Elítélték a felségsértő amerikait

Kovács N. László

2011. december 9., péntek 11:34

Két és fél év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt Thaiföldön – felségsértésért. A thai születésű férfi május óta raboskodik a keleti országban, az egész ügy egy ártatlan blogbejegyzés miatt robbant ki.

Joe W. Gordon (eredeti nevén Lerpong Wichaicommart) harminc év után tért vissza szülőföldjére – azóta bizonyára megbánta, hogy elhagyta amerikai otthonát. Az 54 éves férfi ugyanis „kritikus” blogbejegyzéssel „sértette meg” az ország szeretett uralkodóját, Bhumibol Aduljadezs királyt. Közzétett ugyanis egy linket Aduljadezs nem hivatalos, „A király sosem mosolyog” című önéletrajzából, ráadásul az eredetileg angol nyelvű műből thaira fordított részleteket is közölt az interneten. Májusban letartóztatták, azóta óvadék nélkül raboskodik. Most az ítélet is megszületett: két és fél év börtön.

Az amerikai hatóságok, akiktől a férfi segítséget kért, közölték, megtesznek mindent az érdekében. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, „első számú” feladatnak tekintik az amerikai állampolgárok védelmét, a minisztérium már kommunikálta is elégedetlenségét Thaiföld felé. A király általában kegyelmet ad a törvényt megsértő külföldieknek – Gordon ügyvédje már be is adta a folyamodványt az uralkodói elnézésért. A thaiok azonban nem ilyen szerencsések: nemrég a hírek szerint egy 61 éves férfit 20 év börtönre ítéltek ugyanezért a vétségért.

(CNN, cnn.com)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.