Természetellenes szelekció

A hazánkban termelődő szemétből nyert metanol fedezné üzemanyag-fogyasztásunkat?

2009. március 24., kedd 00:00

A szemétnek is van életútja. Bár átfogó magyarországi „biográfiája” még hiányos, annyi
látható, hogy a pénzügyi világválság következtében ez az életút mostanság sok esetben
megszakad a hulladékgyűjtő szeméttelepen. Pedig két miskolci kutató szerint ez a szemét
fedezné üzemanyag-ellátásunkat.
Futószalagon közelednek a kartonlapok a negyventonnás nyomást kifejteni képes bálázógép szája felé. A felfelé vezető úton a kartondobozok elhaladnak egy fedetlen testű hölgyet ábrázoló poszter mellett, a tömörítés után a gépből előbújó bálakígyót pedig egy piros plüssből készült kiscsikó üdvözli. A szelektív hulladékgyűjtést végző AVE Tatabánya Zrt. munkatársai gyakran megtartják a szemét között talált érdekesebb tárgyakat, így menekült meg az enyészettől az autószerelő műhelyek elmaradhatatlan kelléke, a pucér nő és az állatka is.
A Tatabánya melletti szeméttelepen Szépe Attila termelési igazgató mutatja a februári esőben ázó, szállításra váró összetömörített műanyag- és papírbálákat. A rossz időjárás különösen sürgetővé teszi az értékesítést, hiszen a szétázott papír elveszíti megmaradt értékét is. A telephely közepén álló bálázócsarnok sarkában felhalmozva rengeteg PET-palackot tárolnak. Minthogy tavasz van, a flakonok mennyisége a rossz értékesíthetőség dacára sem kezelhetetlen. Nyáron van ugyanis a műanyag palackok gyűjtésének főszezonja, mert az emberek az utóbbi évtizedekben egyre több ásványvizet isznak a forróságban.
– Ma az összes begyűjtő és hasznosító cég kivárásra játszik. Igyekeznek visszatartani az összegyűjtött hulladékot, raktárakat bérelnek, és remélik, hogy feljebb mennek az árak – mondja Szépe. – Ez viszont hatalmas kínálatot generál, így amikor majd újra megindul a gazdasági termelés, legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiürüljenek a raktárkészletek. Véleményem szerint talán a negyedik negyedévben újra növekedésnek indul a piac, de sokan úgy gondolják, hogy a 2009-es évet már temethetjük.
Az AVE Tatabánya szerte az országban száznegyven szelektív gyűjtőszigetet üzemeltet, és egyre többre lenne szükség. A lakók igen felelősségteljesen használják a konténereket, Szépe tapasztalatai szerint a szelektált szemét mindössze hat-hét százalékban tartalmaz „szennyeződést”, oda nem illő anyagot. A papírhulladék nagyobb részét a csomagolóanyagokat gyártó Dunapack vásárolja föl, de az AVE szállít egy osztrák papírgyárnak is. A műanyagot fajtája szerint különválogatják, és másodlagos hasznosítóknak adják tovább.

