Vezetőre vár a bábolnai ménesbirtok

Dénes Zoltán

2009. augusztus 18., kedd 00:00

Információink szerint második alkalommal is többen jelentkeztek a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok vezetői posztjára kiírt pályázatra. Úgy tudjuk, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács augusztus 12-én dönt az ügyben, a nyerésre egy egri vállalkozónak van esélye.
Közel fél éve keres új vezetőt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok élére, mert a tavaly lényegében a csőd szélére került cég egy évig hivatalban lévő előző vezérigazgatóját elbocsátották. A második fordulóra azután került sor, hogy lapunk az első pályázattal kapcsolatos döntés előtt megszellőztette: a bábolnai ménesbirtok vezetésével – Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő lobbizása nyomán – a szakmai végzettséggel és e téren tapasztalattal sem rendelkező Lukács Pétert bízták volna meg.
Informátoraink szerint jelenleg a vezetői állás legnagyobb esélyese az agrártermeléssel és értékesítéssel, illetve mezőgazdasági gépek kereskedelmével foglalkozó társaság, az IKR Zrt. szaktanácsadója lehet. A szóban forgó személy Czinege István egri vállalkozó, aki korábban üzleti kapcsolatban volt Gráf József agrárminiszterrel is. A megfelelő ismeretségi körön kívül a pályázó mellett szól az is, hogy rendelkezik vezetői tapasztalattal. Ez ugyanis a jelentkezők többségéről nem mondható el. Úgy tudjuk, hogy a lovastapasztalatokkal nemigen rendelkező Czinege mellett a jelentkezők között van Dénes Péter, a dióspusztai ménes vezetője és Hajdú Huba is, aki a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Rt. vezetője volt, amíg bele nem keveredett egy rendőrség által is vizsgált vetőmag-eladási ügybe. Hajdú ezt követően a Bábolna Rt. termelési igazgatója, később pedig a Concordia közraktárcég igazgatója is volt. Érdekesség, hogy Rombauer Tamás, a bábolnai ménesbirtok két évvel ezelőtt elbocsátott vezetője is jelentkezett a pályázaton. Őt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azzal az indokkal távolította el, hogy vezetése alatt a ménesbirtok túl nagy tartózást halmozott fel. A tartozás azóta a többszörösére nőtt. A vezetői székért pályázók között találhatjuk még Récsi Istvánt, aki jelenleg a Nemzeti Lóverseny Kft. kommunikációs igazgatója.
A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok immár több hónapja vezető nélkül tengődik. Mindeközben az ügyészség nyomozást rendelt el annak érdekében, hogy fény derüljön annak a 360 millió forintnak az útjára, amit a ménesbirtok utalt át a felszámolás alá került Bábolna Zrt.-nek. A szerződésben megjelölt jogcímen korábban az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot az állami vagyonkezelőnek.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.