Törzsek háborúja

Ez a kór nem sokban különbözik az emberiséget évszázadokon át sújtó ragályoktól

2009. május 12., kedd 00:00

Mindent háttérbe szorítottak a sertésinfluenzáról szóló aggasztó hírek. Bár Európából csak néhány esetet jelentettek, halálos áldozat pedig lapzártánk idején Mexikón kívül feltehetően csak egy volt az Egyesült Államokban, mindenki világjárványt emleget. Vajon ez a fertőzéshullám tényleg más, mint az előzőek, vagy csak a média 24 órás élő közvetítése késztet
szorongásra bennünket?

Fertőzés a moziban

Mindig foglalkoztatták az emberiséget az életveszélyt jelentő ragályos betegségek, hiszen egy járvány felboríthatja az addig megszokott és sziklaszilárdnak hitt társadalmi rendet, izgalmas élethelyzetek sorát teremtve. Csoda lett volna, ha a mozi nem fedezi fel magának ezt a témát. Az utóbbi negyven évben számolatlanul készültek a járványokat feldolgozó filmek, amelyek között főként horrorfilmeket, de drámákat is találunk.

Élőhalottak éjszakája (1968)
Az első zombis film, amely egy egész műfaj alapjait rakta le. A zombik eredetileg a karib térségben dívó vudu vallás hiedelmeiből származnak, és élőhalottakat jelentenek. Ebben a filmben egy műhold sugárzása miatt ébrednek fel a halottak, és élőkre vadásznak, akik maguk is zombikká változnak a harapásuktól. A későbbi, gyengébbnél gyengébb feldolgozások – A holtak hajnala (1978), a Huszonnyolc nappal később (2002), A kaptár (2002) és a Legenda vagyok (2007) – ugyanerre a kaptafára készültek.
Az Androméda-törzs (1971)
A Jurassic Parkot is jegyző Michael Crichton regényéből készült filmben kitörő járványt furcsa módon ugyancsak műhold okozza. A lezuhant űreszközből titkos biológiai fegyver szabadul el, amely kiirtja az egész kisváros lakosságát egy kisbaba és egy öregember kivételével.

A pestis (1992)
Albert Camus regényének argentin filmadaptációja napjainkba helyezi át a történetet. Miközben mindenki próbál menekülni a pestis sújtotta dél-amerikai városból, Bernard Rieux orvos (William Hurt) próbál megküzdeni a kórral. Kiderül, hogy a betegség mást és mást jelent a városban rekedt embereknek.

Vírus (1995)
A Dustin Hofman alakította virológus által vezetett tudóscsoport egy amerikai kisvárosban kitört járványt igyekszik megakadályozni, amelyet az ebola által ihletett motaba vírus okozott. A történet szerint a vírust az amerikai hadsereg eredetileg biológiai fegyverként akarta felhasználni.

Tizenkét majom (1995)
A Bruce Willis főszereplésével készült s a jövőben játszódó történet szerint 1996-ban egy vírus kipusztította az emberiség nagy részét. Viszszaküldenek egy elítéltet az időben, hogy megakadályozza a járványt. A filmet a Monty Python csoportból ismert Terry Gilliam rendezte.

Ázsiai hősök és A SARS városa (2003)
Az utóbbi évek SARS (atípusos tüdőgyulladás) -járványa sem kerülhette el sorsát: filmeket forgattak róla, különösen a betegség által érintett Hongkongban. Ezek nem horrorfilmek, a valós történéseket dolgozzák fel kitalált szereplőkkel, dramatizált környezetben. Emléket állítanak a hősiesen kitartó orvosoknak és nővéreknek.


