Vérvizsgálat az apasági perekben

Egyes statisztikák szerint a gyerekek tíz-tizenöt százaléka nem a férjtől származik

2010. augusztus 6., péntek 00:00

Évente átlagosan 1300 esetben kérik a bíróságtól az apaság megállapítását, míg a házassági perek száma eléri a 35 ezret. Egy statisztika szerint a gyermekek tíz-tizenöt százaléka nem biológiai apjának mondja először: apa. Bár mindenkinek joga van megtudni, kinek a vér szerinti leszármazottja, szakértők szerint az ilyen ügyek rengeteg lelki sérülést okozhatnak.
Átlagosan körülbelül 1300 olyan per kerül évente a bíróságok elé 2004 óta, amelyben az apaság megállapítását kérik a felek – tudta meg lapunk Szűcs Pétertől, a Legfelsőbb Bíróság szóvivőjétől. Egy részük arról szól, hogy kiderüljön, ki az apa. Az sem ritka azonban, hogy a korábbi házasfelek többéves különélés után úgy alapítanak új családot, hogy nem válnak el régi párjuktól. Amikor megszületik a csecsemő, a gyerek automatikusan az egykori férj nevét örökli. Ilyenkor ő indít apaság vélelmének megdöntésére irányuló pert. Egyes statisztikák szerint Magyarországon a családban született gyermekek 10-15 százaléka nem a férjtől származik. Kaiser Klára ügyvéd-családjogász azonban úgy véli: bár elképzelhető, hogy ez az arány közel áll a valósághoz, valójában erről nincsenek hivatalosan adatok. A házastársak esetében a jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a férj a gyermek apja, s amennyiben ő nem kéri a genetikai kapcsolat felülvizsgálatát, az igazságra soha nem derül fény. A bejegyzett élettársaknál 2009 óta szintén automatikusan a pár férfi tagjának nevére anyakönyvezik az utódot. Ehhez ugyanakkor a nem bejegyzett élettársi kapcsolatoknál teljes hatályú apasági elismerő nyilatkozat szükséges. Ilyet szívességből is tehet valaki, azaz nem alapja a vér szerinti rokonság.
Noha a kereskedelmi tévék talk- show-jai és sorozatai miatt sokan azt képzelik, a DNS-vizsgálatot minden apasági pernél elrendeli a bíróság, a valóságban az esetek nagyon csekély százalékában van erre szükség. Ennek oka, hogy rendszerint már a jóval olcsóbb vércsoportvizsgálattal is meg lehet állapítani, ki az adott gyermek biológiai szülője. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a perben álló felek magánklinikán elvégeztetik a DNS-vizsgálatot, majd annak eredményét a bíróságon, esetleg gyámhatóságon is fel akarják használni. Ez a lelet azonban – bár bizonyítékként beterjeszthető – szakértői véleményként jogi eljárásban nem használható.
Kaiser Klára elmesélte, hogy volt olyan eset a praxisában, amikor egy megromlott élettársi kapcsolat után a férfi édesanyja kezdeményezte az apaság felülvizsgálatát. Magánúton DNS-vizsgálatot végeztetett, s mivel ez alátámasztotta kételyeit, fiával pert indítottak. A bíróság által elrendelt hivatalos vérvizsgálat is megerősítette, hogy nem a férfi az apja az akkor már hatéves gyermeknek. Az ilyen ügyek értelemszerűen sokszor nehezen feldolgozható helyzeteket teremtenek az érintettek számára. Ennél a bizonyos esetnél három ember szenvedett súlyos lelki sérüléseket, s az anya a mai napig a kiskorú elleni támadásnak érzi, ami történt – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, a gyermekeknek joguk van megtudni, hogy kik a vér szerinti szüleik, a társadalmi konvenciók azonban nem a genetikai hátteret, hanem a státust helyezik előtérbe. Az tehát a fontos, hogy rendezett legyen a családi jogállás, s az anyakönyvben szerepeljen az apa és az anya neve.
Egy-egy apasági vizsgálat ára a korábbi években 150-250 ezer forint körül mozgott, s akkor havi 12-16 ilyen meghatározás történt Magyarországon. Mára ez a szám a három-négyszeresére nőtt – mondta el lapunknak Bezzegh Attila, egy amerikai DNS-diagnosztikai cég hazai képviseletének ügyvivője. A magánlaboratórium itthon már 58 ezer forintért megállapítja a genetikai azonosságot. Eseteik egyharmadában a feltételezett apa aktuális párja kezdeményezi a vizsgálatot, s általában a férfi korábbi kapcsolataiból született gyermeke apaságát kérdőjelezi meg. Ügyfeleik másik jelentős hányadába azok az anyák tartoznak, aki azzal gyanúsítják a fiuk barátnőjét, feleségét, hogy valójában más gyermeke után fizetteti az eltartási költségeket. A vizsgálatok maradékát egyéb indokokkal kérik, valójában azonban a legtöbbször soha nem derül ki a valódi ok – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.