Csökkenő árak

Az utóbbi időszakban azonban annyira lement a hulladék ára, hogy már alig éri meg foglalkozni vele. A polietilén fólia fél-egy évvel ezelőtt igen keresett anyag volt, a bálázott fóliát száz forint körüli kilós áron tudta értékesíteni a cég. Mára nulla forintra csökkent az ára.
– A felvevők azt mondják, hogy ingyen átveszem tőled, de inkább ide se hozd – mondja keserűen a termelési igazgató. A PET-palackokat jelenleg még el lehet adni, de a korábbi kilónkénti negyvenöt forint itt is a harmadára csökkent. Hasonló válságjelenségekkel találkozhatunk az egész országban.
Az újrahasznosítható hulladék iránti kereslet csökkenéséért sokan a kínai és indiai gyárak megcsappant alapanyagigényét okolják, de a kép ennél árnyaltabb.
– Két-három évvel ezelőtt még nagyon jelentős volt a Kínába irányuló hulladékszállítás, de azóta ez szinte teljesen megszűnt. Jelenleg a kínai export az összes szállítás tíz százalékát sem éri el – nyilatkozta lapunknak Balatoni Henrik, a hulladékfeldolgozással foglalkozó Fe-Group Invest Zrt. elnöke és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnökségi tagja. – Így a hulladékhasznosító ipar válsága és Kína között ma már nincs jelentős összefüggés.
Balatoni szerint a valós ok az európai ipari termelés visszaesése. A jármű-, a textil- és az elektronikai ipar, illetve minden olyan iparág, amelyik jelentős részben hasznosít másodnyersanyagot, kézzelfogható mértékben visszafogta termelését.
Balatoni adatai szerint a Magyarországon összegyűjtött papírhulladék több mint kilencven százalékának feldolgozása hazánkban, Dunaújvárosban történik. Részben Magyarországon hasznosul a fémhulladék is, másrészt Európába – Németországba, Ausztriába, Szlovéniába, Oroszországba – exportáljuk. A műanyag több mint felét is Magyarországon dolgozzák fel, a fennmaradó hányad legnagyobb része az Európai Unióba, a maradék a Távol-Keletre kerül. A fehér üveg zömét Orosházán hasznosítják újra, a színes üveget pedig Kelet-Európának, Bulgáriának és Ukrajnának adjuk el.
Bár az újrahasznosító ipart veszélyeztetik a válság következtében leesett árak, a műanyaggyártás éppen az anyag alacsony ára miatt lett sikeres. A PET (polietilén-tereftalát) viszont a drágább műanyagok közé tartozik, így megéri (korábban legalábbis megérte) újrahasznosítani. E művelet azonban korántsem egyszerű, és – ahogy minden ipari tevékenység – önmagában is környezeti terheléssel jár.
– Az újrahasznosításhoz elengedhetetlen a szelektív gyűjtés, de ugyanennyire fontos a megfelelő tisztítás is. A szennyező anyagok ugyanis jelentősen csökkentik a minőségét – mondja Pukánszky Béla vegyész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizikai kémia és anyagtudományi tanszékének vezetője. A hatékony újrahasznosítást jelentéktelennek tűnő körülmények is lehetetlenné tehetik. Ha egy PET-palackon rajta marad a PVC (polivinil-klorid) alapú címke vagy a polietilén kupak, az újrahasznosított alapanyagból készült termék már csak gyenge minőségű lehet. Ezek a lépések természetesen mind pénzbe kerülnek, így mire eljutunk ahhoz az alapanyaghoz, amelyből újabb terméket lehet készíteni, az ára nem biztos, hogy alacsonyabb lesz, mint a manapság olcsó kőolajból gyártott műanyagoké. A világszerte felhasznált kőolaj hét százalékát hasznosítja a műanyagipar, és négy százalékából készül csomagolóanyag.