 Járvány kattintásra
Minthogy az emberek többsége, ha hirtelen információra van szüksége, ma már reflexszerűen kapcsolja be a számítógépet, és gépeli a Google keresőmezőjébe az őt érdeklő kifejezést, a keresések vizsgálata igen jó képet ad az embereket foglalkoztató kérdésekről. A Google Trends szolgáltatás grafikonjai szerint az influenza kifejezésre április 26-án, vasárnap tizennégyszer többen kerestek rá, mint pénteken. Ennél hatszor-hétszer kevesebben érdeklődtek a gazdaság kifejezés iránt. A sajtóban megjelenő cikkek száma is hasonló folyamatokat mutat. Míg a múlt csütörtökön még szinte mérhetetlen volt az influenzával foglalkozó írások száma a gazdasági válságot tárgyalókhoz viszonyítva, azóta megfordult az irány, és az utóbbi napokban a gazdasági krízis legfeljebb annak kapcsán kerül szóba, hogy hogyan hatna egy esetleges világjárvány az egyébként is gyengélkedő gazdaságra.
– Ez a járvány talán az első, amelyet elejétől fogva percről percre követhetünk online – nyilatkozta lapunknak Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, aki http: //MedIQ.blog.hu címmel blogot ír az orvoslás és az információtechnológia összefonódásáról.
A Google és más internetes cégek térképalkalmazásaira a felhasználók villámgyorsan olyan „rétegeket” (layereket) készítettek, amelyeket a térségekre illesztve szinte valós időben követhetjük nyomon az újabb esetek felbukkanását. A Wikipédia angol nyelvű sertésinfluenza (swine influenza) szócikke április 24. 6 óra 2 perctől április 28. 6 óra 44 percig összesen 745 alkalommal frissült, és jelenleg is szinte percenként érkeznek az újabb javítások, kiegészítések. Ezerszámra olvashatjuk a személyes, többek között Mexikóból érkező egy-egy mondatos jelentéseket a Twitteren. A tökéletesnek tetsző információszabadság és a hírek végeláthatatlan özöne azonban kétélű fegyver.
– Leírhatatlanul nagy segítséget nyújthat a média a segélyszervezeteknek és a kutatóknak a járvány megfékezésében, de hatalmas hátrányt is okozhat, ha ok nélkül kelt pánikot – figyelmeztet Meskó. Szerinte a nemzetközi egészségügyi szervezetek figyelmeztetéseit szó szerint kell értelmezni, és kellő szakértelem híján nem szabad felelőtlen következtetéseket levonni belőlük.
Merre böngésszünk?
– Az új influenzavírussal kapcsolatos oldalak az Országos Epidemiológiai Központ honlapján: http: //tinyurl.com/cvvu4f
– A Wikipédia sertésinfluenzával foglalkozó oldalai (magyarul): http: //tinyurl.com/ca7aaa; (angolul): http: //tinyurl.com/c2xxaj
– Élő térkép a sertésinfluenza-esetekről a Windows Live-on: http: //tinyurl.com/cj4auw
– Időtérkép, amelyen egyszerre követhetjük az eseményeket kronologikus sorrendben és a térképen a glasgow-i egyetem honlapján: http: //tinyurl.com/cvmwhp
– A sertésinfluenzával foglalkozó bejegyzések a Twitteren: http: //tinyurl.com/dbzs49
– Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan frissülő jelentései: http: //tinyurl.com/6ujd3
– Végezetül egy példa arra, hogy vannak, akik minden helyzetben megtalálják a pénzkereseti lehetőséget: már kapható az influenza ellen hatásosnak mondott védőfelszerelés az Amazon.com internetes áruházban, ára a hétfői 25 dollárról csütörtökre 34,99 dollárra emelkedett: http: //tinyurl.com/da2ekg.

 


