Németország fenyítené Szíriát

tt

2012. február 14., kedd 13:24

A Szíria elleni nemzetközi szankciók fokozása mellett állt ki Angela Merkel német kancellár kedden az Arab Liga főtitkárával, Nabil al-Arabival folytatott berlini megbeszélésén, és támogatásáról biztosította a pánarab szervezetnek a szíriai konfliktus megoldására irányuló törekvéseit.

Az Arab Liga a hét végén olyan szíriai békefenntartó erő létrehozását javasolta, amelyben ENSZ-katonák is részt vennének, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje azonban határozottan visszautasította ezt a javaslatot. A berlini találkozón Merkel méltatta, hogy az Arab Liga határozott álláspontra helyezkedett az Aszad-rezsim emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeivel szemben.

„Az Európai Unió támogatja ezt a kiállást” – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy készek további szankciókkal támogatni a liga álláspontját. Az EU-tagállamok külügyminiszterei a hónap végén vitatják meg a Damaszkusz elleni szankciók további szigorítását.

Arabi ismét a Szíriában zajló vérontás leállítását sürgette. „Az öldöklésnek véget kell vetni” – jelentette ki a német fővárosban a volt egyiptomi külügyminiszter, aki tavaly óta vezeti a 21 országot és a palesztinok képviseletét tömörítő Arab Liga ügyeit.

A liga vasárnapi külügyminiszteri tanácskozásán határozta el, hogy közös békefenntartó erő létrehozását javasolja az ENSZ-nek, emellett felveszi a hivatalos kapcsolatot a szíriai ellenzékkel, amelynek anyagi támogatást is nyújt majd. A pánarab szervezet ugyanakkor felszólította a szíriai ellenzéket, hogy egyesítse sorait. Az új misszió ötletét az Európai Unió támogatta, míg Oroszország úgy vélte, előbb tűzszünetet kellene kötniük a harcban álló feleknek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.