Irán az olajárral riogat

PR

2011. december 4., vasárnap 18:15

250 dollárra is emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára, ha a Nyugat megakadályozza Teheránt abban, hogy nyersolajat exportálhasson – tájékoztatott az iráni külügyminisztérium. Franciaország a múlt héten szigorú szankciókat sürgetett Irán ellen.

Ismert, Oroszország ellenzi, hogy újabb szankciókkal sújtsák Iránt, és úgy véli, hogy folytatódhatnak a tárgyalások Teheránnal a vitatott atomprogramról – erősítette meg Oroszország ENSZ-nagykövete. Eközben Franciaország úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel, óvatossági intézkedésként csökkenti teheráni nagykövetségének létszámát.

Az iráni külügyminisztérium szerint a jelenleginek több mint a duplájára, 250 dollárra is emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára, ha a Nyugat komolyan gondolja, és megakadályozza Teheránt abban, hogy nyersolajat exportálhasson.

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő egy iráni lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy „amint a Nyugat ezt a kérdést komolyan kezdi vizsgálni, a nyersolaj ára 250 dollárra ugrik”. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 95 cent emelkedéssel 109,94 dolláron fejezte be a kereskedést.

Franciaország a múlt hét elején „páratlanul” szigorú szankciókat sürgetett Irán ellen, elfogadva azt a tételt, hogy az ország atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Párizs az iráni központi bank külföldi pénzügyi eszközeinek befagyasztására és az iráni olaj vásárlásának leállítására szólította fel az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Japánt és Kanadát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.