Egy csapásra megváltozott a közbeszéd témája a világon. A múlt hét óta fenyegető járvány közepette „nosztalgiával gondolhatunk a régi szép időkre, amikor a globális gazdasági hanyatlás, a magas munkanélküliség és az önkényes lakásfoglalók miatt aggódtunk a legjobban”, írta a múlt vasárnapi New York Times. Azok a régi szép idők két-három nappal a cikk megjelenése előtt voltak. Hétfő óta egy sokkal elemibb csapás, az új, életeket követelő, emberről emberre terjedő influenzavírus-törzs felbukkanása miatt szoronganak a világ szinte minden országában. Még velünk vannak néhányan az 1918-ban kitört spanyolnáthajárvány túlélői közül, akik emlékezhetnek rá, mekkora pusztítást képes véghezvinni az influenza. Az akkori pandémiát (a világon gyorsan elterjedő, gyilkos hatékonyságú járványt) az influenzavírus H1N1 jelzésű variánsa okozta. A Mexikóban felbukkant új vírus is a H1N1 törzs újabb változata. Az influenzavírusokat a felületükön lévő két fehérje (H és N) változatai alapján kategorizálják. A vírustörzs megjelenését megelőzhette az, amitől a világ virológusai az utóbbi évek madárinfluenza-fenyegetettsége közepette féltek: az emberi influenza A-vírus, a sertésinfluenza és a madárinfluenza vírusai keveredtek egymással, és egy új, emberről emberre terjedő törzs jött létre. Ez ellen, újdonsága miatt, az emberi immunrendszer nem tud megfelelő hatékonysággal védekezni.
– Egy vírus akkor képes világméretű járványt kiváltani, ha a megtámadott szervezet nem rendelkezik ellenanyagokkal ellene, és a fertőzött sok más embert képes megfertőzni – nyilatkozta lapunknak Mándi Yvette, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai Intézetének vezetője. – Fontos feltétel továbbá, hogy a vírus könnyen és gyorsan szaporodjon a gazdaszervezetben. Ezért volt szükségtelen a madárinfluenza miatt kialakult pánik.
A madárinfluenzát okozó vírus ugyanis igen nehezen tudja megfertőzni az embert, minthogy az emberi sejtek felszínén csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan fehérjék (receptorok), amelyekhez a vírus kötődhet. A vírusok képtelenek önálló életre (a tudósok arról is vitatkoznak, hogy egyáltalán élőlényeknek tekinthetők-e), túlélésükhöz és terjedésükhöz gazdasejtre van szükségük. Örökítőanyagukat befecskendezik a megtámadott sejtbe, és átprogramozzák a működését annak érdekében, hogy saját anyagai helyett a vírust sokszorosítsa. A madárinfluenza korábbi formájában nem adódott át egyik emberről a másikra, szinte csak azok fertőződtek meg, akik napi szoros kapcsolatban voltak a beteg madarakkal.
Ez a helyzet megváltozott.
– A mexikói járvány kitörése előtt talán egy emberi és egy madárinfluenza-törzs egyszerre fertőzött meg egy disznót – mondja Mándi. – A disznók szerepe azért központi jelentőségű, mert sejtjeiken az emberi és a madárinfluenza vírusát egyaránt felismerni képes receptorok találhatók.
Az influenzavírus örökítőanyaga, amely az emberével ellentétben nem dezoxiribonukleinsav (DNS), hanem ribonukleinsav (RNS), nyolc láncból, szegmentumból áll, amelyek keveredhetnek a sokszorosodás alkalmával. Ha egy gazdasejtet kétféle vírus fertőz meg, csak a véletlenen múlik, hogy a termelődő utódvírusok melyiktől kapják a nyolc RNS-szegmentumukat. Így könnyen előfordulhat, hogy a képződő vírus képes lesz kötődni az emberi sejtekhez is, miközben megőrzi a madárinfluenza betegítőerejét. A fertőzött ember tüsszögni kezd, amivel tudta nélkül elősegíti a vírus ürülését a szervezetéből és terjedését a populációban. A járvány terjedését segíti, hogy a fertőzöttek halálozási aránya (mortalitási rátája) nem túl magas, így a betegek közül sokan sokáig fertőzőképesek maradnak, mielőtt ledöntené őket a kór. A vírusnak nem a gazdaszervezet megölése a „célja”, hanem saját maga sokszorosítása. Így végső soron azok a vírusok a legsikeresebbek, amelyek anélkül tudnak szaporodni a gazdában, hogy annak ebből kára származna.
