Élelmiszerhiány fenyeget Iránban?

PR

2012. február 8., szerda 18:07

Az Iránnal szemben elrendelt nemzetközi szankciók miatt az iszlám köztársaság kezd kifogyni az élelmiszerből.

Mint arról korábban beszámoltunk, támogatta az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott határozatban az Irán elleni új európai uniós szankciókat, beleértve a tervezett olajembargót is, de arra szólított fel, hogy a büntetőintézkedések a lehető legkisebb hatással legyenek a polgári lakosságra. Irak eközben azt közölte, számára lehetetlen a szankciók betartása.

Kereskedők beszámolója szerint egyre nagyobb nehézségekbe ütközik olyan alapvető élelmiszerek beszerzése, mint a rizs, az étkezési olaj vagy a gabonafélék, mert az olajembargó miatt az ország nem tudja kifizetni az élelmiszer-szállítmányok árát. Bár az iráni kormány folyamatosan cáfolja, hogy a szankciók jelentősebb gondokat okoznának a gazdaságnak, a Reuters által megkérdezett nemzetközi árukereskedők arról számoltak be, hogy nagy fennakadások vannak az importban, és nem csak az élelmiszereket tekintve. Sok áruval megrakott hajó vesztegel Irán partjainál, és a kereskedők már nem is nagyon vesznek fel új megrendeléseket, mert nehezen megy a pénzbehajtás.

Malajziai exportőrök például teljesen leállították a létfontosságú élelmiszernek számító pálmaolaj szállítását, rizst sem kap eleget az ország, mert nem tudtak érte Indiának fizetni, és ugyanezen okból közel felére csökkent az Ukrajnából származó kukorica mennyisége.

A kibontakozó élelmiszerhiány miatt egyre drágább lesz minden: a kenyér ára december óta a háromszorosára emelkedett, egy kiló rizs öt dollárba kerül, míg tavaly csak két dollár volt az ára. A hús kilója átlagosan 30 dollár, eközben az átlagfizetés havi 350 dollár körül van a 74 milliós országban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.