A GAZ-gálán Putyin végül kimondta, amire mindenki várt

2017. december 6., szerda 20:34, frissítve: szerda 20:58

A bejelentés már a levegőben lógott. Vlagyimir Putyin ugyan még leszögezte, hogy nem döntött az indulásról, azonban kokettálva megkérdezte, hogy milyen minőségben hívják meg 2018 augusztusában. „Tudják, márciusban választás lesz?!” – évődött. Érezni lehetett, hogy a végkifejlet nagyon közel van. Ezt tudatosította a Kreml azzal is, amikor előzőleg nyomatékosan felhívta a sajtó figyelmét, hogy készüljön az elnök december 6-i fellépésére, hiszen Putyin bármelyik pillanatban bejelentheti a döntését. A sajtó dolgát nem könnyítette meg, hogy az államfő e napon két rendezvényen is fellépett. A fiatal önkéntesek fórumán a moszkvai Megaszport palotában és Nyizsnyij Novgorodban a GAZ-autógyár fennállásának 85. évfordulóján.  

Minden jel arra mutatott, hogy a választás a moszkvai eseményre esik. Egy nappal meghosszabbították a fórumot, s a zárórendezvényt látványos show-vá alakították. Megjelent a média több ismert alakja, s az elnök fellépését élő adásban közvetítette a televízió. Ráadásul a fiatalok témája már egész év során Putyin kommunikációjának a középpontjában volt. A kamerák Nyizsnyij Novgorodban is forogtak, s a műsor legalább annyira pörgős volt, mint Moszkvában.

„Ön is itt lesz majd velünk?” – provokálta Putyint az Év önkéntese Makszim Tokarjev, amikor az elnök 2018-at az önkéntesek évévé nyilvánította. „Én mindig Önökkel leszek, hiszen mi egy család vagyunk” – hajolt el Putyin a válasz elől, s apjáról mesélt, aki önkéntesként ment a II. világháborúban a frontra. A műsorvezető azonban nem hagyta annyiban. „Makszim azt akarja kérdezni, hogy megszületett-e a döntése, s indul-e az elnökválasztáson? – vágott közbe az ismert tévés személyiség Dmitrij Gubernyijev. Ez azonban stratégiai hiba volt, hiszen a Kreml forgatókönyve aligha arról szólt, hogy Putyin egy riporternek jelenti be az indulását. „S ha így döntök, akkor támogatnak?” – kérdezett vissza az elnök, amelyre a teremben hangos „Hurrá!” és „Igen!” kiáltásban törtek ki. „Világos, hogy rövid időn belül döntenem kell, s ígérem, figyelembe fogom venni ezt a hangos támogatást” – feszítette tovább a húrt Putyin, a műsorvezető azonban meg sem várva mondandója végét, érezhetően a forgatókönyvet követve magabiztosan „Köszönjük, hogy meghozta a döntést!” szavakkal kísérte le az államfőt a színpadról. Csak később egyértelműsödött a számára, hogy az oly várt igen még nem hangzott el.  

Erre a GAZ gálakoncertjén került sor, mégpedig ahogy azt kell, egy egyszerű munkás kérdésére válaszolva. „Tiszteljen meg bennünket azzal, hogy nálunk jelenti be a döntését” – fordult az elnökhöz a gyár idős mestere, Artyjom Baranov. Közben a terem hangosan skandálta, hogy „a GAZ Ön mögött áll!”. S Putyin kimondta, amit mindenki tudott, mégis annyira várt: „Jobb helyet nem is tudok arra, hogy bejelentsem, jelöltetem magam az elnökválasztáson.”

Vlagyimir Putyin immár negyedik alkalommal jelölteti magát. Először ezt 2000-ben egykori alma materében, a szentpétervári egyetemen jelentette be, 2003-ban erre a nézők kérdéseire válaszolva élő adásban került sor, 2007-ben a Kremlben Dmitrij Medvegyevvel találkozva beszélt arról, hogy nem indul, 2011-ben pedig a hatalmi párt, az Egységes Oroszország kongresszusán, a Luzsnyikiban közölte, hogy visszatér.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Putyin már hónapok óta tudatosan készült a kampány kezdetére. Fontos kül- és belpolitikai bejelentések sorával állt elő, s 80 százalékos népszerűsége tudatában biztos lehet az újraválasztásában. Fontosabb kérdés, hogy a 65 éves elnök milyen programmal és tervekkel vág neki nagy eséllyel utolsó ciklusának.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.