Újra lesz könyvtár az írószövetségben

Pósa Zoltán

2009. április 26., vasárnap 00:00

A Magyar Írószövetség, az Ex Libris Könyvtári Alapítvány és a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete tegnap délelőtt avatta újjá a szövetség három éve szünetelő könyvtárát. Az 1945 óta létező Magyar Írószövetség százhúszezernyi kötettel rendelkező bibliotékájának megmeneküléséhez a kulturális minisztérium egyetlen fillérrel sem járult hozzá.
Példaértékű, hogy a százhúszezres kötetszámmal rendelkező Magyar Írószövetség Könyvtára és a nyolcvanezernyi könyvvel rendelkező Postás és Távközlési Dolgozók Szakszervezetének Könyvtára erőit egyesítve megmentette két, páratlan értékű könyvtár állományát a szétszórattatástól. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, hogy az írószövetség, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete és a Benczúr utcai postás szakszervezet együtt hozták létre az Ex Libris Könyvtár Alapítványt, amely lehetővé teszi, hogy hétfőn és pénteken délután egytől este hétig, kedden és csütörtökön reggel kilenctől este hétig újra látogathatóvá váljék a könyvtár. A Magyar Írószövetség tagjai ingyenesen használhatják a bibliotékát, csakúgy, mint a diákok és a hetven éven felüliek. A mától kezdve az Ex Libris Könyvtár nevet viselő intézmény kitárja kapuját minden olvasó előtt, az átlagos könyvtár-látogatási tarifához képest mérsékelt tagdíj ellenében. A könyvtár fő gyűjtőköre a kortárs szépirodalom, a nyelv- és irodalomtudomány. Nagy értéke a bibliotékának a tízezres bekötött folyóirat-állomány, amely íróknak, újságíróknak, bölcsészeknek is kiváló kutatási bázis lehet.
Vasy Géza végül elmondta, hogy az Ex Libris Könyvtár megalakulásának vagy újjászületésének most örülni kell, de ahogy a szövetség, úgy a könyvtár sem tart még a hepiend fázisában. A hatalmas közműköltségeknél is nagyobb baj, hogy az utóbbi tíz évben nem jutott forrás a bibliotéka fejlesztésére, különösen a tervszerű állománygyarapítás hiánya okozott gondot, bár sok kiadó és író adományoz rendszeresen könyveket a nyilvános könyvtárnak. A Magyar Írószövetség kéri a nagylelkű adományozókat, hogy áldásos tevékenységüket folytatva továbbra is segítsék az intézményt.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.