MSZP-közeli uniós képviselet

TK

2012. február 29., szerda 06:00, frissítve: szerda 08:39

Kovács László (MSZP) volt uniós biztos kabinetjében dolgoztak azok a diplomaták, akik jelenleg az Európai Bizottság (EB) magyarországi képviseletének vezető tisztségviselői. A kirendeltség tájékoztatása szerint feladatuk az uniós végrehajtó testület szakmai háttéranyagokkal történő támogatása. Írásbeli válaszaikból valószínűsíthető, hogy közreműködtek annak az EB-javaslatnak az előkészítésében is, amelynek célja uniós források Magyarországtól való elvonása – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

Az unióhoz való csatlakozás óta működik Magyarországon az Európai Bizottság (EB) budapesti képviselete, amelynek fő feladata az uniós végrehajtó testület intézkedéseinek és álláspontjának közvetítése a sajtó, illetve a civil és a gazdasági szereplők felé. A képviselet emellett tájékoztatja az EB-t a magyarországi politikai, gazdasági és társadalmi folyamatokról, elemzéseket készít a szervezet brüsszeli központja számára.

Az MNO beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását.

José Manuel Barroso, a bizottság elnöke 2010. január elsejével Szűcs Tamást, Kovács László egykori adóügyi biztos kabinetfőnökét nevezte ki a kirendeltség élére. Szűcs jogi- és bölcsészdiplomával is rendelkezik, valamint korábban Balázs Péter (a Bajnai-kormány külügyminisztere, volt uniós biztos) mellett is dolgozott.

A budapesti képviseletnek azonban több olyan munkatársa is van, akik összefüggésbe hozhatók Kovács Lászlóval és az MSZP-vel.

Ambrus Dániel, a politikai elemzési osztály vezetője, aki a Gyurcsány-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatalban volt politikai tanácsadó, feladatát a kül- és biztonságpolitikai főosztályon látta el. Ezenkívül öt hónapos gyakorlatát Kovács László biztos kabinetjében töltötte.

Jankovics László, aki jelenleg a magyarországi EB-képviselet gazdasági attaséja, szintén Kovács Lászlóval állt munkakapcsolatban. A gazdasági elemző 2006 és 2009 között készített háttéranyagokat és elemzéseket az uniós biztosnak. Ő volt a túlzottdeficit-eljárás szakértői felelőse. A közgazdász egyébként 2009 és 2010 között a Költségvetési Tanács elemzési igazgatója volt. Napjainkban Jankovics elemzéseket, beszámolókat készít a magyar gazdaságpolitikai folyamatokról a brüsszeli központ részére, ezzel segítve a Magyarországgal kapcsolatos bizottsági álláspont kialakítását.

A kohéziós források felfüggesztésére vonatkozó brüsszeli indítvány példa nélküli az EU-ban – emelték ki vezető amerikai és európai lapok.


A lap megkérdezte az EB budapesti képviseletét, hogy készítettek-e szakmai anyagokat az EU-döntéshez. Válaszként közölték: „A képviselet munkatársai rendszeresen készítenek szakmai anyagokat az egyes bizottsági főigazgatóságok részére a Magyarországon zajló politikai, társadalmi, gazdasági és közéleti folyamatokról.” Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy konkrét jogszabályok szövegezése nem tartozik a feladatkörükbe.

A képviselet több magyar politikai tanácsadó céggel is együttműködik különböző rendezvények megszervezésére. Azonban szerződéses viszonyban egy ilyen intézettel sem állnak. Vitaestjeik vendége volt mások mellett Andor László uniós biztos (aki méltányosnak minősítette a Magyarországot pénzek megvonásával fenyegető bizottsági javaslatot), Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

Magyarország hiteles költségvetési lépésekkel várhatóan elkerüli az uniós kohéziós támogatások Brüsszel által kilátásba helyezett befagyasztását – vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.


Március 2-án Martonyi János jelenlegi és Balázs Péter volt külügyminiszter részvételével tartanak rendezvényt a budai központban – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.