Ukrajna bojkottálná az oroszországi foci-vb-t, pedig ki se jutott

Stier Gábor

Stier Gábor

2018. január 23., kedd 11:57, frissítve: kedd 14:20

A nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság bojkottjáról tárgyal Kijev szövetségekkel és szurkolók szervezeteivel. Erről Pavlo Klimkin külügyminiszter beszélt az ukrán diplomácia tevékenységét értékelő sajtóértekezletén. Mint fogalmazott, az egyeztetéseken felmerült a vb bojkottja mellett az is, hogy a világbajnokságra utazó szurkolók világosan a világ értésére adják politikai álláspontjukat. A probléma ezzel csupán az, hogy az ukrán válogatott ki sem jutott a világbajnokságra, miután csoportjában Izland és Horvátország mögött a harmadik helyen végzett.

Az a tény, hogy az ukrán külügyminiszter buzdít a foci-vb átpolitizálására, jól mutatja, hogy az Oroszország és a Nyugat között kibontakozó hidegháború nem hagyja érintetlenül a sport világát sem. E szembenállás keretében értelmezik sokan a doppingbotrány időzítését, amelynek következtében a NOB kizárta az orosz nemzeti csapatot a phjongcshangi téli olimpiáról.

De a játékok még el sem kezdődtek, már célkeresztbe került a foci-vb. A napokban a csoportjában negyedik helyen végző, így a világbajnokságra szintén ki sem jutó Norvégia szövetségének elnöke fordult azzal a FIFA-hoz, hogy gyorsítsa fel az orosz futball tisztaságát érintő vizsgálatokat, s ha az orosz labdarúgók is az állami doppingellenőrzési rendszer alá tartoznak, akkor fontolja meg a válogatott kizárását a világbajnokságról. Terje Svendsen a Keir Radnedge lapnak nyilatkozva a közelmúltban eltűnt nyolc jegyzőkönyvet említette példaként arra, hogy az orosz futball nyakig ül a doppingbotrányban. A FIFA kérdésére az orosz szövetség egyébként azt a választ adta, hogy öt játékos az ellenőrzéskor az ukrán bajnokságban játszott, míg három jegyzőkönyv egy 2012-es azerbajdzsáni női tornán levett mintáról szól. De hagyjuk is ezt az egészet, mert az orosz futballon ma a világ legjobb doppingszerei sem segítenének.

Nyilván tisztában vannak ezzel a nyári világbajnokság kapcsán Moszkva orra alá borsot törni akarók is. Az Egyesült Államok például a vb-re ki nem jutó sztárcsapatok külön tornájával homályosítaná el az orosz imázs szempontjából kiemelten fontos seregszemle fényét. Közben a nyugati lapok az előkészületek lemaradását taglalják, s a biztonságra leselkedő veszélyekkel riogatják a szurkolókat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindebből már most is látszik, hogy a világbajnokság a meccsektől függetlenül nem lesz unalmas.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.