Újra lesz könyvtár az írószövetségben

2009. április 26., vasárnap 00:00

A Magyar Írószövetség, az Ex Libris Könyvtári Alapítvány és a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete tegnap délelőtt avatta újjá a szövetség három éve szünetelő könyvtárát. Az 1945 óta létező Magyar Írószövetség százhúszezernyi kötettel rendelkező bibliotékájának megmeneküléséhez a kulturális minisztérium egyetlen fillérrel sem járult hozzá.
Példaértékű, hogy a százhúszezres kötetszámmal rendelkező Magyar Írószövetség Könyvtára és a nyolcvanezernyi könyvvel rendelkező Postás és Távközlési Dolgozók Szakszervezetének Könyvtára erőit egyesítve megmentette két, páratlan értékű könyvtár állományát a szétszórattatástól. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, hogy az írószövetség, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete és a Benczúr utcai postás szakszervezet együtt hozták létre az Ex Libris Könyvtár Alapítványt, amely lehetővé teszi, hogy hétfőn és pénteken délután egytől este hétig, kedden és csütörtökön reggel kilenctől este hétig újra látogathatóvá váljék a könyvtár. A Magyar Írószövetség tagjai ingyenesen használhatják a bibliotékát, csakúgy, mint a diákok és a hetven éven felüliek. A mától kezdve az Ex Libris Könyvtár nevet viselő intézmény kitárja kapuját minden olvasó előtt, az átlagos könyvtár-látogatási tarifához képest mérsékelt tagdíj ellenében. A könyvtár fő gyűjtőköre a kortárs szépirodalom, a nyelv- és irodalomtudomány. Nagy értéke a bibliotékának a tízezres bekötött folyóirat-állomány, amely íróknak, újságíróknak, bölcsészeknek is kiváló kutatási bázis lehet.
Vasy Géza végül elmondta, hogy az Ex Libris Könyvtár megalakulásának vagy újjászületésének most örülni kell, de ahogy a szövetség, úgy a könyvtár sem tart még a hepiend fázisában. A hatalmas közműköltségeknél is nagyobb baj, hogy az utóbbi tíz évben nem jutott forrás a bibliotéka fejlesztésére, különösen a tervszerű állománygyarapítás hiánya okozott gondot, bár sok kiadó és író adományoz rendszeresen könyveket a nyilvános könyvtárnak. A Magyar Írószövetség kéri a nagylelkű adományozókat, hogy áldásos tevékenységüket folytatva továbbra is segítsék az intézményt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.