Vigyázat, krokodilok!

Michael Palin egy klasszikus nyomában

2008. augusztus 5., kedd 00:00

„Mindig gondos, körültekintő rendezőnk megkövülten áll egy billegő állvány előtt, amelyről leverte a velencei kerámiát… A kurátor szigorú előadást tart, melyet szerencsére enyhít a tény, hogy egyszer már összetörték a pórul járt darabot. Éspedig maga Raisza Gorbacsova.” Ernest Hemingway Havanna külvárosában lévő villájában történt meg az eset a BBC televízió forgatócsoportjával, miközben útifilmet készített, végiglátogatva az író életének fontos állomásait. A sorozat alapján írt könyvet Michael Palin. Bár a színész már hosszú évek óta főállású filmesként működik, nekem mindig is a Monty Python csoport tagja marad. Valószínűleg ezért tűnt föl azonnal, amikor a fordító a Jamie Lee Curtis és Palin főszereplésével készült film címét Szilaj embereknek fordította Fészkes fenevadak helyett, de ez csak apró hiba.
Hemingway élete természetes módon könyvbe kívánkozik. Kubai évei előtt az Egyesült Államok több városában, Chicagóban, a floridai Key Westen és az idahói Ketchumban is időzött, de járt Olaszországban, Párizsban, Spanyolországban is. Híresek afrikai vadászkalandjai, ahol hírnevét kihasználva tiszteletbeli vadvédelmi felügyelőnek kérték föl. Különös pikantériát kölcsönöz e történetnek, hogy felesége, Pauline 1933-as naplóbejegyzése szerint egyetlen vadászaton tizenkét gazellát, hét gnút, hét impalát, két szasszát, huszonegy antilopot, négy oroszlánt, három gepárdot, négy bivalyt, két leopárdot, két orrszarvút, egy szervált, két varacskos disznót, tizenhárom zebrát és egy kobrát lőttek.
Útikönyv ide vagy oda, azt gondoltam, hogy Palin abszurd humorral átszőtt, többé-kevésbé kitalált kalandokkal tölti meg a könyvet. Nem így van, ez tényleg útikönyv. És annak nagyon jó. A szerző csak ritkán rugaszkodik el a forgatócsoport által látott események, emberek bemutatásától. E leírások nagyon realisztikusak, Palin nem tartózkodik negatív élményeinek bemutatásától sem. Kubában járva nem csak a hajnalig tartó, mindennapos fesztiválok és a világ többi részén csupán a gazdag kevesek számára elérhető szivarokat szívó nincstelen nagymamák ragadják meg a figyelmét. Az országúton sorozatos defektet kapó, ötvenes évekbeli busz utasainak fásult beletörődése árnyalja a „boldog” trópusi országról kialakult képet.
A könyv a tévésorozatot ismerők számára lehet igazán szórakoztató. Valószínűleg Palin is nekik szánja a kötetet, az események pontos bemutatása mellett ugyanis a helyszínek leírására kevesebb időt szentel. Az olvasó kezében a könyvvel felkeresheti a forgatás színhelyeit, és biztos lehet abban, hogy Floridában, a Miamiból kivezető US 1-es út mentén valóban látni fogja a „Vigyázat, krokodilok!” feliratokat, ahogy a kenyai szállodából kilépve megcsodálhatja a Kilimandzsáró havát, ha azóta még nem olvadt el teljesen, hála a klímaváltozásnak.
(Michael Palin: Hemingway nyomában. Park Kiadó, Budapest, 2008. Ára: 3900 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.