Hazahívja nagykövetét Szíriából

WA

2012. február 19., vasárnap 15:09

Egyiptom úgy döntött, hogy hazahívja nagykövetét Szíriából, ahol az arab és nemzetközi presszió ellenére folytatódik az elnyomás – jelentette be vasárnap a kairói külügyminisztérium.

Mohamed Kamel Amr, az egyiptomi diplomácia vezetője délelőtt fogadta az előzőleg már hazarendelt nagykövetet, Sauki Iszmáilt, és úgy döntött, hogy a diplomata „újabb intézkedésig” Kairóban marad – olvasható a minisztérium közleményében.

Egyiptom szerdán felszólított „békés és valódi változásra”, a civilekkel szembeni erőszak azonnali leállítására Szíriában, elutasítva ugyanakkor egy (külső) katonai beavatkozást. „Szíriában gyorsan romlik a helyzet, és a kérdés már nem halogatható, itt az idő a követelt változásra, hogy megelőzhető legyen a helyzet általános robbanása, amelynek következményei lesznek a térség stabilitására nézve” – állapította meg az egyiptomi külügyminisztérium.

Az Arab Liga a múlt héten úgy döntött, hogy politikai és anyagi támogatást nyújt a szíriai ellenzéknek, s kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hozzon létre közös ENSZ–arab erőt a szíriai erőszak beszüntetése érdekében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.