Feltétlenné vált a magyar támogatás

WL

2011. december 5., hétfő 13:20

Magyarország támogatja Szerbia európai uniós tagjelölti státusát, köszönhetően annak, hogy a szerb parlament hétfőn elfogadta a rehabilitációs törvény szövegét abban a változatban, amely a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és a kormány közti megállapodásra épült – közölte Martonyi János.

A témáról Brüsszelben, az EU-külügyminiszterek találkozója előtt adott nyilatkozatában a magyar diplomácia vezetője kiemelte a megállapodásból: a rehabilitációs törvény szövege révén orvoslást nyert az, hogy a kárpótlási törvény a kollektív bűnösség elvét vette alapul. A törvény immár csak egyéni felelősséget ismer, de még abban a körben is lehetővé teszi, hogy felmentést nyerjen valaki a vele szemben hozott ítélet hatálya alól.

Szerbia uniós integrációjának szempontjából és a magyar–szerb kapcsolatok szempontjából is pozitív döntés született. Ezt üdvözöljük és örömmel nyugtázzuk – fogalmazott Martonyi János.

Leszögezte: Magyarország ezzel az ügyet rendezettnek tekinti. Elismerését fejezte ki a VMSZ-nek és mindazoknak, akik közreműködtek a „megfelelő eredmény” elérésében.

Martonyi János múlt heti brüsszeli sajtótájékoztatóján jelezte: a szerb EU-tagjelöltség magyar támogatása ennek a törvénynek a megszavazásától függ, addig a támogatás feltételes.

Hétfőn a külügyminiszter hangoztatta: helyesnek bizonyult a magyar kormánynak az ügyben képviselt egyértelmű álláspontja.

Megerősítette, hogy a brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón, amelyen fontos napirendi pontot képeznek az unió bővítésével összefüggő kérdések, a magyar delegáció kiáll Szerbia tagjelölti státusának támogatása mellett. Mint fogalmazott, a státus megadásának kérdésével fontos politikai üzenetről van szó, amely összefügg az EU-bővítési folyamat egészével, annak hitelességével. Alapvető nemzeti és regionális érdek, hogy a bővítési folyamat folytatódjon – tette hozzá.

Magyarország támogatja azt is, hogy a csatlakozási tárgyalások is mielőbb megkezdődjenek Belgráddal. Erre már az Európai Bizottság javaslata is tett utalást – emlékeztetett Martonyi János.

Kifejtette azt is, hogy az EU-döntéssel kapcsolatban az észak-koszovói helyzet adhat okot bizonyos aggodalomra. Megismételte ugyanakkor azt az álláspontját, hogy ez nem ad okot a tagjelölti státus megtagadására. A szerb–koszovói kétoldalú tárgyalások folynak, múlt héten megállapodás született a határőrizetről, és remélhetően azok a döntések átkerülnek a gyakorlatba is – jelentette ki.

Megemlítette azt is: nem zárható ki, hogy a mostani külügyminiszteri tanácskozáson nem sikerül minden kérdést lezárni, és azokról csak az uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsa dönt majd pénteken.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.