Vezérkari anya

Milyen szerepet vállal férje mellett az amerikai és az orosz first lady?

2009. július 21., kedd 00:00

A közhely szerint minden sikeres férfi mögött van egy erős nő. Kik azok, akik Barack Obama e heti moszkvai látogatásán az amerikai és az orosz elnök mögött álltak?
Sokak meglepetésére Barack Obama felesége, Michelle a divatos független női szerep helyett a hagyományos, visszahúzódó feleség és az odaadó anya feladatait választotta, miután férjét az Egyesült Államok elnökévé választották. Mi lehet ennek az éles fordulatnak a hátterében?
A Moszkvában tárgyaló Barack Obama amerikai elnököt elkísérte felesége, és tette a jól viselkedő first ladyk dolgát. Meglátogatott egy Szent Dimitrijről elnevezett árvaházat, ahol a gyerekek saját készítésű ajándékaikkal lepték meg, énekeltek és zongoráztak neki. Az amerikai ABC hírtelevízió híradása szerint a legnagyobb sikert azzal aratta, hogy egyik lányát Natashának hívják (és Sashának becézik), csakúgy, mint – gyakori orosz név lévén – az árvaotthon három lakóját.
Természetesen egy a nukleáris fegyverek leszerelését előirányzó egyezményről szóló nagyhatalmi találkozó sikerességét nem kockáztathatja az amerikai diplomácia azzal, hogy az elnök felesége megbotránkoztatja a vendéglátókat, így akkor sem engedtek volna neki semmilyen „önállóskodást”, ha a személyiségéből ez következne.
A first lady sokakat meglepett, amikor a Princeton és a Harvard egyetemeken végzett menő ügyvédként és a Chicagói Egyetem kórházának igazgatójaként nem folytatta Hillary Clinton formabontó, kényes politikai témákban is független véleményt megfogalmazó viselkedési irányvonalát. Inkább a hű feleség szerepét vette fel, amelynek Jackie Kennedy alakította ki a prototípusát az Egyesült Államok first ladyjeinek sorában. Már az előválasztási kampány kezdetén alárendelte magát férje sikerének.
A média nem is az amerikai társadalombiztosítási rendszert alapjaiban megváltoztatni kívánó javaslataival, hanem inkább ruháival, gyermeknevelési elveivel foglalkozik. Az amerikai sajtó hamar ráaggatta a kissé pimasz, mégis elismerő „mom-in-chief” (az anyák vezérkari főnöke) nevet. „Az első évben a legfontosabb az lesz, hogy segítsünk a gyerekeknek átvészelni a változást. Emellett sok más ügyet is a szívemen viselek, ilyen a katonák családjának helyzete, a munka és a család közötti egyensúly megteremtése és az oktatás. Barack és én hiszünk abban, hogy hatással lehetünk a fővárosra” – nyilatkozta Michelle a CBS televíziónak tavaly novemberben, két héttel férje megválasztása után.
Az amerikaiak többségét mindenesetre elbűvölte Michelle Obama hagyományos háziasszonyszerepével. A Harris Interactive közvélemény-kutató által júniusban végzett felmérés szerint az amerikaiak 68 százaléka pozitívan ítéli meg a first lady viselkedését (férjéről 54 százaléknyian nyilatkoztak hasonlóan). A legutóbbi tíz first lady közül Michelle-t tekinti a válaszadók többsége az amerikai női szerep legjobb megtestesítőjének. A top háromban azonban még nincs benn: Hillary Clintont vélik a legintelligensebbnek, Eleanor Rooseveltet tekintik a legjobb first ladynek, őt pedig Jackie Kennedy követi.
Az amerikai lapok tele vannak a Michelle Obama és Jacqueline Kennedy közötti kísértetiesnek mondott párhuzamot taglaló cikkekkel. Az Artúr király mitológia legendás fővárosa után Camelotnak hívott Kennedy-korabeli Fehér Ház után a New York Post, kivételes nyelvi leleményről téve tanúbizonyságot, az Obamáék benépesítette rezidenciát Bamelotnak nevezte el. De Jackie és Michelle történetében a fiatalságon, a szépségen és a szaladgáló gyerekeken kívül vajmi kevés hasonlóságot találunk, mutat rá a Newsweek. Míg Jackie gazdagnak született, ügyesen lovagolt, rókákra vadászott, és az amerikai arisztokrácia egyik leghatalmasabb családjába házasodott, addig Michelle tipikus munkásosztálybéli lány volt. Apja a chicagói vízműveknél dolgozott, anyja titkárnő volt. Mindketten ígéretes karriert adtak föl, de Jackie írói pályája nehezen hasonlítható Michelle kórház-igazgatóságához. (Hillary Clinton és Laura Bush után egyébként Michelle Obama a harmadik olyan first lady, aki egyetemet végzett.)
Persze Michelle Obama választott (vagy a tanácsadók által kialakított) attitűdje nem nyerte el mindenki tetszését. A feministák azt várták tőle, hogy folytassa chicagói munkáját, amikor is a közösségek szociális jogaiért, esélyegyenlőségéért állt ki, és hogy intelligens fekete nőként férjétől függetlenül is megnyilvánuljon. Csalódniuk kellett, állapítja meg keserűen Melissa Harris-Lacewell, a Princeton Egyetem politológusa a The Nation hetilapban. Szerinte „a szókimondó nő helyébe, aki sokakat felidegesített a kampány alatt, egy olyan nő lépett, akit ha meglátunk férjével, gyerekeivel és új kutyájukkal, mindannyian azt mondjuk: ah”.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.