálhatná – véli Lénárd Gábor informatikus, aki már évek óta használja a GTD-rendszert. – David Allen azt mondja, hogy ebben nincs semmi titkos vagy amelyet ő fedezett volna föl. Viszont végiggondolta és rendszerbe foglalta az egészet.
Miért fizetnek akkor az emberek a könyvekért, a tanfolyamokért, ha – bár rendszerbe foglalt – közhelyszerű tanácsokat kapnak? Talán azért, mert hiába az elérhető tanácsok, maguktól mégiscsak kevesen szánják rá magukat a rendszer használatára.
– Tudják, hogy létezik ez a módszer, de azt az öt percet sem szánják rá a teendőik áttekintésére, pláne nem előző nap délután – mondja Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense és a Human Telex Consulting tanácsadója.
A helyzet ugyanis az, hogy a GTD követel némi fegyelmet használójától. Lényege, hogy naponta legalább pár percet szánjon az ember teendőinek áttekintésére és azok akkurátus szortírozására. A legtöbbeknél pedig már itt megbukik a dolog.
De nem mindenkinél. A GTD-rendszer tehát nem sokkal mond többet, mint hogy miként kell helyesen használni a noteszt és a ceruzát, mégis sokan vallják, hogy megváltoztatta az életüket.
– Akkor ismerkedtem meg a GTD-vel, amikor a párommal Apple márkakereskedést nyitottunk Dunaújvárosban. Nagyon sok volt az ötletünk, ez pedig még több feladatot eredményezett – ecseteli Vajda Gábor Macintosh-oktató. – Nem szerettem volna bármit is elfelejteni. Szükségem volt arra, hogy folyamatosan átlássuk a feladatokat, és módszeresen meg is valósítsuk azokat. Amikor a GTD módszereit megfelelően használom, tudom, hogy minden, amit csinálok, az eredeti elképzeléseimet szolgálja.
Természetesen nem ez az egy rendszer létezik a teendők kezelésére: számtalan ismert vagy kevésbé ismert eljárást hirdetnek és tanítanak Magyarországon is. Az itt leányvállalatot alapító nagyvállalatok vezetői gyakran tapasztalják, hogy bár a magyarok sokat dolgoznak, az elvárásaikhoz képest nem eléggé hatékonyak. Emiatt már szinte minden cégnél megszokott, hogy munkaszervezési tanácsadókat bíznak meg, hogy a GTD-hez hasonló technikákra tanítsák meg az alkalmazottakat.
– Az időbeosztó kurzusokon először a döntően angolszász kultúrában gyökerező módszereket tanítjuk meg a résztvevőknek, amelyek a feladataik rangsorolásában segítenek – tér a részletekre Heidrich. – Ez azonban megmarad az időbeosztás felszínén. A hallgatók könnyen elsajátítható eszköztárat kaphatnak, amely azonban nem minden kultúrában működik olyan egyszerűen.
Magyarországon a legnagyobb gondot például azt jelenti, hogy állítólag nem tudunk nemet mondani. Ez pedig alááshatja az amerikai időkezelő rendszerek hatékonyságát. E technikák ugyanis olyan kulturális környezetből érkeztek, ahol a nemet mondás nem rombolja a másik féllel való emberi kapcsolatunkat. Mi viszont ezzel nagyon óvatosak vagyunk, mert úgy gondoljuk, ha nemet mondunk, azzal a személyes kapcsolatunk is megromlik. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban – velünk és a dél-európai országok lakóival ellentétben – a munkatársak ráadásul nem törekednek szoros emberi kapcsolatokra.
– Amikor bejön hozzánk a munkatársunk, aki jellemzően a barátunk is, nehezen mondunk neki nemet – mondja Heidrich Balázs.
Minthogy eközben nekünk is dolgunk lenne, máris kialakulhat egy örvény, amely lehúzza a tudatos időbeosztót.
– Igen, érzem, rám is igaz ez, bár én nem csak a munkatársak kéréseire mondok nehezen nemet – ért egyet Vajda Gábor is, aki azonban úgy véli, a GTD ennek kezelésében is a segítségére van.
Míg a munkaszervezési tanácsadók a szakmai hatékonyság növeléséhez nyújtanak tanácsokat, többen közülük felismerték, hogy a tanított technikák alkalmazhatók lehetnek az emberek teljes életének megszervezésére is. Az életvezetési tanácsadók (life coach-ok) kezdik átvenni a korábban a pszichiáterek, pszichoanalitikusok vadászterületét Amerikában, írja Steve Salerno Sham How the Self-Help Movement Made America Helpless (Hogyan tette az önsegítő mozgalom kiszolgáltatottá Amerikát) című, magyarul meg nem jelent könyvében.
Az életvezetési tanácsadók főként a férfiak körében váltak népszerűvé. A divatos tanácsadók feladatköre igen technokrata benyomást kelt, és a tanácsadó-megbízó viszonyban a tanácsra rászoruló férfi megőrizheti felsőbbségtudatát és büszkeségét. A pszichiáter-páciens viszonyban viszont fordított a rangsor a résztvevők között. Sokkal jobban hangzik egy vállalati vezető szájából, hogy „konzultálok az életvezetési tanácsadómmal”, mint hogy „elmondom a problémáimat az analitikusomnak”.
Így hát a GTD-módszer tanácsai sem korlátozódnak a munkahelyen végzett munkánk megszervezésére.
– David Allen hangsúlyozza, hogy nem lehet különválasztani az életet és a munkát – fejti ki Lénárd Gábor. – Nem arról van szó, hogy otthon azzal foglalkozzunk, amit az irodában kellene csinálnunk, hanem hogy ne hagyjuk ki az életünknek egy más szeletét csak azért, mert arra azt a címkét lehet ragasztani, hogy személyes. Például ne felejtsük el kitisztíttatni az öltönyünket, hiszen ez a probléma „átlóghat” az üzleti életünkbe is.
Egyeseknek, főként a számítástechnika területén dogozók közül, úgy tűnik, bevált a GTD. Másoknak, akik nem képesek hosszú időn keresztül pedánsan rendben tartani noteszüket, levelesládájukat, a hűtőszekrényüket elborító Post-it cetlijeiket, talán csalódást okoz.
A BBC egyik e témában született dolgozata azonban egyfajta vallási kultuszhoz hasonlítja a GTD-t. Cikkük Evangéliumi hozzáállás alcímű részében azt írják, hogy a San Franciscó-i GTD-konferencia olyan érzést keltett, „mintha az Anonim alkoholisták találkozóján járnánk”.
– Fontos, hogy meg kell találni az arany középutat az adminisztráció mélységében. Könnyű átesni a ló túlsó oldalára, ilyenkor a legapróbb részletekbe menőkig írogatjuk a feladatokat – figyelmeztet a módszer túlértékelésében rejlő veszélyekre Vajda Gábor. – Kialakulhat olyan fanatikus állapot, amelyikben már nem azért adminisztrálunk, hogy a feladatokat elvégezzük, hanem maga a GTD-rendszer kerül a középpontba.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.