Vontatott világvége

Számok nyelvén

2009. szeptember 29., kedd 00:00

Egy angol haditechnikai cég bejelentette, hogy ha a szükség úgy hozná, bármikor tudna olyan űrhajót építeni, amely könnyűszerrel eltérítené a Földet veszélyeztető aszteroidákat. A hidegháború elmúltával csökkent annak az esélye, hogy a nagyhatalmak elpusztítják a Földet atombombáikkal, így a hollywoodi stúdióknak újabb globális veszélyforrás után kellett nézniük. E fenyegetést megtalálták a Föld felé tartó meteorokban, amelyek erejét már a dinoszauruszok is megtapasztalhatták. Az 1979-ben Sean Connery főszereplésével bemutatott Meteor című filmben például az Egyesült Államok és a Szovjetunió – némi szuperhatalmi alkudozás után összefogva – darabjaira robbantják a közeledő kisbolygót az űrbe telepített atomrakétáikkal. Ez igen látványos megoldás lenne, mégis talán a legrosszabb, amit tehetnénk. Így csak azt érnénk el, hogy nem egy hatalmas, hanem rengeteg kisebb, ám még mindig túl nagy szikladarabok tartanának bolygónk felé. De akkor mit tehetünk valójában?

10
tonnásra tervezik a brit EADS Astrium hadi- és űrtechnológiai cég mérnökei azt az űrhajót, amely alkalmas lehet a Földet fenyegető kisbolygók pályájának eltérítésére – írja a The Daily Telegraph. A tömege azért fontos, mert a szonda a saját gravitációs mezejét használva térítené el a meteort.

50
méternél közelebb repülne az űrhajó az aszteroidához (és ott maradna hosszú évekig), ilyen távolságban ugyanis már egy viszonylag kis tömegű tárgy tömegvonzása is érzékelhető. Minden tömeggel rendelkező testnek van gravitációs tere, amely vonzani képes más testeket. Az űrben viszonylag szabadon repülő szikla esetében pedig egy mellette repülő űrhajó tömegvonzása sem elhanyagolható.

390
méteres átmérőjű kisbolygókat is el tud majd téríteni az űrszonda, ígérik a tervezői. Bár ez nem tűnik túl nagynak, a számítások szerint egy ekkora test becsapódása százezerszer több energiát szabadítana fel, mint a Hirosimára ledobott atombomba.

10
kilométert tesznek meg másodpercenként ezek a kisbolygók, de meglepően kis lökés is eltérítheti őket a pályájukról – idézi a Telegraph Ralph Cordeyt, a tervező cég munkatársát. A mérnök szerint minden 30 méteresnél nagyobb tárgy veszélyt jelent, és csak idő kérdése, hogy ilyen közeledjen felénk.

Egy a harminchéthez
annak az esélye, hogy 2029-ben – ma már hibásnak minősített becslés szerint – keresztezi egymást egy veszélyt jelentő aszteroida és a Föld pályája. Ugyanez a kisbolygó viszont 2036-ban valós fenyegetést jelenthet.

20
év elegendő lenne arra, hogy egy 30 méter hosszú űrhajó eltéríthesse az aszteroidát. Az idő alapvetően fontos tényező a védekezésben.

6363
olyan aszteroidát képes jelenleg nyomon követni a NASA, amely veszélyes lehet a Földre. Minthogy becslésük szerint legalább 100 ezer ilyen létezik, nem állunk túl jól. A fenyegető kisbolygók késői felfedezése pedig értelmetlenné teheti a legmegvalósíthatóbb földmentő missziókat is. És akkor csak Bruce Willisben bízhatunk.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.