Orbán: Így hangzik a magyarság közös célja + Képek

LM

2012. április 27., péntek 13:20, frissítve: péntek 17:41

Orbán Viktor szerint a magyarság közös célja úgy hangzik, hogy „a nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része” minden magyar számára.

A miniszterelnök ezt pénteki vajdasági látogatásának szabadkai állomásán mondta, a Szent Teréz téren, ahol megnyitotta a városi virágkiállítást.

Orbán Viktor egy fiúval fejelget a hajdújárási focipályán
Orbán Viktor egy fiúval fejelget a hajdújárási focipályán
Fotó: MTI


A kormányfő beszédében úgy fogalmazott, a mostani délvidéki találkozás azt fejezi ki, hogy sok küzdelem után „végre hiszünk abban”, hogy újra kivirágzik a magyarság a Kárpát-medencében, hogy a nemzet egyesítése, a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen végzett sok munka látható közelségbe hozta a közös célok elérését. „Biztonságot, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget a magyar nemzethez való tartozás ad majd a jövőben mindannyiunknak” – mondta Orbán Viktor a több száz összegyűlt előtt, majd hozzátette, azért is látogat mindig szívesen Délvidékre, mert Budapestről nézve úgy látszik, hogy a történelem adta lehetőségekkel a legügyesebben itt sáfárkodnak.

A virágkiállításról a budapesti delegáció a Szent György-templomba látogatott, ahol az egybegyűltekhez először Pásztor István szólt, aki sorsfordítónak nevezte a jövő hét végén esedékes szerbiai választást a vajdasági magyarok szempontjából. A VMSZ elnöke hangsúlyozta: a mostani szerbiai választás, csakúgy, mint a többi, sorsfordító a helyi magyaroknak, mert ezen keresztül tudják megteremteni az esélyeik kibontakoztatásának lehetőségét. A május 6-i voksolás azonban talán a korábbiaknál is sorsfordítóbb, mégpedig a megkezdett építkezés folytatásának szempontjából – figyelmeztetett a VMSZ elnöke, aki egyúttal köszönetet mondott Orbán Viktornak azért az erőfeszítésért, amelynek eredményeként a vajdasági magyarok újra az egyetemes magyar nemzet részeivé váltak. Ez súlyos sebeket gyógyított be, ami a mindennapok szemszögéből nagyon fontos – tette hozzá. Pásztor köszönetet mondott továbbá a magyar kormánynak a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvénnyel kapcsolatban mutatott kiállásáért.

Fotó: MTI

Orbán Viktor beszédében a magyarság, a nemzeti összetartozás bástyáinak nevezte a templomokat, amelyek – mint mondta – az anyanyelv őrzésének szentélyei is. Hangsúlyozta, a magyarság a története során csak a kereszténységgel kötött olyan szövetséget, amely ezer év után is fennáll, e szövetségnek pedig a megtestesülései a templomok. Az, hogy nem a magyarok, hanem az őket elnyomók tűntek el a történelem süllyesztőjében, azért történt így, mert „keresztény közösségekben élünk szerte a Kárpát-medencében” – vélekedett.

A Szent István-i eszmének köszönhető, hogy minden viszontagság ellenére „itt vagyunk, és magyarok vagyunk” – fogalmazott a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki szavai zárásaként a templomban azt mondta: az a dolgunk, hogy megvédjük, amit ezer év keresztény magyarsága felépített. Kora délután a miniszterelnök átadta a szabadkai középiskola diákotthonának új szárnyát. A tizenegy nevelőtanárt foglalkoztató középiskolai diákotthon 350 diáknak biztosít kollégiumi elhelyezést a térségből. A gyermekek 90 százaléka magyar nyelvű. A bővítéssel 116 új tanulót tudnak elszállásolni, ami azt jelenti, hogy nem lesz olyan magyar nyelvű jelentkező, akit vissza kellene utasítaniuk. A félmillió eurós építkezést Magyarország és a Vajdasági Nagyberuházási Alap fele-felerészben finanszírozta.

Az avatáson Orbán azt mondta: a Délvidéken a magyarok jól csinálják a dolgukat, mert újabb és újabb közösségeket teremtenek. A VMSZ jól él az autonómia lehetőségével - mutatott rá. Pásztor István a közösségi építkezés jó példájának nevezte a kollégiumi beruházást. Orbán minden rendezvényen hangsúlyozta, hogy a május 6-i szerbiai választás nem egyszerűen egy politikai választás, döntés, hanem „igenlése a magyarként élt életnek”, a magyar közösséghez való tartozásnak; a felszínen maradás kérdése. A miniszterelnök mindenkit a voksoláson való részvételre és a VMSZ támogatására buzdított.

Lapunk is utánajárt a szerb választásoknak, ahol egyelőre fej fej mellett halad a két legerősebb elnökjelölt, valamint politikai formáció.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.