Lavrov távozását sejteti az orosz sajtó

2018. március 23., péntek 18:13, frissítve: péntek 18:42

A kormányban várható személyi változások állnak az elnökválasztás után az orosz sajtó érdeklődésének a középpontjában. Már csak azért is, mert a választások éjszakáján Vlagyimir Putyin sokat sejtetően azt mondta, hogy elkezd gondolkodni a személycseréken, amelyekre majd a beiktatása után kerülhet sor. A média mindenekelőtt azt találgatja, hogy marad-e a posztján Dmitrij Medvegyev. A váltás a kormányfői poszton ugyanis sok tekintetben kijelölné az utat a következő hat évre.

Eközben az RTVI tévécsatorna már tudni véli, hogy Szergej Lavrov nagy eséllyel távozik a posztjáról. Értesülései szerint a 68. életévét a napokban betöltött külügyminiszter nem megy nyugdíjba, hanem az Orosz Nemzetbiztonsági Tanácsban folytatja a munkát. Az RTVI azt is tudni vélte, hogy Lavrov utódja egyik helyettese, Alekszandr Gusko lehet, de az sem kizárt, hogy az új külügyminiszter az elnöki apparátusból érkezik. Dmitrij Peszkov elnöki és Marija Zaharova külügyi szóvivő egyaránt cáfolták és spekulációnak nevezték a hírt. Az év elején maga Lavrov is azzal ütötte el az erre vonatkozó kérdést, hogy a kormány tagjainak kinevezését szigorú rend szabályozza, így a munka minél hatékonyabb elvégzésére koncentrál.

Lavrov már évekkel ezelőtt jelezte, hogy elfáradt, de akkor Putyin személyes kérésére maradt a posztján. A csatorna forrásai szerint a külügyminisztériumban már évek óta nyílt titok, hogy Lavrov már rég leköszönt volna, az apparátusban feszült figyelemmel követik a kormányalakítás fejleményeit.  

A külügyminisztériumot 2004. március 9. óta irányító Lavrov az orosz kormány talán egyik legnépszerűbb minisztere, s a világban is elismeréssel beszélnek róla tárgyalópartnerei. Komoly érdemei vannak az utóbbi évek orosz külpolitikai sikereiben is, így távozása a jelenlegi feszült világpolitikai helyzetben minden bizonnyal komoly visszhangot váltana ki. Éppen a világban uralkodó bizonytalanság miatt lehet továbbra is szüksége a tapasztalt diplomatára Putyinnak. Így aztán az orosz–amerikai csúcstalálkozó épp csak megkezdett előkészítése közepette Lavrov aligha távozik. A generációváltást azonban ez a kulcsminisztérium sem halogathatja a végtelenségig, így ha nem is azonnal a beiktatás után, de később nem lenne meglepő, ha Lavrov egy az orosz külpolitika formálásában hasonlóan fontos, de nyugodtabb helyen folytatná.  

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.