Tiltakoznak az iszlám hívei a Hit Gyülekezete ellen

Mozlim holokausztot szorgalmazott vagy valláskritikát gyakorolt a kisegyház? · Bíróság elé vihetik az ügyet

Jezsó Ákos

2003. november 13., csütörtök 00:00

A zsidókat ért holokauszt után ez az előjele a mozlim holokausztnak? – kérdezett vissza Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, miután elolvasta a Hit Gyülekezete nevű vallási csoportosulás Hetek című orgánumában megjelent, szerinte gyűlölet szítására is alkalmas cikket. A lapban közölt írás a hazánkban állomásozó arab diplomaták körében komoly felháborodást váltott ki, Bolek Zoltán pedig bocsánatkérést sürget. Ellenkező esetben bíróság elé viszi az ügyet.
A hazánkban állomásozó arab diplomaták körében komoly visszatetszést váltott ki a Hit Gyülekezete Hetek című lapjában közelmúltban megjelent egyik írás, amely a mozlimok elleni gyűlölet szítására is alkalmas kijelentéseket tartalmazott. Mint azt már megírtuk, a Németh Sándor vezetőlelkész által szerkesztett hetilap Mohamed prófétát közönséges terroristának állította be, az iszlámról pedig kifejtette: veszélye „a mai világban abból fakad, hogy a muzulmán hívők példát kovácsolnak Mohamed cselekedeteiből, és úgy idézik fel bűntetteit, mint olyan példákat, amelyeket kötelező követni, támaszkodva szent könyvükre, a Koránra, ami uszítja őket a gyűlöletre és a más vallások iránti intoleráns magatartásra”. A cikk szerint Mohamed próféta „ravaszsága és praktikus rugalmassága lehetőséget adott arra, hogy a primitív beduin vallás elterjedjen a Föld minden táján”, sikere pedig annak köszönhető, hogy híveit meg tudta győzni „olyan jelenségek kinyilatkoztatás mivoltáról, amelyek normális körülmények között gúny és irónia tárgyát képeznék”. Továbbá azt is megtudhattuk a Hit Gyülekezete vezetőlelkésze által szerkesztett Hetekből: „Mohamed képes volt arra, hogy bukását és tévedéseit alantas módon a saját javára fordítsa”, ugyanakkor „nem volt képes megszabadulni a kiskereskedő mentalitásától, amikor meghirdette új vallását”. A cikk ezt követően Mohamedet terroristaként mutatta be: „a zsidóktól való félelme végkifejletben oda vezetett, hogy kegyetlenül lemészárolta, és véglegesen kiűzte őket az Arab-félszigetről.”
Bolek Zoltán az írás kapcsán lapunknak elmondta: a Magyar Iszlám Közösség és a hazánkban élő mozlimok nevében mély megdöbbenését fejezi ki. Magyarországot olyan demokratikus országnak nevezte, ahol a szólás szabadsága adott. – Ezt azonban mégsem szabad összetéveszteni a szabadossággal, az uszítással és a mocskolódással – mondta. Mint fogalmazott: – Jézus – béke legyen vele – nem ilyen dolgokra adott parancsot. – Hozzátette: – Félnünk kell, mert senki sem áll ki az olyan megnyilvánulásokkal szemben, amit a Hetek megenged magának. A zsidókat ért európai holokauszt után most ez lenne a mozlim holokauszt kezdete? Mi ezek szerint majd nyolcágú, zöld csillagot leszünk kénytelenek viselni? – panaszolta. A magyarországi kettős mérce példájaként említette, hogy ha a zsidó vallást érte volna ehhez hasonló támadás, azzal már rég tele lenne a világsajtó. Most azonban csönd van, senki sem emeli fel a mozlimokat ért mocskoló írás ellen a szavát. – Az Európai Unióban az ilyen és hasonló támadásokat kemény szigorral büntetik. Éppen ezért nyilvános bocsánatkérést követelünk. Ellenkező esetben bíróság elé visszük az ügyet – mondta Bolek Zoltán.
Nem új keletű Németh Sándor arabellenessége. Lapunk birtokában van az a kazetta, amelynek tanúsága szerint a Hit Gyülekezete első embere korábban kijelentette: „A terrorizmus hozzátartozik az arab vérhez. Egy arab először terrorista, és utána ember. Ez annyira hozzátartozik a lényéhez.”
A vezetőlelkész azonban nem csak az arabokat és az iszlámot nem kedveli, hiszen a római katolikus egyházzal szemben is komoly fenntartásai vannak. Az egykori szeminarista például egy ízben a katolikus egyházat Hitlerhez és Mussolinihez kötötte. Kijelentette: „A mostani római katolicizmust, minden túlzás nélkül ki lehet mondani, Mussolini alapította. Mussolini nélkül nem tudták volna ezt a római katolikus egyházat létrehozni. Ehhez kellett Mussolini. Ez történelmi tény. Másik dolog, hogy ezt a római katolicizmust a Mussolinivel kötött egyezmény után az Adolf Hitlerrel kötött egyezség erősítette meg.” Megírtuk: Németh Sándor a gyülekezet főleg elméleti és teológiai jellegű írásokat közlő orgánumában, az Új Exodusban azt is kifejtette: „napjainkra is érvényes, hogy az e világ istene a Sátán, aki gonosz angyalai, démonai által befolyásolja, meghatározza az e világ állapotát.” Németh Sándor ugyanis úgy véli: „tetteinkkel az ördög erejét romboljuk.”
A vezetőlelkész azonban egy vallással szemben mégis kivételt tesz. Izraelről és a hazai, illetve a nemzetközi zsidóságról ugyanis minden esetben baráti hangú tudósítások jelennek meg a Hetekben, amely a közelmúltban azt is felvetette, hogy Jeruzsálemet a világ fővárosává kellene tenni.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.