Körforgás

Hogy milyen sikeresen lehet újrahasznosítani a hulladékot, az a műanyag fajtájától és a felhasználási területtől függ. A sörösrekeszeket például, amelyek nagy sűrűségű polietilénből készülnek, egyszerűen lemossák, darálják, és olvasztás után szinte minőségromlás nélkül lehet belőlük megint rekeszt gyártani. Más műanyaghulladékoknál sokkal bonyolultabb az újrahasznosítás. Az olajos-, samponosflakonokat igen nehéz kitisztítani, az autóiparban használt műanyagok szerkezete pedig annyira összetett, hogy szétválogatásuk különösen bonyolult.
A műanyag minősége minden újrafeldolgozási ciklus során romlik. A PET-et úgynevezett polikondenzációs eljárással állítják elő, benne kis, láncba rendeződött molekularészletek ismétlődnek számtalanszor. A kondenzációnak nevezett kémiai reakció közben újabb elem csatlakozik a hosszabbodó lánchoz, miközben egy kisebb molekulájú vegyület (gyakran víz) válik ki. A folyamat az ellenkező irányba is lejátszódhat. Ha túl sok víz van a rendszerben, felbomlanak a műanyagot felépítő láncok, és így romlanak mechanikai tulajdonságaik. A sokszori újrahasznosítás során a depolimerizáció (az elemekre bomlás), de az oxidáció is rontja a PET minőségét. Ezért általában nem flakont, inkább kevésbé igényes műszálat készítenek belőle.
– Ahogy minden más ipari tevékenységnek, a hulladék-újrahasznosításnak is vannak környezeti hatásai. A szemét szállítása, vegyszeres mosása, őrlése környezeti terhelést jelent – mondja Pukánszky. – Viszont a hulladék égetése, elásása és a műanyag kőolajból való előállítása is megterheli a környezetet. A legkörnyezetkímélőbb technológia kiválasztásához életút-analízist kell végezni, tehát összességében kell megvizsgálni a környezetre nehezedő terhelést a kőolajbányászattól a sokszor újrahasznosított PET-termék elégetéséig.
Minthogy a háztartások fogyasztása megoldhatatlan hulladék keletkezése nélkül, hatalmas a szelektív szemétgyűjtés jelentősége. Tavaly decemberben lépett életbe az Európai Unió hulladék-keretirányelvének újabb változata, amely hierarchikusan osztályozza a hulladékkezelés lépéseit. Az elsődleges cél eszerint a szemét keletkezésének megelőzése. Ha ez nem kerülhető el, akkor törekedni kell az eszköz (például a sörösüveg) újbóli használatára. Amikor ez lehetetlen, a termék anyagát kell újrahasznosítani, és csak ezek után következhet, más lehetőség nem lévén, az égetés, illetve a lerakókba helyezés.
– A szelektív hulladékgyűjtés és -újrahasznosítás annak dacára környezetkímélőbb megoldás az égetésnél és a lerakásnál, hogy esetenként Kínába kell szállítani a hulladékot, bár átfogó életútelemzések máig nem készültek – mondta Graczka Sylvia, a Hulladék-munkaszövetség szóvivője. – A végső cél, hogy ne kerüljön ki szemét az anyagok körforgásából. Törekednünk kell rá, hogy Magyarországon is kiépüljön a feldolgozóipar rendszere, hiszen ma a feldolgozás mértéke elhanyagolható a keletkező hulladék menynyiségéhez képest.

Szén-dioxid-üzlet

Jelenleg azonban a gazdasági recesszió akadályozza ezt a folyamatot, sőt az eddig működő hálózatokat is veszélyezteti. Pedig a hulladékot nemcsak új termékek nyersanyagaként láthatjuk viszont, hanem hamarosan a jövő energiahordozójává is válhat.
A kommunális hulladék szervetlen és szerves (szén alapú) összetevőket is tartalmaz. A szerves anyagok viszonylag egyszerűen átalakíthatók üzemanyagként használható formájúakká, derül ki Raisz Iván, a Miskolci Egyetem kémia tanszékének vegyésze és Barta István, a Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója szabadalmából. A két kutató eljárása elnyerte a 2008-as év találmánya díjat.
– A hulladékból elkülönítjük a szerves anyagokat, amelyeket felaprítunk és elegyítünk, hogy létrehozzuk az optimális összetételt – mondta el lapunknak a technológia lényegét Raisz Iván. – Ezután sajtoljuk és ezer Celsius-fokon hőkezeljük az anyagot, amelyben így kémiai reakciók mennek végbe, és a széntartalma kétharmadából szén-dioxid, egyharmadából pedig szén-monoxid keletkezik, illetve hidrogén is képződik. A szén-monoxidból és a hidrogénből metilalkoholt készítünk, a szén-dioxidot pedig cseppfolyósítjuk.
A metilalkoholt (metanolt) a vegyiparban, a gyógyszergyártásban és az elektromos áram előállítása során is használják, de üzemanyagként is alkalmazható. Raisz elmondása szerint Brazíliában évtizedek óta használnak metanol hajtotta járműveket, és a hazánkban termelődő hulladékból elvileg előállítható metanol mennyisége összevethető Magyarország benzinfogyasztásával.
A feltalálók most egy évi kétezer tonna kapacitású üzem felépítését tervezik, amely napi egy teherautónyi szemét feldolgozását jelenti, és benne a technológia gyakorlati alkalmazhatóságát tesztelik. A cseppfolyósított szén-dioxid sem fog kárba veszni, hiszen az az üdítőitalok gyártásakor, a tűzoltásban vagy a védőgázos hegesztés közben hasznosulhat.
Igaz, a vegyész arra számít, hogy kezdetben a szén-dioxid eladásából nagyobb bevételeik lesznek, mint az ökometanol névre keresztelt anyag forgalmazásából.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.