Tombol az új hidegháború: London után Washington is kiutasít orosz diplomatákat

2018. március 24., szombat 19:52, frissítve: vasárnap 11:58

Washington is orosz diplomaták kiutasítására készül, a WADA informátora, Grigorij Rodcsenkov pedig már az orosz veszélyről egyeztetett a kongresszusban.

Elfogadva tanácsadói ajánlását, a Bloomberg értesülése szerint Donald Trump beleegyezett abba, hogy orosz diplomatákat utasítsanak ki a Szkripal-ügy miatt. A hírügynökség úgy tudja, hogy végső döntést a Fehér Ház hétfőn teszi közzé. A Bloomberg forrásai szerint az egyedüli bizonytalansági tényező, hogy Trump meggondolhatja magát.

Az amerikai elnököt azonban a kiutasítás felé löki, hogy sajtóértesülések szerint hasonló lépésre készül az Európai Unió több tagja is, így Németország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia és Bulgária.

Trump e kérdésről már tanácskozott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetével Jon Huntsmannel, valamint a pénzügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca vezetőivel, továbbá a felderítés vezetőjével is. Trumpot a kiutasításra szólította fel a Nemzetbiztonsági Tanács is.

A doppingügy

Eközben az általános hisztéria jegyében az amerikai szenátorok már Grigorij Rodcsenkov életéért aggódnak. A moszkvai doppinglaboratórium egykori vezetője, az orosz doppingbotrány kirobbantója hosszabb hallgatás után ismét a nyilvánosság elé állt, s megjelent a kongresszus egyik ülésén. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A plasztikai műtéten átesett, így új arcát álarccal leplező Rodcsenkov a brit Inside The Games jelentése szerint arról tárgyalt a szenátorokkal, hogy Oroszország milyen veszélyt jelent az Egyesült Államokra. Beszéltek arról is, hogy Washington milyen lépéseket tehet a dopping visszaszorítására. Ben Cardin szenátor Rodcsenkov szavait annak bizonyítékaként értékelte, hogy a Kreml semmibe veszi a nemzetközi szabályokat és normákat.  

A republikánus képviselő szomorúnak nevezte, hogy a WADA informátorának símaszkban kell megjelennie a kongresszusban, és féltenie kell az életét. Cardin szerint Rodcsenkov félelme összefüggésben van Szergej Szkripal megmérgezésével. Az informátor közben már arról is beszélt, hogy ő ugyan akkor még nem dolgozott a laboratóriumban, de az oroszok az 1980-as moszkvai olimpián is hasonló módszerekkel dolgoztak, mint 2014-ben Szocsiban.

Az új hidegháború tehát teljes fokozatra kapcsolt, amit az is híven igazol, hogy a legjobb dokumentumfilm kategóriájában a hónap elején az orosz állami doppingprogramról szóló film kapta az Oscart. A film egyik főszereplője Grigorij Rodcsenkov.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.