Zsarnok királyfi

2009. október 6., kedd 00:00

Amikor új dinoszauruszfaj felfedezéséről hallunk, már meg sem lepődünk azon, hogy milyen hatalmasra nőttek ezek az őshüllők. A Tyrannosaurus rexről (amelynek latin neve királyi zsarnokgyíkot jelent) szinte mindenki hallott, ha máshonnan nem, hát a Jurassic Park című kalandfilmből. A paleontológusok szerint egyike volt a valaha élt legnagyobb szárazföldi ragadozóknak. A rajongói körében csak T-rexnek nevezett dinoszaurusz ismertségének köszönheti egy újonnan felfedezett faj is a hírnevét, amelynek különlegessége, hogy nem is olyan nagy, írja a National Geographic magazin. A Raptorex kriegsteininek elnevezett dinoszaurusz majdnem teljes csontváza valahonnan Kínából származik. A pontos lelőhely nem ismert, minthogy nem hivatalos paleontológusok, hanem fosztogatók ásták ki a földből, és csempészték az Egyesült Államokba. Ott egy aukción vásárolta meg Henry Kriegstein gyűjtő, aki ezután a kutatóknak adományozta a leletet. A maradványokat most az észak-kínai Hohhot (Kukuhotó) városba, valószínű származási helyükre szállítják, ahol a helyi múzeumban állítják ki őket.

125 millió
évvel ezelőtt, a földtörténeti krétakorban élhetett a Raptorex kriegsteini, mintegy 40 millió évvel korábban, mint a jól ismert Tyrannosaurus rex, nyilatkozta a National Geographicnak Paul Sereno, a chicagói egyetem paleontológusa, az új fajt leíró kutatócsoport vezetője. A Raptorex így valószínűleg a Tyrannosaurus őse volt.

3
méter hosszú volt mindössze a Raptorex, valóságos törpe a 13 méteres Tyrannosaurushoz képest. A leletek alapján készített habitusrajzok szerint az új faj a T-rex térdéig is alig ért volna, bár kétséges, hogy létrejött valaha a találkozás a negyvenmillió éves korkülönbség miatt.

70
kilogrammot nyomhatott a Raptorex, így a súlya alig egy százaléka lehetett a Tyrannosaurus hattonnás testtömegének. Ha nem tekintjük a méretbeli különbségeket, a most felfedezett faj szinte pontos mása híres leszármazottjának. Ugyanúgy a két hátsó lábán járt, miközben mellső lábai visszafejlődtek. Ez meglepte a kutatókat, akik korábban úgy gondolták, hogy a csökevényes mellső lábak csak évtízmilliókkal később alakultak ki.

121–125 millió
éves lehet a kínai lelőhelye után Yixian- (Jihszien)-formációnak elnevezett leletegyüttes, amelynek jellemző fajait megtalálták a Raptorex csontjait is őrző kőzetben. Ez az információ segítette az őslénykutatókat a maradványok korának és feltételezhető származási helyének megállapításában is.

5-6
éves lehetett a Raptorex jelenleg ismert egyetlen példánya, amikor elpusztult. A maradványok elemzéséből a kutatók megállapították, hogy az állat épp csak elérte a felnőttkort, a növekedési életszakasz végén járhatott. Izmos hátsó lábain gyorsan üldözhette a prédának kiszemelt kisebb dinoszauruszokat és más állatokat. Fürgeségét növelte, hogy súlya nagyjából egy emberével egyezett meg.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.