Bár ez a járvány, talán a média figyelme miatt, különlegesnek tűnhet, valójában nem sokban különbözik az emberiséget az elmúlt évszázadokban sújtó ragályoktól. Minden tekintetben tipikus influenzajárvány. Felgyorsíthatja a terjedését, hogy ma összehasonlíthatatlanul könnyebben és rövidebb idő alatt eljuthatunk a világ másik végére, mint kilencven éve, de talán a világméretű megelőző intézkedések is igen gyorsan működésbe léptek. Az évek óta fenyegető madárinfluenza pedig a védelmi tervek kidolgozását és a kutatás felfutását eredményezték, így van okunk a bizakodásra. Nem volt ez mindig így.
Az újkőkor előtt az ember vadászatból, gyűjtögetésből tartotta fenn magát. Kis csoportokban élt, és a prédát követve folyamatosan mozgott. Ebben az időben ritkábbak lehettek a járványok. A földművelésre és állattenyésztésre való áttéréssel nem volt szükség többé a folyamatos vándorlásra, az embercsoportok letelepedtek, és a rendelkezésre álló aránylag bőséges élelem miatt nőni kezdett a népesség. Eljött a fertőző betegségek kora. Sok ember folyamatosan egymás közelében tartózkodott. A távolsági kereskedelmi utak kiépülésével távoli települések is kapcsolatba léptek egymással, az orvoslás pedig nem tudta felvenni a harcot a kórokozókkal abban az időben. Sok betegséget háziasított állatainktól kaptunk el, ilyenek a kolera, tífusz, pestis.
A történelem egyik legrégebbi feljegyzett járványa a peloponnészoszi háború idején tört ki az athéni seregben, Krisztus előtt 430-ban. A fertőző hastífusz megölte az athéni katonák negyedét, majd a következő négy évben a teljes athéni lakosság negyedét is. Csakúgy, mint számos más pusztító járvány a következő évszázadokban, a hastífusz társadalmi változásokat indított el, és felborította az erőviszonyokat az ókori Görögországban: Athén dominanciája végleg meggyengült. A fertőzés kis területre koncentrálódott, mert túl hamar megölte áldozatait ahhoz, hogy azok távolra eljuthattak volna. A járványt kiváltó kórokozó évezredekig ismeretlen volt, három évvel ezelőtt azonban az athéni egyetem kutatói feltártak egy tömegsírt a város alatt, és az ott talált fogakból kimutatták a hastífuszt okozó Salmonella enterica baktériumot.
A Római Birodalom hódító gyakorlata megkövetelte a hadseregek gyakori utaztatását a birodalom távoli provinciái között, ez pedig kedvezett a fertőző betegségek terjedésének. A második században, 165 és 180 között tomboló, a feltételezések szerint himlő- vagy kanyarójárvány kórokozóját a Közel-Keletről hurcolták be Itáliába a katonák. Tizenöt év alatt két császár, Lucius Verus és Marcus Aurelius Antoninus is áldozatául esett a fertőzésnek. A népesség negyede meghalt, voltak időszakok, amikor Rómában naponta kétezer ember hunyt el a betegségben. A hadsereg romjaiban hevert. A Duna mentén északról germán törzsek támadták a birodalom határait, minthogy a mai Németország területén annyira túlnépesedtek, hogy már nem tudta eltartani őket a terület. A meggyengült római sereg képtelen volt meggátolni a germánok előrenyomulását. Marcus Aurelius császár haláláig személyesen irányította a Duna mentén állomásoztatott légiókat, de csak részleges sikereket ért el a germánok ellen. Jellemző, hogy a markomannok elleni döntő offenzívát 169-ig el kellett halasztani, mert a járvány miatt nem maradt elegendő katona.
– Három nagy korszakról beszélhetünk a világjárványok történetében – mondja Varga Benedek orvostörténész, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója. – Az első a pestis korszaka, amely Európa esetében a VI. századtól a XVIII. századig tartott. A kolera időszaka a második, amelyik Perzsiából indulhatott ki a XVIII. század elején-derekán, Európába a XIX. század elején tört be, majd a század végén megszűnt a kontinensen. A harmadik nagy korszak az influenza korszaka, amelyik a spanyolnáthával kezdődött.
