Űrszonda a szénakazalban

Számok nyelvén

2008. június 17., kedd 00:00

Sikeresen landolt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Mars-szondája, a Phoenix hétfőn a Mars északi sarkvidékének közelében 680 millió kilométeres utazás után. A leszállást követően, miután a rádiójelek negyedóra alatt megtették a két bolygó közötti távolságot, megérkeztek a szonda első fényképei. A képeken jól látszik, hogy a Phoenix szinte teljesen vízszintes felületen landolt, és napelemei rendben kinyíltak, amelyek nélkül a szonda akkumulátorai alig 34 órát bírtak volna. A Phoenix a hatodik sikeresen landolt Mars-szonda, nyolc társa eltűnt leszállás közben.

1,6 milliárd képpont
a mérete minden egyes képnek abból a 18 fotót tartalmazó sorozatból, amelyet az űrkutatók most tettek letölthetővé az interneten keresztül (http: //tinyurl.com/6dkp8x) az amatőr csillagászok számára. A NASA kutatói szerint a fényképeken fel lehet fedezni valahol az 1999-ben lezuhant Mars Polar Lander maradványait, ezek megtalálásában kérik az önkéntesek segítségét. A roncsok választ adhatnak a kudarc okát firtató kérdésekre.
 
3-4 képpont
lehet mindössze egy-egy maradvány mérete a képeken, feltéve, hogy nem lepte be azóta a por. A most nyilvánosságra hozott fotók felbontása rendkívül jónak mondható, egy képpont a felszínen alig 30 centiméternek felel meg. A roncsok felfedezését tovább nehezíti, hogy a Mars sziklás felszínén sok más geológiai formáció található, amelyek szinte megkülönböztethetetlenek az űrszondától, nyilatkozta a New Scientist magazinnak Guy McArthur, az Arizonai Egyetem munkatársa. Nem a Polar Lander volt az egyetlen Mars-szonda, amelyet elveszítettek a NASA űrkutatói.

750 millió kilométer
utat tett meg az 1996-ban indított Mars Global Surveyor szonda, amely 1997-ben 300 nap múltán állt Mars körüli pályára. Fő feladata a bolygó felszínének fényképezése és feltérképezése volt. Háromszor meghosszabbított, kilencéves működése során minden 117. percben megkerülte a Marsot 378 kilométeres magasságban, szinte tökéletes körpályát követve. Küldetése tehát sikernek tekinthető. 2006. november 2-án – valószínűleg egy hibás parancs következtében – túlmelegedtek az akkumulátorai, és megszakadt vele a kapcsolat.

4,44822162 newton
erőnek felel meg a nemzetközi (metrikus) mértékegységrendszerben, az SI-ben egy angol fontnyi erőhatás. Ezt az átváltást felejthették el a NASA két laboratóriumában dolgozó szakemberek, amikor 1998-ban a Mars Climate Orbiter nevű szonda leszállását irányították. A manőverező hajtóműveket irányító szoftver ugyanis angolszász mértékegységeket várt, de metrikus adatokat tápláltak belé. Emiatt a szonda túl alacsonyan közelítette meg a bolygót, szinte becsapódott a légkörébe, és valószínűleg elégett. Az eset után végzett belső vizsgálat még 23 további hibát tárt fel, amelyek mind elősegítették a kudarcot. A küldetés teljes költsége 328 millió dollárra rúgott. A néhány kudarc mellett két expedíció, a Spirit és az Opportunity marsjárók küldetése igazi sikertörténet.

1616 nap
telt el a Spirit marsjáró robot 2004. január 4-i indulása óta. Három héttel később leszállt testvére is, az Opportunity. Már tizenötször hosszabb ideje működnek, mint azt a NASA előzetesen remélte. A marsjárók amellett, hogy panorámafelvételeket készítenek a felszínről, geológiai kutatásokat is végeznek. Robotkarjuk segítségével kőzetmintákat tudnak venni a talajból. Fedélzetükön spektrométer, mikroszkóp és más vizsgálóeszközök is helyet kaptak.

A szerkesztő ajánlja