Vádalkut köthetett Fuzik

A BKV volt informatikai igazgatójának kihallgatása titokban folyik tovább

Szilágyi Richárd

Szilágyi Richárd

2010. március 8., hétfő 00:00

Fuzik Zsolt, a BKV előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai vezetője akár vádalkut is köthetett a nyomozó hatósággal – értesült lapunk. Sziebert György, a cég volt jogi igazgatójának zsebébe pedig nem egyetlen alkalommal jutott a kenőpénzekből.
A nyomozás érdekeire tekintettel nem adunk információt arról, mikor lesz Fuzik Zsolt újabb kihallgatása – mondta lapunknak Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) szóvivője, hozzátéve, az ott elhangzó információkat sem osztják meg a közvéleménnyel. Felvetésünkre, miszerint e mögött esetleges vádalku állhat, a szóvivő úgy felelt: Erre nem kívánok reagálni. A Magyar Nemzet február 19-én elsőként számolt be arról, hogy Fuzik felvételeket készíthetett a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről. Néhány nappal később azt is megírtuk, hogy a BKV volt informatikai vezetője egy pendrive-on tárolta azokat a politikai kéréseket bizonyító hang- és képfelvételeket, amelyek elsősorban Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez kapcsolódnak. Informátorunk szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége az előzetesben ülő Fuziknak, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után vádalkut kínálhasson a rendőröknek. Kádár Judit, Fuzik ügyvédje cikkünk megjelenése után sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy léteznek a bizonyító erejű felvételek, ennek ellenére – vagy épp ezért – időpontot kért az illetékes ügyésztől, hogy Fuzik teljes körű vallomást tehessen. Ezt elutasította a nyomozó hatóság. Fuziknak komoly szerepe volt annak a 28 milliós szerződésnek a megkötésében, amit a nyomozók tavaly decemberben foglaltak le a BKV Akácfa utcai székházában. Ismeretes, december 4-én egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten érték a BKV jogi igazgatóját, Sziebert Györgyöt. Az ügygyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport (BA) Zrt. jogi vezetője és Sziebert is előzetes letartóztatásba került.
Az RRI nyomozói csütörtök hajnalban újabb ügyvédi irodában és két ügyvéd lakásán tartottak házkutatást a két cég jogi igazgatóinak ügyével kapcsolatban. Szóvivőjük lapunknak elmondta, dokumentumokat, köztük több számlát és számítógépen tárolt adatokat foglaltak le. A rendőrség gyanúja szerint a BA szerződésben állt az irodával, amely az általa kiszámlázott pénzből – hasonlóan a múlt héten gyanúba keveredett ügyvédekkel – részesedést adott a jogi igazgatóknak. Úgy tudjuk, a nyomozók célzottan kerestek olyan bizonyítékokat, amelyek egy 11 milliós repülőtéri fejlesztéshez kapcsolódnak. A szerződést Rényi-Vámos írta alá, de a pénzt Sziebert vette át. Információink szerint nem ez volt az egyetlen eset, amikor ilyen „munkamegosztást” alkalmazott a két igazgató.

Felfüggesztett közgyűlés. Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója továbbra is kapja havi 866 ezer forintos fizetését, miután az általa vezetett jelenlegi cég, a Vértes Volán tegnap felfüggesztette közgyűlését. A Kemma.hu úgy tudja, a Komárom megyei cégnél nem született döntés a házi őrizetben lévő vezérigazgató – aki hivatalosan szabadságon van – folytathatja-e munkáját a tatabányai központú társaságnál. A közgyűlés összehívására csaknem egy hónapot kellett várni, miután a céget kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban leszögezte, az ártatlanság vélelme minden állampolgárt megillet, és „csak szükség esetén kezdeményezi a közgyűlés összehívását”. Antal január 29-e óta tartó házi őrizete vasárnap lejár, de Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője úgy tájékoztatta lapunkat, kezdeményezték a házi őrizet meghosszabbítását.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.