„Helyén kezelik” a hazánkkal kapcsolatos túlzásokat

PR

2012. március 1., csütörtök 22:08, frissítve: péntek 01:03

Az amerikai kormányzat „kellően helyén kezeli” a Magyarországgal szembeni túlzó, főleg politikai körökből érkező bírálatokat – jelentette ki Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Andrássy Gyula Külpolitikai Szalon csütörtöki budapesti rendezvényén.

Sok ilyen túlzás van, például, hogy Magyarországon vége a demokráciának, kialakulóban van a fasizmus, a kormánynak irredenta elképzelései vannak, „ezek mind olyan ügyek, amelyek teljesen nyilvánvalóan nem állják meg a helyüket”. Azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban így jelennek meg ezek a kérdések, azt mondta: „a magyar belpolitikának van egyfajta exportja, amely elég hatékonyan működik”. Sztáray Péter a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítására vonatkozó kezdeményezést „égbekiáltóan érthetetlen javaslatnak” nevezte, amely szerinte „lesöpri saját magát, és jelzi azt, hogy ez a kérdés túl van dimenzionálva”. A SZER-nek más a missziója, nem véletlen, hogy magyar adás már jó ideje nincsen, „mi azt gondoljuk, hogy ezt az amerikai kormányzat is így gondolja, bízunk benne, hogy ez az ügy inkább egy sajtóügy megint”. A túlzások hiteltelenítik a bírálatokat – tette hozzá.

Ismert, az Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Orbán Viktor a javaslatot teljesen ésszerűtlennek tartja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztőségében tett látogatásakor azt illegálisnak nevezte. A külföldi sajtó is foglalkozik hazánkkal, a Lidové Noviny nevű cseh lap például egymásnak homlokegyenest ellentmondó véleményeket közölt két napon belül az Európai Bizottság Magyarország pénzügyi támogatását érintő döntéséről.

A külügyi tárca politikai igazgatója a magyar-amerikai kapcsolatok időszerű kérdéseiről rendezett vitaesten, az Andrássy Szalon és a Politikon Intézet rendezvényén tartott előadást. Úgy értékelte, hogy a két ország kapcsolatai jók, „úgy jók, hogy nem rejtünk véka alá nézetkülönbségeket”. Megjegyezte, hogy „vitatott kérdéseink vannak”, természetes, hogy "nem értünk egyet bizonyos dolgokban" de ezek napi szinten, felnagyított formában jelennek meg a sajtóban. „Az, ami a sajtóban úgy tűnik, hogy akut, égető és nagyon súlyos, már-már válságszerű tünet, az a kormányzati kommunikációban egyáltalán nem jelenik meg (...) azért, mert valóban nem ilyen a helyzet, ennél sokkal jobb a helyzet” – jelentette ki.

„Ésszerű belátással kell lennünk egymás irányában”

Kifejtette, hogy a sajtónak nagy hatalma van, és sajnos komoly sajtóorgánumokban is „nagy csalódást okozó, szakmaiatlan és megalapozatlan” cikkek jelentek meg. „Ezen dolgozunk (...), hogy ezeket a cikkeket semlegesíteni tudjuk” – mondta, megjegyezve, erre azért van szükség, mert a cikkek visszahatnak a politikai döntéshozókra. Arról is szólt, hogy Magyarország azért is kap szokatlanul nagy nyilvánosságot, mert a törvényhozási tempó rendkívül erős, intenzív volt, s ezt „nehéz lehetett kívülről követni”. Úgy fogalmazott, Budapestnek és Washingtonnak tényszerűen kell egymást tájékoztatnia, „ésszerű belátással kell lennünk egymás irányában, a másik szempontjait próbáljuk meg empatikusan értelmezni”. Hangsúlyozta, hogy a két országot közös értékek vezérlik, a demokrácia iránti elkötelezettség, s ezt nem lehet megkérdőjelezni.

Paul O'Friel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének politikai-gazdasági tanácsosa az esten kijelentette: a barátságon alapuló amerikai-magyar kapcsolatok „mélyek, erősek és élénkek”. A tanácsos elmondta, hogy a közelmúltban Budapesten járt amerikai kongresszusi delegáció találkozott a miniszterelnökkel, a magyar diplomácia vezetőjével és parlamenti képviselőkkel. Kitért arra, hogy a küldöttség vezetője, Dan Burton képviselő azt mondta a budapesti amerikai nagykövetnek, "tetszik neki ez az ország", továbbá ösztönözte magyar partnereit, hogy látogassanak az Egyesült Államokba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.