A középkor legpusztítóbb fertőző betegsége, a pestis először Jusztinianosz bizánci császár uralkodása előtt néhány évvel tűnt fel a történelmi feljegyzésekben, így a járványt róla nevezték el. Az 514 és 750 között pusztító bubópestis Egyiptomból indult ki, és a következő év tavaszán érte el a Bizánci Császárság fővárosát, Konstantinápolyt. Tombolásának csúcspontján tízezren haltak meg naponta, hatására Európa lakossága 700-ra a felére csökkent. A fekete halál néven elhíresült pestisjárványra azonban még több mint fél évezredet várni kellett. A XIV. században, 1347 és 1351 között húsz–harminc millió emberrel, a teljes népesség harmadával végzett Európában. A városokban, ahol az emberek nagy tömegben éltek, és közel laktak egymáshoz, még nagyobb volt a pusztítás. Nyugat-Európába 1348-ban érkezett a Yersinia pestis nevű baktérium által terjesztett fertőzés, feltehetően Ázsiából, a Krím félsziget területén kereskedő olasz kalmárok közvetítésével. Világszerte 75–200 millióan estek a pestis áldozatául. Az 1300-as évek emberét teljesen felkészületlenül érte a járvány. Nem tudtak semmit az okairól, és a továbbterjedését megelőzni hivatott rendelkezéseket is csak évek múltán hoztak, pedig ez utóbbiak sokkal fontosabbnak bizonyultak.
– A betegségekről évezredekig nem elméleti, csupán gyakorlati tudásuk volt az embereknek – mondja Varga Benedek. – Nem az akadémiai orvoslás óvta meg az embereket, hanem a közegészségügyi rendelkezések. Például Raguzában 1377-ben vezették be először a karantén intézményét. A kikötőbe érkező hajókat negyven napig nem engedték kirakodni, és a legénység nem szállhatott partra. Eközben arra vártak, hogy meghalnak-e, vagy sem, ha igen, milyen tünetekkel. Ennek mintájára jelent meg a szárazföldi karantén rendszere.
Európa gazdasága mély recesszióba süllyedt a kereskedelem visszaesése és a munkaerőhiány miatt. Az általános elégedetlenség következtében aztán parasztlázadások törtek ki szerte a kontinensen. A munkaerőhiány miatt visszaesett az ipari és a mezőgazdasági termelés, így éhínség alakult ki. A pandémia mélyreható társadalmi változásokat okozott.
– Teljesen felülírta Európa történelmét a pestis, a hatásait nem lehet túlbecsülni – mondja Varga. – Firenze például elveszítette lakosságának a hatvan százalékát, így a reneszánsz Firenzét egy nagyon csekély lakosságú város teremtette meg. Elkezdtek foglalkozni a városok higiéniás állapotával, ekkor merült fel először, hogy a koldusokat, a hajléktalanokat és az árvákat össze kell gyűjteni, mert fertőzési gócokat jelentenek. Ekkor létesültek az első árvaházak.
A középkori városok struktúrája megváltozott. Bár a közgondolkodás szerint „a városi levegő felszabadította” a vidékről felköltöző jobbágyságot, a középkorban főként a járványok miatt az emberek halálozási aránya magasabb volt a városokban, mint a falvakban. Olyan sokan haltak meg, hogy a születések száma nem tudta ellensúlyozni a lakosság lélekszámának csökkenését, és csak a felköltöző vidékiek tömege miatt növekedett a lakosok száma. Egyes területeken olyan jobbágyhiány alakult ki, hogy a földbirtokosok vetélkedni kezdtek az emberekért, alkalmanként pénzt és több jogot ajánlva nekik. A gyérebben lakott, így a pestis által kevésbé sújtott Kelet-Európában ezzel szemben a jobbágyság költözési jogainak még szigorúbb korlátozásával próbáltak gátat szabni a munkaerőhiány keltette fennakadásnak.
