Orbán: A dolog világos + Képriport + Videó

NT

2012. március 1., csütörtök 15:24, frissítve: péntek 07:47

Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélekedett csütörtökön Brüsszelben, hogy hamarosan megoldódik a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek kérdése.

A kormányfő – a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve – újságíróknak elmondta: már az előző napon felvetette európai vezetőtársainak ezt a kérdést. „A dolog világos. Technikai ügyről van szó, ami megy a maga útján, és meg fog oldódni” – mondta Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság a múlt hét szerdán javasolta, hogy függesszék fel 495 millió euró – közel 150 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását a jövő évi keretből, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Brüsszel aggályai szerint 2013-ban a magyar költségvetési hiány újra túllépheti a 3 százalékos határt.A magyar kormány erre úgy reagált, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény zárolási javaslata megalapozatlan, méltánytalan, jogi szempontból vitatható és ellentétes az alapszerződések szellemével, hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót.

Wall Street Journal: álszent és érthetetlen az, amit Magyarországgal tettek.

Mint ismert, Orbán Viktor illegálisnak nevezte a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor, amelyről a német konzervatív újság a címoldalon kezdődő írásban számolt be.

Az Európai Bizottság javaslatát az uniós tagállamok képviselőinek minősített többséggel kellene elfogadniuk ahhoz, hogy az érvénybe lépjen. A mostani, csütörtök kora este kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozón ez a kérdés nem szerepel a napirenden.Orbán Viktor az EU-csúcsot megelőző néppárti csúcstalálkozóra érkezve azt mondta, hogy aránylag gyors megoldásra számít, és az ügy, amely szerinte technikai jellegű, rövidesen lekerül a napirendről.

Fantáziadús újságírók gondolatai

Nincs valóságalapja a Népszabadság azon cikkének, mely szerint április végére, május elejére tervezi Orbán Viktor miniszterelnök a kormány átalakítását – közölte csütörtökön Brüsszelben újságírókkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint „a kormány féltáv előtt valamivel szeretne megállapodni az újabb IMF-hitelről, és ezt követően Orbán Viktor már nem várna tovább csapata frissítésével”. A Népszabadság „megbízható kormányzati forrásra” hivatkozva írt erről.

Szijjártó szerint viszont „annyiszor átalakította már a kormányt a Népszabadság, hogy igazából semmi jelentősége nincs, ha egy vagy két újabb cikket írnak a témáról”. A szóvivő szerint „ez a forgatókönyv csak néhány fantáziadús újságíró gondolatai közt létezik”, és nincs semmi valóságalapja.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.