Amerika fokozza a nyomást

WA

2011. december 2., péntek 07:38

Az amerikai szenátus új szankciókat fogadott el az iráni jegybank ellen, hogy fokozza a nyomást az atomprogramját makacsul folytató Iránra.

A szenátus egyhangúlag hagyta jóvá a Pentagon 2012-es költségvetési tervezetéhez benyújtott módosító indítványt, amely feljogosítja Barack Obama elnököt minden olyan külföldi pénzintézet javainak befagyasztására, amelyek a kőolajipari szektorral kapcsolatos kereskedelmi tevékenység finanszírozását az iráni központi bankon keresztül intézik.

Az amerikai elnöknek mindazonáltal joga lesz arra is, hogy nemzetbiztonsági érdekekből vagy humanitárius megfontolásokból kivételt tegyen. Az említett büntetőintézkedések akkor foganatosíthatók, ha az elnök megítélése szerint más országokból elegendő mennyiségű kőolaj érkezik a világpiacra, azaz a szankciók nem okoznak zavart a fekete arany világpiacán.

A Fehér Ház többször is óva intette a szenátust ennek a javaslatnak az elfogadásától. Kormányzati tisztségviselők kifejtették, hogy a szövetségesek fenyegetése nem a legjobb módja annak, hogy együttműködésre bírják őket. Bár a Fehér Ház is valóban szeretne további szankciókat az iráni jegybank ellen, ezek hatását jól ki kell számítani, hogy ne keletkezzen zavar az olajpiacokon, s ne idegenítsék el velük a potenciális szövetségeseket.

A szenátus 93 igen szavazattal 7 ellenében jóváhagyta a 2012-es védelmi költségvetési törvényt, amely 660 milliárd dollárban határozza meg a keretet. Obama vétófenyegetésének dacára a szenátus jóváhagyta azt a rendelkezést is, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyek maradjanak továbbra is elsősorban az amerikai hadsereg fogságában, még akkor is, ha amerikai állampolgárok.

A képviselőház még májusban elfogadta a Pentagon finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot, így a két háznak most össze kell fésülnie a törvényt, hogy tovább tudja küldeni Obama elnöknek aláírásra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.