Bengáliából (India) indult ki az első nagyobb kolerajárvány 1816-ban, ahol korábban csak helyi megbetegedéseket okozott. Főként Délkelet-Ázsiában tombolt, nyugat felé haladva a Kaszpi-tenger vidékéig jutott. Indiában tízezer angol katona vesztette életét. A helyi áldozatok számát nem tartották nyilván, de a becslések szerint a sorozatos járványokban 38 millióan vesztették életüket Indiában a következő száz évben. A második pandémia 1829 és 1850 között szedte áldozatait, ez már teljes erővel csapott le Európára. Hazánkban százezren haltak meg, ezzel a legsújtottabb országok között voltunk. A XIX. században összesen hét nagy kolerajárvány pusztított a világban, azóta a fejlett közegészségügyi rendszernek köszönhetően Európában nem jelentett nagy veszélyt ez a betegség. A harmadik világban ezzel szemben újra és újra felüti a fejét, az utóbbi években végletesen elszegényedő Zimbabwéban például tavaly augusztustól decemberig 484 kolerás halálesetet ismertek el hivatalosan.
A XX. század elején tört rá az első világháborúban megfáradt világra a történelem legpusztítóbb influenzajárványa. Ez volt a spanyolnátha, amely 1918 márciusától 1920 júniusáig dühöngött, és a becslések szerint húsz–száz millió embert pusztított el, kétszer annyit, mint a háború. A járvány számos tekintetben aggasztó módon emlékeztet a most Mexikóból kiindult fertőzésre. Amellett, hogy a megbetegedéseket ugyanaz a vírus, az influenza A-vírus H1N1-es variánsa okozta, akkor is főként az életerős fiatal felnőttek betegedtek meg, ellentétben a szokásos influenzajárványokkal, amelyekben inkább idősek és gyermekek dőlnek ágynak. A spanyolnátha név nem a járvány kiindulási pontját jelzi, minthogy erről csak feltételezések vannak, hanem akkor született, amikor az influenza átterjedt Spanyolországból Franciaországba, és nagy figyelmet kapott.
Bár sokan óvtak a vírus „életben tartásától”, néhány áldozatot lefagyasztottak, és belőlük később kitenyésztették a vírust, amelyet így hosszasan lehetett kutatni. E vizsgálatok segítségével rájöttek, hogy az áldozatok többsége az immunrendszer túlzott reakciójába halt bele. Ez magyarázhatja azt, hogy az erős immunrendszerű fiatal felnőttek közül többen haltak meg, mint a gyengébb védekezőképességű gyermekek és idősek közül.
Az utóbbi évek legnagyobb figyelmet kiváltó megbetegedéshulláma a 2002 novembere és 2003 júliusa között főként Délkelet-Ázsiában terjedő atípusos tüdőgyulladás (SARS – súlyos akut légzőszervi tünetegyüttes) volt, amelyben 8096-an betegedtek meg, és közülük 774-en meghaltak. Ez volt az utolsó pandémiával fenyegető járvány, amelyet viszont sikerült megfékezni, hála a gyors nemzeti és nemzetközi intézkedéseknek. A SARS-fenyegetettségből tanultak az ázsiai országok, így most az újabb járványt sokkal felkészültebben, kész és a gyakorlatban is kipróbált védelmi tervekkel várhatják. Hongkongi szakemberek ígéretük szerint e héten kidolgoznak (lehet, hogy már ki is dolgoztak) egy sertésinfluenza-gyorstesztet, amellyel a mostani néhány nap helyett néhány óra alatt lehet azonosítani a fertőző vírustörzset.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az influenzavírus ellen viszonylag könnyű oltóanyagot termelni. Mándi Yvette elmondása szerint ha kapunk mintát a vírusból, megállapíthatjuk, hogy milyen H és N jelű felszíni molekulákkal rendelkezik. Ezután ipari méretekben felszaporítják a kórokozókat, elölik és tisztítják őket, így a beadandó vakcinában már csak a felszíni molekulák lesznek. Az emberi immunrendszer, felismerve az idegen anyagot, ellenanyagokat termel ellene, így felkészülve várhatja az esetleges fertőzést. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell mindent megtennünk a járvány továbbterjedésének megakadályozásáért, hiszen a vírusok általános tulajdonsága a gyors változás képessége. Ha elegendő ideje és lehetősége van az influenzának az elterjedésre, hamar rezisztenssé válhat a legjobb oltóanyagra is.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.